Szennyvízcsatornázás: Automatizált tervezés, fenntartható gyártás

2023. 01. 18.

A 80 százalékos időmegtakarítás sok vállalat számára elérhetetlen álomnak hangzik. A CREABETON vállalatnak éppen ez sikerült – a Pro Engineers Allplan kiegészítőjének segítségével.

Alig gondolunk rá, mert többnyire láthatatlanul fut a lábunk alatt, de a civilizációnk kétségtelenül higiéniátlan lenne nélküle. Természetesen a csatornarendszerre gondolunk. Ahhoz, hogy a talajvizünket tisztán tudjuk tartani, elengedhetetlen. Folyamatosan kell karbantartani, felújítani, vagy – új fejlesztések esetén – akár újonnan építeni. Svájcban a szennyvízcsatorna-aknák alkatrészeinek mintegy 80 százaléka a CREABETON előregyártott betongyártótól származik. Ez a vállalat mostanra az automatizálás révén óriási mértékben növelni tudta hatékonyságát a csatornaszakaszok tervezésében és gyártásában. Ezt a Pro Engineers cég Allplanhoz készült plug-injének segítségével sikerült elérni.

Automatizált modellezés szennyvízcsatornázás tervezésében

Normális esetben szennyvízcsatornázás tervezése során az aknák modellezésekor a szükséges alkatrészeket kézzel kell beállítani és „lefektetni” az akna alaprajzának megfelelően. Ez több száz méternyi csatornavezeték esetében órákig is eltarthat. A Pro Engineers eszköze viszont most lehetővé teszi a CREABETON számára, hogy automatikusan modellezze az aknákat és beillessze a megfelelő alkatrészeket.

Anyagtakarékos és fenntartható szennyvízcsatornázás

Az automatizálási eszköz előnyei azonban nem csak a modellezésre korlátozódnak. A modell úgyszólván az egyes betonelemek teljesen papírmentes tervezését, majd gyártás előkészítését biztosítja. A modelladatokat például közvetlenül elküldi a CNC-gépeknek a megfelelő zsaluzat gyártásához. Ez utóbbiak gépi gyártása teljesen automatizált additív eljárással történik. A kiindulási anyagként egy granulátumot használnak, amely egyszerűen felaprítható és újrafelhasználható, amint a zsaluzat elérte élettartama végét. Elméletileg bármilyen zsaluzat előállítható egy és ugyanazon anyagból. Mivel nem marad hulladékanyag, ez a gyártási folyamat rendkívül gazdaságos és fenntartható.

Triplán nyertes helyzet

A Pro Engineers szerint a tervezési és gyártási folyamat új automatizálásával a korábban ráfordított idő mintegy 80 százalékát lehet megtakarítani – ez hatalmas hatékonyságnövekedést jelent ügyfelük, a CREABETON számára. Az aknák 3D-s modellezése azonban egy másik előnnyel is jár, amely az életciklusra és így az aknák karbantartására vonatkozik. Az intelligens betonelemekből álló modelladatok segítségével szennyvízszimulációkat is el lehet végezni, ami lehetővé teszi a karbantartási munkák és a kapcsolódó költségek csökkentését. A lényeg az, hogy a kis Allplan-kiegészítő win-win-win helyzetet teremt a tervezés, a kivitelezés és a karbantartás terén.

Még több hasznos szakmai cikk

A BIM üzleti előnyei: vizsgáljuk meg közelebbről

Az épületinformációs modellezést (BIM) egyre több megrendelő és hatóság írja elő. A kérdés azonban...

Zöld építés a természet ölén: A Cool4U Kft. irodája, Magyarországon

Cool4U Kft. - a Gree Group magyarországi képviselete - egy európai színvonalú, magas színvonalú és...

Az Allplan segítségével épített 5 legjobb stadion

A stadionok (vagy sportarénák) egyedülálló építészeti remekművek. A stadionok tervezése azonban...

Építészmérnökök mentik meg a világot?

Mostani érdekesség cikkünkben egy különleges építészeti megoldást szeretnénk bemutatni. Ebben a...

Okosabb munka testreszabott tervezési munkafolyamatokkal

Mindenki tudja, hogy kevesebb idővel, kevesebb munkaerővel és kevesebb pénzzel kell az eddigieknél...

Fő termékeink

Utolsó hírünk

Allplan Infrastruktúra

2024. június 6-án 9:00 és 15:00 kezdettel az Allplan webináriumot hirdet, amelyben az Allplan...