Okosabb munka testreszabott tervezési munkafolyamatokkal

2022. 08. 24.

Mindenki tudja, hogy kevesebb idővel, kevesebb munkaerővel és kevesebb pénzzel kell az eddigieknél nagyobb eredményt elérnünk. A szakképzett munkaerő hiánya, az elöregedő munkaerő, a világjárvány utóhatásai, valamint a jelentősen változó iparági és környezeti dinamika azt jelenti, hogy a tervező cégekre nehezedő nyomás csak fokozódni fog. Ugyanakkor a projektek egyre összetettebbé válnak. Hogyan lehet ezt a két ellentétes folyamatot összeegyeztetni? Az egyik mód az okosabb munkavégzés, amely a tervezési folyamat egyes részeinek racionalizálásával, automatizálással érhető el. Íme néhány gyakorlati példa a tervezés automatizálására, különböző építési projektek esetében, amelyeket testreszabott munkafolyamatok révén értek el.

Tervezési testreszabási
technológiák

Az Allplan számos lehetőséget biztosít a tervezőeszközök testreszabására, lehetővé téve mind a használhatóság, mind a termelékenység automatizálással történő növelését. Ezek közé tartoznak: Visual Scripting, a szkriptek kódolás nélküli létrehozásához; a PythonParts API, a komplex testreszabott és automatizált munkafolyamatok kóddal történő létrehozásához; OPEN BIM, más szoftverek tartalmának egyszerű feldolgozásához; és a Bimplus API, amely lehetővé teszi külső partnerek számára, hogy saját egyedi munkafolyamatokat testre szabjanak, és tovább javítsák az együttműködés színvonalát.

A tervezési folyamat testreszabása ezekkel az eszközökkel jelentősen felgyorsíthatja a tervezési tevékenységeket, és segíthet a tervezőknek okosabban dolgozni, hogy kevesebb idő alatt többet tudjanak nyújtani. Most megmutatjuk, hogyan:


Gyorsított tervezési módszerek

Az egyedi előregyártott föld alatti vízelvezető rendszerek vagy alagutak tervezésekor igen nagyszámú variáció lehetséges. Egy személyre szabott megoldás használatával azonban néhány kattintással létrehozható egy teljesen részletes áteresz. Ez magában foglalja a geometria egyedi igényeknek megfelelő módosításának lehetőségét, például nyílások és terelőlapok hozzáadásával. Az emelő szerelvények és maga a betonacél armatúra is automatikusan modellezhető néhány adat megadásával. Hasonlóképpen, összetett 3D testek, például a hídpillérek és a mélyalapozás is létrehozhatók és könnyen a kívánt geometriához igazíthatók, beleértve a vasalást is. A modellből ezután automatikusan generálhatók metszetek és nézetek, valamint átnézeti rajzok. Ahogy ez a videó is mutatja, ez egyes esetekben 90%-os becsült időmegtakarítást jelenthet – ezáltal maximalizálva a tervezés termelékenységét.


Automatikus a modellezés minőség-ellenőrzése is

Az egyedi megoldások a megépíthetőség ellenőrzésre is használhatók. Ellenőrizhetők például a specifikációk, a szabványok és a biztonsági előírásoknak való megfelelőség is. Ha van viszonyítási alap, akkor van lehetőség a megoldások további finomítására is. Az automatizált listakészítés például megmutathatja a felhasznált anyagok mennyiségét, és biztosíthatja, hogy a rakodási mennyiségeket és súlyokat ne lépjék túl a helyszínre történő szállításkor. Ezáltal megszűnik a kézi ellenőrzésre fordított idő egy része, és javul a projekt minősége is.

Ismétlődő munkafolyamatok automatizálása

A vizuális szkriptelés időt takaríthat meg az ismétlődő tevékenységek automatizálásával. Például az építészeti objektumok manuális beállítása helyett, amikor harmadik féltől származó IFC-adatokat importál, létrehozható egy szkript, amely automatikusan módosítja azokat egy CSV-fájlból származó, előre meghatározott szabály alapján. Hasonlóképpen, az Allplanon belül könnyen létrehozható egy intelligens, testre szabható kigyűjtési lista, amely tartalmazza az anyagjegyzékhez szükséges összes információt. Ez azután a könnyebb hivatkozás érdekében a tervrajzokra is felvehető, és automatikusan frissül, ha a modell változik.


Korlátlan lehetőségek

A tervezési munkafolyamatok testreszabása jelentős előnyökkel járhat az épület- és infrastruktúra-tervezési projektek számára azáltal, hogy automatizálja és megszünteti a tervezési folyamaton belüli ismétlődő, időpazarló tevékenységeket. Ezáltal lehetővé teszi a tervezők számára, hogy még többet érjenek el ugyanabban az időkeretben. A leírt példák csak egy rövid áttekintést adnak arról, hogy mit lehet elérni az Allplan testreszabott tervezési módszereivel. Ezekkel az eszközökkel és az OPEN BIM alapú megközelítéssel az Allplan képessé teszi a vállalkozásokat arra, hogy olyan saját igényeiknek a legjobban megfelelő folyamatokat hozzanak létre, amelyek időt és pénzt takarítanak meg. Tölts le egy ingyenes, 30 napos próbaverziót, hogy megnézd, mit érhetsz el az Allplan segítségével.

Még több hasznos szakmai cikk

Burdzs Kalifa: Az építészeti kiválóság csúcsa

A világ legmagasabb ember alkotta építménye - a Burdzs Kalifa - egy olyan építési projekt,...

Allplan, Scia, Frilo – Nemetschek, Tangens… – Igazodjunk el gyorsan a márkanevek közt!

Előfordult már veled is, hogy csak kapkodtad a fejed a hasonló termékek márkái között, akár a...

Az épülettervezés jövőjének bemutatása az Allplan 2024 segítségével

Az Allplan BIM tervezőszoftver már régóta az építészeti, mérnöki és építőipari (AEC) iparág egyik...

A BIM üzleti előnyei: vizsgáljuk meg közelebbről

Az épületinformációs modellezést (BIM) egyre több megrendelő és hatóság írja elő. A kérdés azonban...

5 kulcsfontosságú trend és fejlesztés az AEC iparágban 2023-ban

Az építészeti, mérnöki és a kivitelező építőipari (AEC) iparág fejlesztés egyre gyorsabban...

Fő termékeink

Utolsó hírünk

Allplan Infrastruktúra

2024. június 6-án 9:00 és 15:00 kezdettel az Allplan webináriumot hirdet, amelyben az Allplan...