A jövő múzeuma: a bécsi Museum a Karlsplatzon bővítést kap

2023. 03. 03.

Az Oswald Haerdtl építész által tervezett Wien Museum 63 évvel ezelőtt nyílt meg. A helyhiány azonban már jó ideje problémát jelentett. Ezért 2013-ban a városi tanács úgy döntött, hogy az épület bővítésével új életet lehel az épületbe.

Az új építészeti terv

2015-ben úgy döntöttek, hogy építészeti pályázatot írnak ki. A cél: a múzeum alapterületének megduplázása 6900 négyzetméterről 12 000 négyzetméterre, hogy egy rendkívül funkcionális teret hozzanak létre a rendezvények és kiállítások számára. A pályázaton 26 országból összesen 274 iroda vett részt, köztük olyan nemzetközi irodák, mint a Zaha Hadid Architects, a Foster + Partners, Sou Fujimoto és sokan mások. A nemzetközi résztvevők mellett Ausztriából 117, Németországból pedig 50 terv érkezett, köztük a Kuehn Malvezzi, a Gerber Architekten, a Hascher Jehle, a Bez + Kock Architekten és a Stephan Braunfels. A győztes a Certov, Winkler + Ruck osztrák építészcsapat lett. A zsűri szerint a győztes projekt „nagyszerű potenciállal rendelkezik ahhoz, hogy érzékeny részletmegoldások révén magabiztos összképet teremtsen a Karlsplatzon található Wien Museum számára”. A Certov, Winkler + Ruck építésziroda projektjének alapkoncepciója a két történelmi korszak összeolvasztása, így a régi és az új összekapcsolása, a régi struktúra teljes megváltoztatása helyett. Az alapötlet egyszerű: a régi múzeum fölé egy „lebegő” betonhomlokzatot kell építeni, mint egy további emeletet. Emellett a két épület közötti teret a bejárati részen üvegpavilonná alakították át.

Szerkezeti tervezés

A magas színvonalú statikai tervezés érdekében a Bollinger+Grohmann szakértőit kérték fel, akik az ALLPLAN BIM szoftverére támaszkodtak. A statikai tervezés különlegessége, hogy az építészetileg összefüggő épület két különálló részből, a „régi épületből” és az „új épületből” áll. A nagyméretű, építészetileg és statikailag összetett új épület nem kapcsolódik közvetlenül a régi épülethez, hanem a korábbi múzeumi átriumba „illeszkedik”. Ebből a célból az átriumban új alapot fektettek le, amelyre a bővítmény vasbetonszerkezete épül.

A kihívásnak való megfelelés és a múzeum alapterületének növelése érdekében eltávolították a régi konzolos támaszokat, és a födémbe új acélgerendákat illesztettek be a nagy súly megtartása érdekében. A hosszabb konzolos gerendákat egy kétemelet magas acélgerendával és egy gyűrű alakú acél tartóval helyettesítették, a negyedik emeleten pontszerű alátámasztással. Így egy új csarnok, egy lépcsőház és két új emelet jött létre: egy közös félemelet, amely összeköti a régi épületet az újjal, és egy lebegő homlokzat a különleges kiállítások számára. Az új, megemelt legfelső emeleten különleges kiállításokat tartanak majd, míg a régi és az új épületrész közötti nyitott teret a Karlsplatzra néző kilátóteremmé alakítják át.

Nagy hatékonyságú energiaellátás

A múzeum takarékos energiacseréjéhez innovatív megoldásra volt szükség: a hatékony és környezetbarát hűtés, illetve fűtés érdekében két nagy hatékonyságú hibrid hűtőkészülék/hőszivattyú telepítése mellett döntöttek. Mérések igazolták, hogy 1 kW fogyasztott villamosenergia mellett 7 kW hűtés vagy fűtés keletkezik. Ezt a hatást úgy érik el, hogy a légkondicionálók elszívott levegőjében lévő energiát felhasználják és a talajban tárolják 30, akár 150 méteres mélységben elhelyezett geotermikus szonda segítségével. Ily módon a múzeum hulladékhőjét nyáron a talajban tárolják, a fűtési szezonban pedig a geotermikus szondákon keresztül hőenergia kinyerésével hőt termelnek.

Többéves építkezés után a múzeum átalakítása a tervek szerint 2023 tavaszára fejeződik be. A múzeum régóta várt megnyitására már egy új állandó kiállítást terveznek, amely három emeleten 13 fejezetben meséli el Bécs történetét.

Még több hasznos szakmai cikk

Felhőbe tervezés

A számítástechnika felhőbe költözése gyorsan forradalmasítja az információmegosztás és -hozzáférés...

A BIM-mel többet adunk, kevesebbért

Amikor a "Donna Lelia Caetani" állami általános iskola, amely az olaszországi Norma településen, a...

Hatékony modellezés az Allplan segítségével? – Első rész

A hatékony modellezés hogyan lehetséges? Akár építész vagy, akár mérnök, az Allplan számos eszközt...

BIM az infrastruktúra számára

Az épületinformációs modellezés (BIM) egyre szélesebb körben elfogadottá válik az...

Van egy perce? Vasbetonszerkezet modellezés 5 lépésben!

A vasbetonszerkezet modellezés 3D-ben bonyolultnak hangzik - a 2D-s rajzolási módszerekhez képest...

Fő termékeink

Utolsó hírünk

Az ALLPLAN elindítja az Allplan Cloud szolgáltatásokat az Allplan előfizetésekkel együtt

Továbbfejlesztett tervezés-építés munkafolyamatok az Allplan Cloud segítségével Az ALLPLAN ma...