Útmutató a sikeres előregyártáshoz

2022. 05. 04.

Az előregyártást és a moduláris építkezést évek óta a szakmunkáshiányra és az egyre növekvő időhiányra adott válaszként hirdetik. Ehhez jön még a megfizethető lakások iránti megnövekedett igény és az erőforrások tudatosabb felhasználásának követelménye. Az iparias gyártásszerű megközelítés automatizálást visz az építésbe, és számos előnyt kínál a minőség, a gyorsaság és a költséghatékonyság tekintetében. Az elmúlt években ez felkeltette az érdeklődést, és olyan beruházásokat vonzott, ahol a vállalatok kevesebb pénzért többet tudtak nyújtani. Ezért érdemes megvizsgálni, hogy az előregyártási folyamat alapvetően hogyan néz ki, és mik a döntő sikertényezők az előregyártott projekteknél.

A gyors adatimporttól a hatékony előregyártott tervezésig

Az adatok importálása az IFC-interfészen keresztül az előregyártott BIM-szoftverbe az előregyártott projektek tipikus első lépése. Az importálandó modellek minősége azonban gyakran változó. Annak érdekében, hogy az adatok minősége az előregyártott tervezéshez szükséges szintre emelkedjen, az alkalmazott szoftver ideális esetben automatizált folyamatokkal támogatja az importálást. A Planbar, az ALLPLAN megoldása az előregyártott elemek tervezéséhez és részletezéséhez például gazdagítja a geometriai információkat, és hozzáadja a szükséges attribútumokat, például az anyagminőségeket, a vasalásra vonatkozó részleteket vagy a rögzítőelemeket.

Miután az importált és már optimalizált építészeti modellt előregyártott modellé finomították, megkezdődik az előregyártott elemek tényleges modellezése. A gyakorlatban ez magában foglalja az előregyártott elemek tervezését, valamint a szerelvények és a vasalás tervezését. Az innovatív megoldások számos automatizált munkafolyamat révén egyszerűsítik és gyorsítják az előregyártott tervezés folyamatát. A Planbar például a vasalást automatizáltan tudja generálni továbbá az összes elemtervet gombnyomásra automatikusan hozza létre.

A 3D rakatképzés megkönnyíti a munka előkészítését

Az adatok ezután átkerülnek a gyártási előkészítő szoftverbe. Ilyen a Tim (Technical Information Management) az ALLPLAN-tól, ahol többek között szabályalapú minőségellenőrzés, valamint az összeszerelés, a szállítás és a gyártás tervezése történik. A Tim generálja az adatokat a vállalati erőforrásokat tervező rendszerek (ERP – Enterprize Resource Planning), a termelésirányítási rendszerek (MES – Manufacturing Execution System) vagy geometriai ellenőrző szoftverek, mint a Solibri számára. Konkrétan a Tim exportálja a jelentéseket, a gyártmányterveket, az általános terveket, a 3D modelleket és a kereskedelmi információkat egyaránt.

Pontos gyártási adatok és biztonságos összeszerelés az építkezésen

Az IFC formátum az előregyártott elemek gyártásához is tökéletesen alkalmas. Az egységes adatszabványt, az IFC4precast-ot kifejezetten az előregyártottbeton projektek számára fejlesztették ki. Ez biztosítja az adatok konzisztenciáját és lehetővé teszi a zökkenőmentes együttműködést.

Miután az előregyártott elemek legyártásra kerültek, azokat az építkezés helyszínére szállítják, és az építési munkálatokat elvégzik. Az olyan mobilalkalmazások, mint az mTim, egyszerűsítik és felgyorsítják az építkezésen zajló folyamatokat. A szerelőcsapatnál tableten vagy okostelefonon mindig kéznél van a modell, így egyértelműen ki tudják jelölni, hogy melyik elemet hová kell elhelyezni. Az alkalmazás minden esetleges  hibáról vagy elemsérülésről információt küld a központba, amely szükség esetén azonnal gondoskodik a javításról vagy az utólagos gyártásról. A sikeres összeszerelés után a beemelt szerkezetekről 3D szkennelést készítenek, amellyel tájékoztatják az irodát az aktuális helyzetről. Ez lehet egyben a számlázás teljesítésigazolása is.

Az automatizált munkafolyamatok a siker kulcsa az előregyártásban

Az előregyártási folyamat megértésével egyértelmű, hogy az automatizált munkafolyamatok kulcsfontosságú sikertényezőt jelentenek. Az olyan szoftveres megoldások, mint a Planbar, amelyet kifejezetten az előregyártás követelményeinek figyelembevételével fejlesztettek, a pontosság és a hatékonyság új szintjére emelik az előregyártott vasbeton építményeket. Az automatizált munkafolyamatok különösen nagyobb termelékenységet, jobb adatminőséget és zökkenőmentes együttműködést tesznek lehetővé a projekt valamennyi résztvevője között.

Ebben a videóban többet megtudhatsz arról, hogyan maximalizálható a hatékonyság az előregyártott projekteknél:

  • Országjárásra indulunk
    Különleges roadshow veszi kezdetét jövő héten, hiszen az Allpan, az Archicad, a FEM-Design és a Tekla szoftverek forgalmazói a Digitális Építőipar szervezésében országos körútra indulnak. A hazai élvonalbeli szoftverek képviselői … Bővebben
  • Tervezett Allplan Karbantartás: 2023. 08. 02
    Kedves kollégák A tervezett technikai frissítések és fejlesztések miatt valószínűsíthető, hogy a Bimplus, Allplan Exchange és Allplan Share felhőszolgáltatásaink 2023. augusztus 02-án 10:00 és 16:00 óra között rövid ideig nem … Bővebben
  • ALLPLAN Campus diákoknak
    Az ALLPLAN, a Nemetschek cégcsoport kiemelt építészeti- és építőmérnöki szoftvere, nyári akadémiát hirdet építész- és mérnökhallgatóknak, melynek elvégzői hivatalos oklevelet is kapnak a fejlesztőcégtől. Miért jó ez Neked? Tudod hány iroda … Bővebben

Még több hasznos szakmai cikk

Felhőbe tervezés

A számítástechnika felhőbe költözése gyorsan forradalmasítja az információmegosztás és -hozzáférés...

Az 5 leghasznosabb eszköz egy építész számára

Ha építész vagy, akkor tudod, hogy az egyedi, esztétikus és életképes építészeti tervek...

Van egy perce? Vasbetonszerkezet modellezés 5 lépésben!

A vasbetonszerkezet modellezés 3D-ben bonyolultnak hangzik - a 2D-s rajzolási módszerekhez képest...

Allplan 2021: openBIM – az új megközelítés a szerkezetépítésben

Az Allplan 2021 kiküszöbölte a BIM technológia legnagyobb hátrányait és az új fejlesztések még...

Partneri ökoszisztéma a digitális megoldásokhoz

Stefan Kaufmann, az ALLPLAN BIM-stratégia és új technológiák termékmenedzsere Hogyan győzzük le az...

Fő termékeink

Utolsó hírünk

Országjárásra indulunk

Különleges roadshow veszi kezdetét jövő héten, hiszen az Allpan, az Archicad, a FEM-Design és a...