Útmutató a sikeres előregyártáshoz

2022. 05. 04.

Az előregyártást és a moduláris építkezést évek óta a szakmunkáshiányra és az egyre növekvő időhiányra adott válaszként hirdetik. Ehhez jön még a megfizethető lakások iránti megnövekedett igény és az erőforrások tudatosabb felhasználásának követelménye. Az iparias gyártásszerű megközelítés automatizálást visz az építésbe, és számos előnyt kínál a minőség, a gyorsaság és a költséghatékonyság tekintetében. Az elmúlt években ez felkeltette az érdeklődést, és olyan beruházásokat vonzott, ahol a vállalatok kevesebb pénzért többet tudtak nyújtani. Ezért érdemes megvizsgálni, hogy az előregyártási folyamat alapvetően hogyan néz ki, és mik a döntő sikertényezők az előregyártott projekteknél.

A gyors adatimporttól a hatékony előregyártott tervezésig

Az adatok importálása az IFC-interfészen keresztül az előregyártott BIM-szoftverbe az előregyártott projektek tipikus első lépése. Az importálandó modellek minősége azonban gyakran változó. Annak érdekében, hogy az adatok minősége az előregyártott tervezéshez szükséges szintre emelkedjen, az alkalmazott szoftver ideális esetben automatizált folyamatokkal támogatja az importálást. A Planbar, az ALLPLAN megoldása az előregyártott elemek tervezéséhez és részletezéséhez például gazdagítja a geometriai információkat, és hozzáadja a szükséges attribútumokat, például az anyagminőségeket, a vasalásra vonatkozó részleteket vagy a rögzítőelemeket.

Miután az importált és már optimalizált építészeti modellt előregyártott modellé finomították, megkezdődik az előregyártott elemek tényleges modellezése. A gyakorlatban ez magában foglalja az előregyártott elemek tervezését, valamint a szerelvények és a vasalás tervezését. Az innovatív megoldások számos automatizált munkafolyamat révén egyszerűsítik és gyorsítják az előregyártott tervezés folyamatát. A Planbar például a vasalást automatizáltan tudja generálni továbbá az összes elemtervet gombnyomásra automatikusan hozza létre.

A 3D rakatképzés megkönnyíti a munka előkészítését

Az adatok ezután átkerülnek a gyártási előkészítő szoftverbe. Ilyen a Tim (Technical Information Management) az ALLPLAN-tól, ahol többek között szabályalapú minőségellenőrzés, valamint az összeszerelés, a szállítás és a gyártás tervezése történik. A Tim generálja az adatokat a vállalati erőforrásokat tervező rendszerek (ERP – Enterprize Resource Planning), a termelésirányítási rendszerek (MES – Manufacturing Execution System) vagy geometriai ellenőrző szoftverek, mint a Solibri számára. Konkrétan a Tim exportálja a jelentéseket, a gyártmányterveket, az általános terveket, a 3D modelleket és a kereskedelmi információkat egyaránt.

Pontos gyártási adatok és biztonságos összeszerelés az építkezésen

Az IFC formátum az előregyártott elemek gyártásához is tökéletesen alkalmas. Az egységes adatszabványt, az IFC4precast-ot kifejezetten az előregyártottbeton projektek számára fejlesztették ki. Ez biztosítja az adatok konzisztenciáját és lehetővé teszi a zökkenőmentes együttműködést.

Miután az előregyártott elemek legyártásra kerültek, azokat az építkezés helyszínére szállítják, és az építési munkálatokat elvégzik. Az olyan mobilalkalmazások, mint az mTim, egyszerűsítik és felgyorsítják az építkezésen zajló folyamatokat. A szerelőcsapatnál tableten vagy okostelefonon mindig kéznél van a modell, így egyértelműen ki tudják jelölni, hogy melyik elemet hová kell elhelyezni. Az alkalmazás minden esetleges  hibáról vagy elemsérülésről információt küld a központba, amely szükség esetén azonnal gondoskodik a javításról vagy az utólagos gyártásról. A sikeres összeszerelés után a beemelt szerkezetekről 3D szkennelést készítenek, amellyel tájékoztatják az irodát az aktuális helyzetről. Ez lehet egyben a számlázás teljesítésigazolása is.

Az automatizált munkafolyamatok a siker kulcsa az előregyártásban

Az előregyártási folyamat megértésével egyértelmű, hogy az automatizált munkafolyamatok kulcsfontosságú sikertényezőt jelentenek. Az olyan szoftveres megoldások, mint a Planbar, amelyet kifejezetten az előregyártás követelményeinek figyelembevételével fejlesztettek, a pontosság és a hatékonyság új szintjére emelik az előregyártott vasbeton építményeket. Az automatizált munkafolyamatok különösen nagyobb termelékenységet, jobb adatminőséget és zökkenőmentes együttműködést tesznek lehetővé a projekt valamennyi résztvevője között.

Ebben a videóban többet megtudhatsz arról, hogyan maximalizálható a hatékonyság az előregyártott projekteknél:

Még több hasznos szakmai cikk

Allplan funkciók: A 4 legjobb (Pietro Massai építész szerint)

Pietro Massai, építész és BIM menedzser vendégposztja az Allplan blogjából Az Allplan már évek óta...

Mobil előregyártó üzem nyitja meg az utat a megfizethető lakhatás felé

Az ENSZ becslései szerint 2030-ra a világ népességének 70%-a városokban fog élni. Lehet, hogy az...

Svájc leghosszabb építkezése befejeződött

A Zugi-tó infrastrukturális fejlesztései 20 hónapos építkezés után sikeresen befejeződtek. Mai...

Hogyan változtatott meg egy céget Puskás Aréna tervezése

A KÖZTI – Középülettervező Zrt. Magyarország egyik legrégebbi tervezőirodája, már az 1990-es évek...

Okosabb munka testreszabott tervezési munkafolyamatokkal

Mindenki tudja, hogy kevesebb idővel, kevesebb munkaerővel és kevesebb pénzzel kell az eddigieknél...

Fő termékeink

Utolsó hírünk

Az ALLPLAN elindítja az Allplan Cloud szolgáltatásokat az Allplan előfizetésekkel együtt

Továbbfejlesztett tervezés-építés munkafolyamatok az Allplan Cloud segítségével Az ALLPLAN ma...