Van egy perce? Vasbetonszerkezet modellezés 5 lépésben!

2020. 09. 24.

A vasbetonszerkezet modellezés 3D-ben bonyolultnak hangzik – a 2D-s rajzolási módszerekhez képest mégis sokkal egyszerűbb és gyorsabb a megfelelő részletező szoftverrel. Mindössze 5 egyszerű lépésben bármilyen szerkezetet modellezhet, vasalhat és részletezhet a fejlett 3D modellező szoftver segítségével. Máris mutatjuk hogyan!

1. lépés: Készítse el a szerkezeti modellt

A legösszetettebb alakzatokat is képesek lehetünk gyorsan és egyszerűen modellezni, ha a vasalás elhelyezése előtt létre hozzuk a bevasalni kívánt szerkezet 3D-s modelljét. Az szerkezetekhez egyszerű modell készíthető alapvető elemek, például gerendák, oszlopok és falak használatával. Olyan összetett geometriájú szerkezetekhez, mint például a hidak, a 3D-s modell létrehozható egy keresztmetszet – például egy hídszelvény – megrajzolásával és egy vonal mentén történő extrudálásával (rögzített szelvényeknél) vagy 3D-s alakzat söprésével a szelvények közötti szakaszok húrjaival (változó keresztmetszetű szelvények esetén).

Vasbetonszerkezet modellezés

2. lépés: Hozzon létre egy metszetet

A metszetek könnyen létrehozhatók a modellből, megadva, hogy hol kell kivágni a részt. Ezután létrejön egy 2D metszet, amely felhasználható a vasalás elhelyezésére, amely automatikusan megjelenik a 3D modellen belül is. Ugyanakkor a vasalás feliratozható is a szükséges információk felhasználásával.

3. lépés: Vasalás elhelyezése

Az egyszerű geometriai alakzatok bevasalhatók a betonacél alakjának megadásával és a szerkezeti elem kiválasztásával, valamint a vastávolságok megadásával. Alternatív megoldásként komplex alakokhoz vagy hosszanti vasaláshoz válassza ki a kívánt vasalakot, majd adja meg azt a helyet, ahol a betonacélnak a keresztmetszeten belül lennie kell. A vasbetétek automatikusan elhelyezésre kerülnek mind a 2D, mind a 3D nézetben. Az vasalás megismétléséhez az elem mentén használja az extrudáló eszközt (állandó vasalakhoz) vagy a söprőszerszámot (folyamatosan változó keresztmetszetű test bevasalásához). Igény szerint hajlított vasformák alkalmazhatók a kívánt eredmény érdekében. A pozíciós számok, a vasak darabszáma, az átmérő, a betontakarás, a kampó szöge és a hossza mind a tulajdonságok mezőben változtathatók. Amint megadásra kerülnek a vasintenzitás adatai (távolság, darabszám stb.) a vasfelirat automatikusan frissül (amennyiben a 2. lépésben leírtakat elvégeztük már).

4. lépés: A vaselhelyezés módosítása

A vasalás elhelyezése módosítható a vasak csoportjának kiválasztásával és a térköz módosításával, így vehető figyelembe az elem mentén változó vastávolságok. Ha a felirat a 2. lépés szerint már el lett helyezve, akkor a vasalás elhelyezésének bármilyen módosítása automatikusan megjelenik a feliratban.

Vasbetonszerkezet modellezés

5. lépés: Adjon hozzá feliratokat és vaskimutatásokat

Ha a korábbi lépésekben nem helyeztek el feliratot, akkor most különféle stílusokkal lehet ezt megtenni. A betonacél minden információja részletesen megjeleníthető. A kiválasztott részletezettségű vaskimutatással hajlítási listát lehet létrehozni, elhelyezni a rajzon, kinyomtatni vagy akár hajlító gép számára fájlban is elküldeni.

Ilyen egyszerű a vasbetonszerkezet modellezés és a mérnöki szerkezetek vasalása 3D statikai szoftverek, például az Allplan Engineering segítségével. Amennyiben szeretne többet megtudni erről, vegye fel velünk a kapcsolatot.

Még több hasznos szakmai cikk

Mézeskalács házikó – építész szemmel

Gondoltad volna, hogy egy mézeskalács házikó tervezése, kivitelezése is milyen mérnöki...

Beton részlettervezés az Allplan segítségével

Egy tipikus betonacél részlettervezés során az irodában különböző korosztályok dolgoznak - a...

Allplan funkciók: A 4 legjobb (Pietro Massai építész szerint)

Pietro Massai, építész és BIM menedzser vendégposztja az Allplan blogjából Az Allplan már évek óta...

Lean Menedzsment és BIM a gyakorlatban

Korábban már beszéltünk a Lean Construction (amely a Lean Menedzsment építőiparra alakított...

Bimplus: Közös adatkezelési platform az építőiparban

Bimplus ismertető - Mivel az építészeti, mérnöki és építőipari (AEC) ágazat gyorsan halad az...

Fő termékeink

Utolsó hírünk

Allplan Infrastruktúra

2024. június 6-án 9:00 és 15:00 kezdettel az Allplan webináriumot hirdet, amelyben az Allplan...