Az Allplan segítségével épített 5 legjobb stadion

2022. 02. 09.

A stadionok (vagy sportarénák) egyedülálló építészeti remekművek. A stadionok tervezése azonban gondos mérlegelést igényel az aréna megfelelő kinézetének kialakításában, miközben biztosítani szükséges, hogy a nézők kiválóan láthassák és élvezhessék az aréna eseményeit. A több tízezer látogató áramlásának befogadásához – nem is beszélve az általuk igényelt összes szolgáltatás megtervezéséről, valamint az arénát használó sportolók és személyzet kiszolgálásáról- időre, odaadásra és megfelelő stadiontervezési szoftverre, például az Allplanra van szükség. Íme az öt legjobb stadion, amelyet az Allplan segítségével terveztek és építettek.


Futball stadion Kassa, Szlovákia

2018 végén megkezdődött egy új, 12 685 néző befogadására alkalmas labdarúgó-stadion építése a szlovákiai Kassán. A fűtött játéktérrel ellátott stadionban edzőterek, öltözők és egyéb létesítmények is helyet kaptak, amelyek biztosítják, hogy a stadion megfeleljen az UEFA-előírásoknak, és nemzetközi labdarúgó mérkőzéseknek adhasson otthont. A közelben található a Košice-Barca repülőtér kifutópályája, ami azt jelentette, hogy az új stadionra szigorú magassági korlátozások vonatkoztak. A tervezők azonban a körülmények ellenére is képesek voltak egy lenyűgöző építményt létrehozni. A korong alakú stadiont egy perforált burkolat veszi körül, amely a beton- és acélszerkezet körül lebeg. Éjszaka a perforációk átengedik a fényt, és megvilágítva más-más megjelenést eredményeznek.

A magassági korlátozások miatt a pontosság biztosítása érdekében elengedhetetlen volt a 3D modell. A megrendelő az épületinformációs modellezést (BIM) is megkövetelte ehhez a projekthez. Ennek megfelelően a tervezők az Allplan-t választották a térbeli modell létrehozására és a BIM-feladatok ellátására. Ez segített nekik abban, hogy a stadion elemei közötti ütközéseket még az építkezés előtt azonosítsák és kijavítsák, valamint a projekt során megkönnyítette a kommunikációt és az együttműködést. A modellt az ALLPLAN Bimplus portálján keresztül, valamint IFC formátumban osztották meg a projekt érdekelt feleivel.

Wildpark Stadium, Németország

A németországi Karlsruhe új Wildpark Stadionja 34 000 ülőhellyel büszkélkedhet majd négyszögletes falai között. Az építkezést azonban úgy kellett megtervezni, hogy a régi stadiont egyidejűleg le lehessen bontani, amely egyszerre 15 000 látogató számára biztosít ülőhelyet. Egy ilyen összetett művelet megtervezése a legnagyobb pontosságot igényli, ezért a 3D modellezés és a BIM óriási segítséget jelentett a projektben. Különösen a lelátó területén sok olyan részletet kellett aprólékosan megtervezni, amelyet egyébként nehéz lett volna 2D-s rajzok segítségével precízen megvalósítani. A nem szokványos Y alakú pillérek szintén kihívást jelentettek ennél a projektnél. A BIM használata azt jelentette, hogy az adatokat különböző tervek és számítások készítéséhez lehetett felhasználni, és az információkat könnyen lehetett cserélni más érdekelt felekkel.

Az Allplan nagyban megkönnyítette a tetőszerkezet tervezését, valamint a kivitelezés tervezését. A 3D-s vizualizációk segítségével a statikusok láthatták, hogy a tető tartószerkezeti elemei mennyire térnek el egymástól, így olyan megvalósítható megoldást tudtak kidolgozni, amely még mindig megfelel az építész elképzeléseinek. A kivitelezést az egyszerű tartókkal kezdték, ami bebizonyította, hogy az Allplan segítségével kidolgozott részletek megbízhatóan illeszkednek a helyszínen.

Le Phare Arena, Franciaország

A franciaországi Chambéry-ben található Le Phare Aréna, (neve világítótoronyként fordítható), már kilométerekről látható lesz. A 6000 fő befogadására alkalmas, egyedülálló arénát úgy tervezték, hogy valóban többcélú épület legyen, amely a legkülönfélébb rendezvények befogadására alkalmas. A külső részen egy kupolás üvegezett homlokzatot láthatunk, amely acélgerendák bonyolult hálózata fölött húzódik.

Az Allplan segítségével megvalósítható több szakterület integrációja kulcsfontosságú szerepet játszott a projekt sikerében. Az épületmodell-tervezet kezdeti elkészítése és a belső tér animált vizualizációjának CINEMA 4D segítségével történő elkészítése után – amellyel az építész megnyerte a projektet – az acélelemek átkerültek az Allplanba, ahol intelligens 3D elemként használhatók voltak. Az épületgépészeti szolgáltatásokat is integrálták a digitális épületmodellbe, így mindenki ugyanazt a modellt és adatokat használta. A gépész tervezők biztosak lehettek abban, hogy a helyes információkat használják, az építészek pedig helyet tervezhettek az épületgépészet számára. Az Allplanban lévő épületadatokat az aréna épületfizikai viselkedésének értékelésére és optimalizálására is felhasználták.

Park Malšovice Arena, Csehország

A Park Malšovice Aréna egy másik multifunkcionális épület, amelyet úgy terveztek, hogy ne csak egy futballpálya legyen, hanem egész évben más sport- és társadalmi eseményeknek is helyet adjon. A labdarúgáshoz szükséges létesítményeken kívül atlétikai csarnok, étterem, üzleti és bevásárlóközpont, valamint tornaterem is található a helyszínen. A lelátók tartószerkezetét vasbeton vázszerkezetként tervezték, amelyhez előregyártott betonelemeket használnak, míg a tető acélgerendákból készült.

A projekt nagy és összetett jellege miatt az Allplan és az SCIA Engineer alkalmazására került sor. A stadion és a bevásárlóközpont intelligens 3D-s modelljei egyaránt kifizetődőek voltak, különösen a kezdetekben, amikor több változatot kellett megtervezni és bemutatni a beruházónak. Az Allplan 3D modelljei és egyedi eszközei nélkül a tervező nem tudta volna elérni a kívánt minőséget az adott időkeretben. A két építőmérnöki tervezőprogram kéz a kézben dolgozott, lehetővé téve, hogy az Allplanban lévő szerkezeti tervezési modellt zökkenőmentesen át lehessen vinni a SCIA Engineerbe a további szerkezeti elemzés és tervezés céljából. Miután ez elkészült, az Allplanba visszatöltötték, ahol a rajzok automatikusan elkészülhettek, és a mennyiségjegyzékek gyorsan kinyerhetők voltak a modellből, értékes időt takarítva meg a tervezőnek.

Allianz Stadion, Ausztria

A mindössze 17 hónap alatt felépített bécsi futballstadion kiváló példája az előregyártott szerkezetek hatékonyságának. A stadionhoz mintegy 880 előregyártott elemre volt szükség, 150 lépcsőházzal és 18 méter magas, több mint 40 tonnás külső oszlopokkal.

Ennél a projektnél a tervező úgy döntött, hogy az összes előregyártott alkatrészt, gerendát, lelátófödémet és üreges kéregfalat 3D-ben modellezi, hogy a bonyolult geometriákat könnyen szemléltetni tudja. Ez azt is lehetővé tette a tervező számára, hogy megtervezze az előregyártott elemeken lévő összes fontos nyílást, valamint az összeszerelési követelményeket. A modellt ezután könnyen ellenőrizni lehetett az elemek közötti esetleges ütközések tekintetében, ami különösen hasznos volt az összetett gépészeti szerelés miatt. A projekt pontos tervezése az előregyártott elemeknek köszönhetően csökkentette a helyszíni energiafogyasztást, valamint a hagyományos módszerekhez képest 90%-kal kevesebb hulladékot eredményezett.

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Még több hasznos szakmai cikk

Mesterséges intelligencia a modellezésben? A BIMKIT-projekt

Pár hete feltettük a kérdést a Facebook oldalunkon, hogy vajon hasznos lenne-e a mesterséges...

4 példa a BIM bevezetésére az építőiparban

Az épületinformációs modellezés (BIM) elfogadott módszer a tervezési fázisban, de gyakran...

Felhőbe tervezés

A számítástechnika felhőbe költözése gyorsan forradalmasítja az információmegosztás és -hozzáférés...

Beton részlettervezés az Allplan segítségével

Egy tipikus betonacél részlettervezés során az irodában különböző korosztályok dolgoznak - a...

Az építészeti tervezés fázisai

Az építészeti tervezés is jól tervezhető, ütemezhető lépésekből áll, bár egy építész napi munkája...

Fő termékeink

Utolsó hírünk

CyberWeek a Tangens.hu-n!

A tangens.hu Cyber Week akció keretein belül az új és meglévő Allplan és ALLTO felhasználók...