Szennyvízcsatornázás: Automatizált tervezés, fenntartható gyártás

2023. 01. 18.

A 80 százalékos időmegtakarítás sok vállalat számára elérhetetlen álomnak hangzik. A CREABETON vállalatnak éppen ez sikerült – a Pro Engineers Allplan kiegészítőjének segítségével.

Alig gondolunk rá, mert többnyire láthatatlanul fut a lábunk alatt, de a civilizációnk kétségtelenül higiéniátlan lenne nélküle. Természetesen a csatornarendszerre gondolunk. Ahhoz, hogy a talajvizünket tisztán tudjuk tartani, elengedhetetlen. Folyamatosan kell karbantartani, felújítani, vagy – új fejlesztések esetén – akár újonnan építeni. Svájcban a szennyvízcsatorna-aknák alkatrészeinek mintegy 80 százaléka a CREABETON előregyártott betongyártótól származik. Ez a vállalat mostanra az automatizálás révén óriási mértékben növelni tudta hatékonyságát a csatornaszakaszok tervezésében és gyártásában. Ezt a Pro Engineers cég Allplanhoz készült plug-injének segítségével sikerült elérni.

Automatizált modellezés szennyvízcsatornázás tervezésében

Normális esetben szennyvízcsatornázás tervezése során az aknák modellezésekor a szükséges alkatrészeket kézzel kell beállítani és „lefektetni” az akna alaprajzának megfelelően. Ez több száz méternyi csatornavezeték esetében órákig is eltarthat. A Pro Engineers eszköze viszont most lehetővé teszi a CREABETON számára, hogy automatikusan modellezze az aknákat és beillessze a megfelelő alkatrészeket.

Anyagtakarékos és fenntartható szennyvízcsatornázás

Az automatizálási eszköz előnyei azonban nem csak a modellezésre korlátozódnak. A modell úgyszólván az egyes betonelemek teljesen papírmentes tervezését, majd gyártás előkészítését biztosítja. A modelladatokat például közvetlenül elküldi a CNC-gépeknek a megfelelő zsaluzat gyártásához. Ez utóbbiak gépi gyártása teljesen automatizált additív eljárással történik. A kiindulási anyagként egy granulátumot használnak, amely egyszerűen felaprítható és újrafelhasználható, amint a zsaluzat elérte élettartama végét. Elméletileg bármilyen zsaluzat előállítható egy és ugyanazon anyagból. Mivel nem marad hulladékanyag, ez a gyártási folyamat rendkívül gazdaságos és fenntartható.

Triplán nyertes helyzet

A Pro Engineers szerint a tervezési és gyártási folyamat új automatizálásával a korábban ráfordított idő mintegy 80 százalékát lehet megtakarítani – ez hatalmas hatékonyságnövekedést jelent ügyfelük, a CREABETON számára. Az aknák 3D-s modellezése azonban egy másik előnnyel is jár, amely az életciklusra és így az aknák karbantartására vonatkozik. Az intelligens betonelemekből álló modelladatok segítségével szennyvízszimulációkat is el lehet végezni, ami lehetővé teszi a karbantartási munkák és a kapcsolódó költségek csökkentését. A lényeg az, hogy a kis Allplan-kiegészítő win-win-win helyzetet teremt a tervezés, a kivitelezés és a karbantartás terén.

Még több hasznos szakmai cikk

Mi köze a kanadai dollárnak a mérnöki tervezéshez?

Valójában trükkös a címben feltett kérdés, mert legfeljebb annyi köze lehet, hogy egy Ottawa-i...

Hogyan tervezhetünk jobban, a megépíthetőség érdekében?

Lehetnek kiváló tervek, ha az építés folyamatai nehézkesek, akkor ott baj van. Az megépíthetőség...

5 kedvenc funkció az Allplanban – Peter Pöppl “BIMfluencer” által

"BIMfluencer" Peter Pöppl bemutatja öt kedvenc funkcióját az Allplan legújabb verziójában. Ha van...

BIM adatok? Mi az a 7 dolog, amire használhatod őket?

MIre jók a BIM adatok? Bár sok tervező használja a BIM-et, nem használják ki teljes mértékben,...

Beszámoló egy Allplan kihívásról, avagy mi a hézag?

Az Allplan kiválasztotta a kreatív réspályázatának nyerteseit - és annyira különbözőek, amennyire...

Fő termékeink

Utolsó hírünk

Az ALLPLAN elindítja az Allplan Cloud szolgáltatásokat az Allplan előfizetésekkel együtt

Továbbfejlesztett tervezés-építés munkafolyamatok az Allplan Cloud segítségével Az ALLPLAN ma...