Szennyvízcsatornázás: Automatizált tervezés, fenntartható gyártás

2023. 01. 18.

A 80 százalékos időmegtakarítás sok vállalat számára elérhetetlen álomnak hangzik. A CREABETON vállalatnak éppen ez sikerült – a Pro Engineers Allplan kiegészítőjének segítségével.

Alig gondolunk rá, mert többnyire láthatatlanul fut a lábunk alatt, de a civilizációnk kétségtelenül higiéniátlan lenne nélküle. Természetesen a csatornarendszerre gondolunk. Ahhoz, hogy a talajvizünket tisztán tudjuk tartani, elengedhetetlen. Folyamatosan kell karbantartani, felújítani, vagy – új fejlesztések esetén – akár újonnan építeni. Svájcban a szennyvízcsatorna-aknák alkatrészeinek mintegy 80 százaléka a CREABETON előregyártott betongyártótól származik. Ez a vállalat mostanra az automatizálás révén óriási mértékben növelni tudta hatékonyságát a csatornaszakaszok tervezésében és gyártásában. Ezt a Pro Engineers cég Allplanhoz készült plug-injének segítségével sikerült elérni.

Automatizált modellezés szennyvízcsatornázás tervezésében

Normális esetben szennyvízcsatornázás tervezése során az aknák modellezésekor a szükséges alkatrészeket kézzel kell beállítani és „lefektetni” az akna alaprajzának megfelelően. Ez több száz méternyi csatornavezeték esetében órákig is eltarthat. A Pro Engineers eszköze viszont most lehetővé teszi a CREABETON számára, hogy automatikusan modellezze az aknákat és beillessze a megfelelő alkatrészeket.

Anyagtakarékos és fenntartható szennyvízcsatornázás

Az automatizálási eszköz előnyei azonban nem csak a modellezésre korlátozódnak. A modell úgyszólván az egyes betonelemek teljesen papírmentes tervezését, majd gyártás előkészítését biztosítja. A modelladatokat például közvetlenül elküldi a CNC-gépeknek a megfelelő zsaluzat gyártásához. Ez utóbbiak gépi gyártása teljesen automatizált additív eljárással történik. A kiindulási anyagként egy granulátumot használnak, amely egyszerűen felaprítható és újrafelhasználható, amint a zsaluzat elérte élettartama végét. Elméletileg bármilyen zsaluzat előállítható egy és ugyanazon anyagból. Mivel nem marad hulladékanyag, ez a gyártási folyamat rendkívül gazdaságos és fenntartható.

Triplán nyertes helyzet

A Pro Engineers szerint a tervezési és gyártási folyamat új automatizálásával a korábban ráfordított idő mintegy 80 százalékát lehet megtakarítani – ez hatalmas hatékonyságnövekedést jelent ügyfelük, a CREABETON számára. Az aknák 3D-s modellezése azonban egy másik előnnyel is jár, amely az életciklusra és így az aknák karbantartására vonatkozik. Az intelligens betonelemekből álló modelladatok segítségével szennyvízszimulációkat is el lehet végezni, ami lehetővé teszi a karbantartási munkák és a kapcsolódó költségek csökkentését. A lényeg az, hogy a kis Allplan-kiegészítő win-win-win helyzetet teremt a tervezés, a kivitelezés és a karbantartás terén.

Még több hasznos szakmai cikk

Elkészült az első 3D nyomtatott ház Németországban!

Mai témánk: az első, egészében 3D nyomtatott ház... Mint az láthattad már, előszeretettel osztunk...

Átállás a 2D CAD-ről a 3D BIM-re

A 2D CAD-ról 3D BIM-re való átállás   2D CAD, 3D BIM – milyen divatos, s zakmai szavak – de...

Előregyártott házak… tervezzünk még velük?

Előregyártott házak? Elősütött pizza, kész tészta, kész leves - ha az ételről van szó, akkor a...

Ellenőrző lista: A lakásprojektek optimalizálásának 30 kritériuma

Mit kell tennie a korszerű tervezőszoftvereknek ahhoz, hogy hatékonyan támogassák az AEC-ipart a...

A jövő múzeuma: a bécsi Museum a Karlsplatzon bővítést kap

Az Oswald Haerdtl építész által tervezett Wien Museum 63 évvel ezelőtt nyílt meg. A helyhiány...

Fő termékeink

Utolsó hírünk

CyberWeek a Tangens.hu-n!

A tangens.hu Cyber Week akció keretein belül az új és meglévő Allplan és ALLTO felhasználók...