A jövő múzeuma: a bécsi Museum a Karlsplatzon bővítést kap

2023. 03. 03.

Az Oswald Haerdtl építész által tervezett Wien Museum 63 évvel ezelőtt nyílt meg. A helyhiány azonban már jó ideje problémát jelentett. Ezért 2013-ban a városi tanács úgy döntött, hogy az épület bővítésével új életet lehel az épületbe.

Az új építészeti terv

2015-ben úgy döntöttek, hogy építészeti pályázatot írnak ki. A cél: a múzeum alapterületének megduplázása 6900 négyzetméterről 12 000 négyzetméterre, hogy egy rendkívül funkcionális teret hozzanak létre a rendezvények és kiállítások számára. A pályázaton 26 országból összesen 274 iroda vett részt, köztük olyan nemzetközi irodák, mint a Zaha Hadid Architects, a Foster + Partners, Sou Fujimoto és sokan mások. A nemzetközi résztvevők mellett Ausztriából 117, Németországból pedig 50 terv érkezett, köztük a Kuehn Malvezzi, a Gerber Architekten, a Hascher Jehle, a Bez + Kock Architekten és a Stephan Braunfels. A győztes a Certov, Winkler + Ruck osztrák építészcsapat lett. A zsűri szerint a győztes projekt „nagyszerű potenciállal rendelkezik ahhoz, hogy érzékeny részletmegoldások révén magabiztos összképet teremtsen a Karlsplatzon található Wien Museum számára”. A Certov, Winkler + Ruck építésziroda projektjének alapkoncepciója a két történelmi korszak összeolvasztása, így a régi és az új összekapcsolása, a régi struktúra teljes megváltoztatása helyett. Az alapötlet egyszerű: a régi múzeum fölé egy „lebegő” betonhomlokzatot kell építeni, mint egy további emeletet. Emellett a két épület közötti teret a bejárati részen üvegpavilonná alakították át.

Szerkezeti tervezés

A magas színvonalú statikai tervezés érdekében a Bollinger+Grohmann szakértőit kérték fel, akik az ALLPLAN BIM szoftverére támaszkodtak. A statikai tervezés különlegessége, hogy az építészetileg összefüggő épület két különálló részből, a „régi épületből” és az „új épületből” áll. A nagyméretű, építészetileg és statikailag összetett új épület nem kapcsolódik közvetlenül a régi épülethez, hanem a korábbi múzeumi átriumba „illeszkedik”. Ebből a célból az átriumban új alapot fektettek le, amelyre a bővítmény vasbetonszerkezete épül.

A kihívásnak való megfelelés és a múzeum alapterületének növelése érdekében eltávolították a régi konzolos támaszokat, és a födémbe új acélgerendákat illesztettek be a nagy súly megtartása érdekében. A hosszabb konzolos gerendákat egy kétemelet magas acélgerendával és egy gyűrű alakú acél tartóval helyettesítették, a negyedik emeleten pontszerű alátámasztással. Így egy új csarnok, egy lépcsőház és két új emelet jött létre: egy közös félemelet, amely összeköti a régi épületet az újjal, és egy lebegő homlokzat a különleges kiállítások számára. Az új, megemelt legfelső emeleten különleges kiállításokat tartanak majd, míg a régi és az új épületrész közötti nyitott teret a Karlsplatzra néző kilátóteremmé alakítják át.

Nagy hatékonyságú energiaellátás

A múzeum takarékos energiacseréjéhez innovatív megoldásra volt szükség: a hatékony és környezetbarát hűtés, illetve fűtés érdekében két nagy hatékonyságú hibrid hűtőkészülék/hőszivattyú telepítése mellett döntöttek. Mérések igazolták, hogy 1 kW fogyasztott villamosenergia mellett 7 kW hűtés vagy fűtés keletkezik. Ezt a hatást úgy érik el, hogy a légkondicionálók elszívott levegőjében lévő energiát felhasználják és a talajban tárolják 30, akár 150 méteres mélységben elhelyezett geotermikus szonda segítségével. Ily módon a múzeum hulladékhőjét nyáron a talajban tárolják, a fűtési szezonban pedig a geotermikus szondákon keresztül hőenergia kinyerésével hőt termelnek.

Többéves építkezés után a múzeum átalakítása a tervek szerint 2023 tavaszára fejeződik be. A múzeum régóta várt megnyitására már egy új állandó kiállítást terveznek, amely három emeleten 13 fejezetben meséli el Bécs történetét.

Még több hasznos szakmai cikk

OpenBIM mint a digitális adatcsere jövőbeli szabványa

Ma már egyértelműen kijelenthetjük, hogy az OpenBIM a digitális adatcsere jövőbeli szabványa. A...

Üzleti inspiráció mérnökirodáknak – mindent egyetlen forrásból: Carré Bleu

Ezúttal üzleti inspiráció céljával mutatjuk be ezt a cikket, hiszen a Te irodád számára – mindegy,...

3 mód a BIM minőségének növelésére az optimális építhetőség érdekében

A minőséget nem lehet a projekt egy adott szakaszában hozzáadni - a minőség már az elején...

Az Allplan segítségével épített 5 legjobb stadion

A stadionok (vagy sportarénák) egyedülálló építészeti remekművek. A stadionok tervezése azonban...

A parametrikus hídtervezés

Mivel a hidak a legbonyolultabb épített szerkezetek közé tartoznak, ebből következik, hogy a...

Fő termékeink

Utolsó hírünk

CyberWeek a Tangens.hu-n!

A tangens.hu Cyber Week akció keretein belül az új és meglévő Allplan és ALLTO felhasználók...