„Sok fölösleges munkát és félreértést tudtunk megspórolni”

2016. 09. 13.

A különböző CAD-programok közötti átjárhatóság továbbfejlődését várja a jövőtől Bordi János, a – most éppen egy 60 ezer négyzetméteres pécsi épületegyüttes tervezésén dolgozó – Aula építésziroda társtulajdonosa. Az Allplan által lehetővé tett hálózati együttműködés lehetőségét mindenesetre alaposan kihasználják; alkalomadtán egy másik Nemetschek-felhasználó tervezőirodával is közös hálózatra csatlakoznak.

Az Aula építészirodát Bordi János és Füzesséry Zoltán, a Lakóterv vállalat két akkori munkatársa alapította 1995-ben. Munkáik között zömében nagyobb projektek találhatók, többnyire irodaházak és bevásárlóközpontok. Számos külföldi megbízást is kaptak már: Varsóban például négy irodaházuk is megépült (átlagosan 20 ezer négyzetméter körüli alapterülettel), Belgrádban is áll már egy hasonló, 17 ezer négyzetméteres épületük, egy másikat pedig a közeljövőben, 2008. november végén adnak át. Különlegesség a Kanári-szigetekre tervezett apartmanház, de a magyar fővárosban is több jellegzetes épület kötődik az Aula nevéhez. A Váci úton található a Duna Office Center (15 ezer négyzetméter) és a River Estates irodaház (36 ezer négyzetméter), a Rákóczi úton a 39 ezer négyzetméteres R70 irodaház, a Gubacsi úton, az egykori vágóhíd helyén pedig az Office Campus, melynek első üteme 16, második üteme 22 ezer négyzetméteres.

Kérésünkre, hogy emeljen ki egy érdekes feladatot, Bordi János annyit mond: „Mindig a legutolsó feladat a legérdekesebb, amin éppen dolgozunk.” Ennek jegyében most a pécsi Corso-központot említi, ahol 60 ezer négyzetméteren épül majd bevásárlóközpontot, irodákat, szállodát, mélygarázst tartalmazó komplexum. „Érdekes a sokféle funkció, a terepviszonyok következtében szükségessé vált szinteltolás – két utcáról két különböző szintre lehet bejutni -, de a ház valódi sajátossága, hogy üveghomlokzatával megnyílik a közterület felé, azaz a legtöbb plazával ellentétben nem hátat fordít és bezárkózik, hanem megmutatja a belső életét.”

A fent említett projektek túlnyomó többségét a Nemetschek Allplan programjával tervezte az Aula. 2000-ben tértek át erre a szoftverre, addig a Spirit nevű programot használták. Eleinte az iroda számára kilenc-tíz különálló szoftverlicenszet vásároltak, majd 2003-2004 körül tértek át a hálózatos verzióra.„Bevallom, eleinte nagyon féltünk ettől, de ma már el sem tudjuk képzelni, hogy másképpen is lehetne dolgozni” – teszi hozzá, a félelem okát firtató kérdésünkre pedig elmondja: „Egyrészt ismeretlen volt még ez a munkamódszer, másrészt pedig valahogy az az érzés volt bennünk: az adatvesztés ellen az nyújt biztonságot, ha több számítógépen, több példányban is megvan a terv. Most már tudjuk, hogy a biztonság megteremtésének nem ez a módja, és rájöttünk: óriási előnyei vannak annak, hogy mindannyian ugyanazon terven dolgozunk. Nagyon sok fölösleges munkát és félreértést tudunk így megspórolni.”

Az építész igazán csak egyetlen hátrányát látja a számítógéppel való tervezésnek: nem lehet menet közben kiteríteni, egészében látni a készülő tervet. „Olyan ez, mint ha kulcslyukon keresztül tudnánk megnézni hol az egyik, hol a másik részletet. Az egész rajzot akkor látjuk először egyben, amikor kinyomtatjuk. Fel is szoktunk fedezni ilyenkor jónéhány hibát.” Munkamódszerükről szólva Bordi János még elmondja: az Allplan 3D-funkcióit inkább a tervezés elején használják ki, a tömegmodellek megalkotásakor. Ezt azonban ritkán viszik végig következetesen, általában megelégszenek a 2D-s megoldásokkal. Ez többek között annak is tulajdonítható, hogy a vizualizációs feladatokkal, a látványtervek elkészítésével alvállalkozót bíznak meg.

A Nemetschek melletti döntésben annak idején jelentős szerepe volt annak, hogy a megbízók többsége német volt – legyen szó akár a hazai, akár a külföldi épületekről -, így ésszerűnek tűnt a német gondolkodásmódhoz és logikához illeszkedő, ugyanakkor a CAD-szoftverek élvonalába tartozó programot választani. Igaz, közvetlen számítógépes adatszolgáltatásra nincs szükség a megbízók irányába, ugyanis az Aula generáltervezésre vállalkozik, a megrendelőt tehát nem is érdeklik a részletek. „Ugyanakkor úgy látjuk, az Allplan jól tudja kezelni azokat a funkciókat, például színes felületmegjelenítéseket, amelyekkel a megbízó számára is könnyen érthetővé, áttekinthetővé válnak a tervek.” Az irodában dolgozó építészek és a nagyobb munkák esetében bevont külsős építész-alvállalkozók esetében azonban már fontos, sőt, elengedhetetlen a Nemetschek-szoftverben való jártasság. A Nemetschek-felhasználók hatékony együttműködésének igen szemléletes példája, hogy a budai Aula-irodával egy épületben dolgozó másik, ugyancsak Allplannal tervező építészirodát is bevonnak alkalomszerűen nagyobb munkákba, s ilyenkor a két csapat közös hálózatra kapcsolódva dolgozhat együtt. A szakági tervezők – statikusok, gépészek stb. – esetében már nem annyira döntő ez, hiszen a dwg formátumban megoldható az adatok, tervek átadása.„Ma már egyre gördülékenyebben működik ez, inkább csak léptékproblémák szoktak előfordulni, ha a nincsenek megfelelően megadva a tervekben a mértékegységek” – számol be tapasztalataikról a szakember.

Bordi János úgy látja, a közös dwg-formátum hasznát minden tervező közvetlenül érzékeli, és ezért az egységesülés folyamata valószínűleg nem is fog megállni a mai szinten. Talán egyszer elkövetkezik egy hasonló állapot, mint ami az autóiparban megvalósult: bár a különböző gyártók motorjai között teljesítményben és egyéb paraméterek tekintetében jelentős különbségek vannak, mégis mindegyik autót ugyanúgy, ugyanolyan kezelőszervekkel kell vezetni, és nem kell mindegyik típushoz új jogosítványt szerezni. „Igaz, egy CAD-programnak lényegesen több kezelőgombja van, mint egy autónak” – ismeri el, hozzátéve azt is: jelenlegi igényeiket minden tekintetben kielégíti az Allplan szoftver. „Igen sokrétű program; nemigen tudok olyan feladatot mondani, amit ne tudtunk volna megoldani vele.”

Olvass bele legújabb cikkeinkbe

3 mód a BIM minőségének növelésére az optimális építhetőség érdekében

A minőséget nem lehet a projekt egy adott szakaszában hozzáadni - a minőség már az elején...

Szennyvízcsatornázás: Automatizált tervezés, fenntartható gyártás

A 80 százalékos időmegtakarítás sok vállalat számára elérhetetlen álomnak hangzik. A CREABETON...

Partneri ökoszisztéma a digitális megoldásokhoz

Stefan Kaufmann, az ALLPLAN BIM-stratégia és új technológiák termékmenedzsere Hogyan győzzük le az...

Onda Atlántica gyalogos híd: Széles ívben

Las Palmas de Gran Canaria nemcsak remek strandokkal rendelkezik, hanem nemrég egy gyönyörű híddal...

4 példa a BIM bevezetésére az építőiparban

Az épületinformációs modellezés (BIM) elfogadott módszer a tervezési fázisban, de gyakran...

Fő termékeink

Ismerd meg további referenciáinkat!

„Lehet bármilyen bonyolult egy épület, az Allplanban képesek vagyunk könnyedén kezelni”

Az Építészfórumban megjelent egy cikk az Atlasz Mérnökiroda alapítóival, Baranovszky Ádámmal,...

Más szoftverekkel is kompatibilisnek kell legyünk, ez azonban az Allpannal nem okoz problémát.

Az Építészfórumban megjelent egy cikk a bim.GROUP tervező csapatával.  Bán Dávid kérdéseire Ballay...

„Egy ismerős ajánlására elmentünk egy bemutatóra, megismertük az Allplant”

Az Építészfórumban megjelent egy cikk a Kovács&Kovács Stúdió Kft. alapítójával Kovács...