4 gyakorlati példa, ahol a Visual Scripting segít a legjobban

2022. 03. 02.

A kódolás nélküli rendszerek – mint például az Allplan Visual Scripting eszköze – egyre népszerűbbek az általuk kínált lehetőségek széles skálája miatt. Azonban azok számára, akiknek van egy megszokott és hatékony tervezési munkafolyamata, ezek az eszközök úgy tűnhetnek, mintha csak egy opcionális extra lennének. Mi értelme van tehát a Visual Scriptingnek, és miért érdemes használni?

Helyzetek, ahol a Visual scripting hasznos lehet

Voltál már valaha az alábbi helyzetek valamelyikében:

  1. Ismétlődő feladat volt, például hasonló – de kissé eltérő – objektumokat hoztál létre újra és újra a nulláról?
  2. Automatizálni akartál egy folyamatot, de nem tudtad, hogyan. Például sok objektumot akartál egyszerre vagy hasonló módon módosítani, vagy egy adott munkafolyamatot akartál lefuttatni minden alkalommal, amikor adatokat kap egy külső féltől.
  3. Meg kellett határozni, hogy egy objektum megfelel-e az építési szabványoknak, de szeretted volna felgyorsítani és automatizálni a folyamatot.
  4. Egyéni objektumokat vagy automatikus folyamatokat akartál létrehozni, de anélkül, hogy programozási nyelvet kellett volna tanulni vagy programozási környezetet kellett volna létrehozni.

A Visual Scripting mindezen forgatókönyvek esetében hasznos, és segíthet abban, hogy ezek a feladatok egyszerűbbé és gyorsabbá, valamint pontosabbá váljanak.

Hogyan segít a Visual Scripting a gyakori problémák megoldásában?

Nézzük meg közelebbről, hogyan segíthet a Visual Scripting az egyes helyzetekben.

1. Ismétlődő modellezés: Egyéni parametrikus objektum létrehozása

A modellezéssel kapcsolatos egyik gyakori probléma, hogy néha, ha meg akarjuk változtatni az éppen létrehozott objektumot, újra kell modellezni azt a semmiből. Ilyen lehet például, ha sok hasonló, de különböző átmérőjű vagy nyílású cső van. Vagy esetleg a megrendelő vagy a kivitelező költségvetési vagy rendelkezésre állási okokból kérte a terv megváltoztatását. Az objektumok újramodellezése a semmiből időigényes, hibalehetőségekkel járó és unalmas feladat.

A Visual Scripting segítségével azonban olyan egyéni paraméteres objektumokat hozhatunk létre, amelyeket a paraméterek módosításával könnyen módosíthat. Például létrehozhatsz egy folyókát a körvonalának extrudálásával egy útvonal mentén. Ha ez megváltozik, normál esetben az objektumot a Pontok módosítása eszközzel módosíthatjuk, de ez nem mindig adja meg a kívánt eredményt.

Ehelyett a Visual Scripting segítségével négy csomópont (referenciapont, keresztmetszet, tengely és seprés) hozzáadásával az első három csomóponttal megadhatja az összes szükséges paramétert, és a seprés funkcióval létrehozhatja a folyókát. Ezután, ha a jövőben bármilyen változás történik, a folyóka megváltoztatása egyszerű: csak dupla kattintás rá, a referenciapont, a tengely vagy a keresztmetszet módosítása és a változások elmentése után az árok automatikusan frissül. Tehát nincs szükség arra, hogy a semmiből újra modellezd azt. Ezzel akár 5-10 percet is megtakaríthatsz minden egyes alkalommal, amikor az adott objektumot módosítani kell – ami egy projekt során összeadódhat.

2. Folyamatok automatizálása: Szabályalapú módosítás használata

Néha egyszerre több objektumot is módosítani szeretnénk, de ez egyenként hihetetlenül időigényes. Például lehet, hogy az IFC-adatok importálásakor az építészeti elemek – például oszlopok és falak – vizuális megjelenítése rossz. A Visual Scriptinggel történő szabályalapú módosítással gyorsan és egyszerűen megoldható ez a probléma.

Az Építészeti tulajdonságok módosítása funkció használata lenne a szokásos módja a probléma megközelítésének. A probléma az, hogy a módosítások alkalmazásakor nem látszanak az elemek attribútumértékei, így nagy a hibázás kockázata a folyamat során.

Erre a kérdésre már van egy példa az Allplan példatárában, az Attribútumok között. A példaszkript előre definiált szabályokat keres egy .CSV fájlban. Ez a fájl tartalmazhat olyan információkat, mint például az anyagtípus, a textúra, a fólia, a szín vagy más, az objektumokra alkalmazandó szabályok. Ezek helyességének ellenőrzése és a szkript futtatása után az Allplan automatikusan módosítja a meglévő elemeket ezen szabályok alapján. Ez nemcsak sok időt takarít meg, hanem segít minimalizálni a modellben előforduló hibákat is.

3. Intelligens tárgyak: Automatikus megépíthetőségi ellenőrzések végrehajtása

Annak ellenőrzése, hogy minden egyes alkatrész megfelel-e a vonatkozó építési szabványoknak vagy irányelveknek, korábban kézzel végzett feladat volt – ami ugyan nagyon fontos, de időigényes, hibalehetőségekkel teli és unalmas. Ebben a forgatókönyvben a Visual Scripting segíthet azáltal, hogy automatikusan visszajelzést ad, amely jelzi, hogy az alkatrész megfelel-e a szabványoknak vagy sem.

visual scripting

Ez egy parametrikus objektum használatával érhető el, amelyhez attribútumot rendelnek a követendő szabványokhoz. Például egy parametrikus híd létrehozható egy olyan attribútummal, amely a híd tengelyeinek egy bizonyos szögtartományát határozza meg. Ezután, ha a híd vízszintes vagy függőleges igazítása megváltozik, ez az attribútum kiemelheti, ha a híd már nem felel meg a követelményeknek. A híd színe is megváltozhatna, hogy vizuálisan jelezze, hogy a híd nem felel meg a szabványoknak. A megépíthetőség javul, az ellenőrzések pedig gyorsak és pontosak.

4. Testreszabott szkriptek: Programozási ismeretek nem szükségesek

Az Allplan a Python programozási nyelvet használja a Visual Scripting és más automatizálási funkciókhoz. Az Allplan még egy PythonParts könyvtárat is tartalmaz, amelyek lényegében intelligens, előre megtervezett parametrikus objektumok. Ezek ugyanúgy módosíthatók, mint az egyéni parametrikus objektumok, de anélkül, hogy a semmiből kellene modellezni őket. Előfordulhat azonban, hogy olyan objektumra van szüksége, amely még nem szerepel a könyvtárban, vagy olyan szkriptet szeretne létrehozni, amely a jelentések vagy más, a munkafolyamataira jellemző folyamatok futtatásához szükséges.

A Python nyelv használata ezen eredmények eléréséhez teljesen lehetséges, de ehhez mély programozási ismeretekre, valamint az Allplan Python API ismeretére van szükség. Ez sokkal rugalmasabb és erőteljesebb, de ez a lehetőség inkább a fejlesztőknek szól, mint az építészeknek és mérnököknek. A vizuális szkriptelés az egyik módja annak, hogy ezeket a nagy teljesítményű eszközöket az Allplanon belül programozási ismeretek nélkül biztosítsuk. Ha többet szeretne megtudni a Visual Scripting működéséről, tekintse meg korábbi Visual Scripting blogbejegyzésünket, amely egy videót is tartalmaz a folyamatról.

A Visual Scripting ereje

A Visual Scriptinget úgy terveztük, hogy a lehető legjobban felhasználóbarát legyen, és hogy az építészeknek és mérnököknek a mindennapi munkájuk optimalizálásához szükséges eszközöket biztosítsuk. A Visual Scripting segítségével kihasználhatják az automatizálás előnyeit, hogy a manuális feladatok megszüntetésével hatékonyságot teremtsenek és javítsák a minőséget. Töltsd le az Allplan ingyenes, 30 napos próbaverzióját, és győződj meg saját szemeddel a Visual Scripting előnyeiről.

Még több hasznos szakmai cikk

Hatékony tervezési folyamat létrehozása

Egy takarékos, és hatékony tervezési folyamat kialakítása a kulcsa annak, hogy a költségvetést...

OpenBIM mint a digitális adatcsere jövőbeli szabványa

Ma már egyértelműen kijelenthetjük, hogy az OpenBIM a digitális adatcsere jövőbeli szabványa. A...

ALLPLAN Precast – avagy hogyan vezetik az előregyártott elemek a digitalizációt az építőiparban?

Az ALLPLAN Precast itthon talán csak egy szűkebb körben elterjedt szoftver, de úgy gondoltuk egy...

Lean Menedzsment és BIM a gyakorlatban

Korábban már beszéltünk a Lean Construction (amely a Lean Menedzsment építőiparra alakított...

Átállás a 2D CAD-ről a 3D BIM-re

A 2D CAD-ról 3D BIM-re való átállás   2D CAD, 3D BIM – milyen divatos, s zakmai szavak – de...

Fő termékeink

Utolsó hírünk

Országjárásra indulunk

Különleges roadshow veszi kezdetét jövő héten, hiszen az Allpan, az Archicad, a FEM-Design és a...