Zöld építés a természet ölén: A Cool4U Kft. irodája, Magyarországon

2023. 04. 04.

Cool4U Kft. – a Gree Group magyarországi képviselete – egy európai színvonalú, magas színvonalú és környezettudatos irodaházat kívánt létrehozni. A TIBA Építész Stúdióval együttműködve a CENC Építőmérnöki Kft-t választották ki a tartószerkezet tervezésével, beleértve az engedélyezési és kivitelezési tervdokumentációt is.

A projekt háttere

A Szarvason található helyszínt nyugatról és délről az Arborétum utca és a 44-es főút, északról és keletről pedig egy ciprusliget és a Szarvasi-Holt-Körös folyó határolja.

A tulajdonosok számára kiemelt szempont volt a nyugodt és zöld munkakörnyezet megteremtése és biztosítása. Az épület szerény kialakítását és kifinomult anyaghasználatát ezért gondosan megtervezték, hogy ezt a célt elérjék, miközben a kortárs építészet kiváló példáját nyújtja.

Zöld építés a természet ölén

A tervezett irodaház kétszintes, és extenzív zöld tetővel rendelkezik. A bruttó alapterület összesen 1314 m². A szükséges parkolóhelyek és kerékpártárolók a földszinten kerültek kialakításra. A földszinten lesz a főbejárat, az irodák, a gépészeti helyiségek, a tárgyalók és egy kávézó – amely a nagyközönség számára is nyitva áll majd. Az első emeleten fülkés és nyitott, nagy alapterületű irodák kerülnek kialakításra.

Az épület formáját úgy tervezték, hogy tiszteletben tartsa a helyszínen található védett mocsári ciprusfák ligetét, és méltóságteljesen illeszkedjen a természetes környezetbe. Keleti homlokzata a telek mellett húzódó Szarvasi-Holt-Körös folyót követi. Eközben az önkormányzati tulajdonú parti sétányt építészeti tájépítészeti elemekkel integrálták a fejlesztésbe.

Hatékony vasbeton tervezési eszközök

Az irodaház monolit vasbeton tartószerkezetének tervezése gondos tervezést, precíz mérnöki munkát és a projekt összes partnere közötti együttműködést igényelt. A CENC szigorú tervezési folyamatot követve és olyan eszközöket használva, mint az Allplan építőmérnöki tervezőszoftver, egy biztonságos és szerkezetileg szilárd épületet tudott létrehozni, amely megfelel a kortárs építészet legmagasabb követelményeinek.

A folyamat megkezdéséhez a CENC elemezte az építészeti terveket és a helyszíni körülményeket, hogy meghatározza azokat a terheket és igénybevételeket, amelyeket az épületnek el kell viselnie annak érdekében, hogy az épület biztonságos és szerkezetileg szilárd legyen. Miután ez megtörtént, a CENC megtervezte a vasbeton szerkezetet.

Zöld építés a természet ölén

A CENC az Allplan építőmérnöki tervezőszoftvert használta a vasbeton tervezéshez. Az Allplan segítségével a CENC precíz rajzokat és modelleket tudott készíteni az épület szerkezeti rendszeréről – beleértve az összes szükséges információt a kivitelezéshez. Az Allplan különösen alkalmas vasbeton tervezésre, mivel számos integrált eszközt kínál, mint például az egy kattintással történő zsaluterv modellezése, a vasalási részlettervek egyszerű elkészítése és az előregyártáshoz szükséges automatizált elemtervek.

A részletes tervezés, a rajzok és a kiviteli dokumentáció elkészülte után a CENC beszerezte a szükséges engedélyeket, hogy az épület biztonságos legyen és megfeleljen minden jogi követelménynek. Végül a CENC szorosan együttműködött az kivitelező csapattal, hogy a terv megfelelően megvalósuljon az építési folyamat során. A CENC az építési csapattal szorosan együttműködve hozzájárult ahhoz, hogy az épület időben, a költségvetésen belül és a lehető legmagasabb színvonalon készüljön el.

Zöld építés a természet ölén

A modern üvegépület mostantól feltűnő fókuszpontja a területnek, miközben nyugodt és békés munkakörnyezetet biztosít a vállalat számára.

Még több hasznos szakmai cikk

Szennyvízcsatornázás: Automatizált tervezés, fenntartható gyártás

A 80 százalékos időmegtakarítás sok vállalat számára elérhetetlen álomnak hangzik. A CREABETON...

3 mód a BIM minőségének növelésére az optimális építhetőség érdekében

A minőséget nem lehet a projekt egy adott szakaszában hozzáadni - a minőség már az elején...

Előregyártott házak… tervezzünk még velük?

Előregyártott házak? Elősütött pizza, kész tészta, kész leves - ha az ételről van szó, akkor a...

Allplan, Scia, Frilo – Nemetschek, Tangens… – Igazodjunk el gyorsan a márkanevek közt!

Előfordult már veled is, hogy csak kapkodtad a fejed a hasonló termékek márkái között, akár a...

Tudtad? Olcsóbb a jogtiszta szoftver, mint a büntetés!

„Persze, minden szoftvert árusító cég ezt kommunikálja” – mondhatnád, ahogy azt is, hogy: „Még...

Fő termékeink

Utolsó hírünk

CyberWeek a Tangens.hu-n!

A tangens.hu Cyber Week akció keretein belül az új és meglévő Allplan és ALLTO felhasználók...