Okosabb munka testreszabott tervezési munkafolyamatokkal

2022. 08. 24.

Mindenki tudja, hogy kevesebb idővel, kevesebb munkaerővel és kevesebb pénzzel kell az eddigieknél nagyobb eredményt elérnünk. A szakképzett munkaerő hiánya, az elöregedő munkaerő, a világjárvány utóhatásai, valamint a jelentősen változó iparági és környezeti dinamika azt jelenti, hogy a tervező cégekre nehezedő nyomás csak fokozódni fog. Ugyanakkor a projektek egyre összetettebbé válnak. Hogyan lehet ezt a két ellentétes folyamatot összeegyeztetni? Az egyik mód az okosabb munkavégzés, amely a tervezési folyamat egyes részeinek racionalizálásával, automatizálással érhető el. Íme néhány gyakorlati példa a tervezés automatizálására, különböző építési projektek esetében, amelyeket testreszabott munkafolyamatok révén értek el.

Tervezési testreszabási
technológiák

Az Allplan számos lehetőséget biztosít a tervezőeszközök testreszabására, lehetővé téve mind a használhatóság, mind a termelékenység automatizálással történő növelését. Ezek közé tartoznak: Visual Scripting, a szkriptek kódolás nélküli létrehozásához; a PythonParts API, a komplex testreszabott és automatizált munkafolyamatok kóddal történő létrehozásához; OPEN BIM, más szoftverek tartalmának egyszerű feldolgozásához; és a Bimplus API, amely lehetővé teszi külső partnerek számára, hogy saját egyedi munkafolyamatokat testre szabjanak, és tovább javítsák az együttműködés színvonalát.

A tervezési folyamat testreszabása ezekkel az eszközökkel jelentősen felgyorsíthatja a tervezési tevékenységeket, és segíthet a tervezőknek okosabban dolgozni, hogy kevesebb idő alatt többet tudjanak nyújtani. Most megmutatjuk, hogyan:


Gyorsított tervezési módszerek

Az egyedi előregyártott föld alatti vízelvezető rendszerek vagy alagutak tervezésekor igen nagyszámú variáció lehetséges. Egy személyre szabott megoldás használatával azonban néhány kattintással létrehozható egy teljesen részletes áteresz. Ez magában foglalja a geometria egyedi igényeknek megfelelő módosításának lehetőségét, például nyílások és terelőlapok hozzáadásával. Az emelő szerelvények és maga a betonacél armatúra is automatikusan modellezhető néhány adat megadásával. Hasonlóképpen, összetett 3D testek, például a hídpillérek és a mélyalapozás is létrehozhatók és könnyen a kívánt geometriához igazíthatók, beleértve a vasalást is. A modellből ezután automatikusan generálhatók metszetek és nézetek, valamint átnézeti rajzok. Ahogy ez a videó is mutatja, ez egyes esetekben 90%-os becsült időmegtakarítást jelenthet – ezáltal maximalizálva a tervezés termelékenységét.


Automatikus a modellezés minőség-ellenőrzése is

Az egyedi megoldások a megépíthetőség ellenőrzésre is használhatók. Ellenőrizhetők például a specifikációk, a szabványok és a biztonsági előírásoknak való megfelelőség is. Ha van viszonyítási alap, akkor van lehetőség a megoldások további finomítására is. Az automatizált listakészítés például megmutathatja a felhasznált anyagok mennyiségét, és biztosíthatja, hogy a rakodási mennyiségeket és súlyokat ne lépjék túl a helyszínre történő szállításkor. Ezáltal megszűnik a kézi ellenőrzésre fordított idő egy része, és javul a projekt minősége is.

Ismétlődő munkafolyamatok automatizálása

A vizuális szkriptelés időt takaríthat meg az ismétlődő tevékenységek automatizálásával. Például az építészeti objektumok manuális beállítása helyett, amikor harmadik féltől származó IFC-adatokat importál, létrehozható egy szkript, amely automatikusan módosítja azokat egy CSV-fájlból származó, előre meghatározott szabály alapján. Hasonlóképpen, az Allplanon belül könnyen létrehozható egy intelligens, testre szabható kigyűjtési lista, amely tartalmazza az anyagjegyzékhez szükséges összes információt. Ez azután a könnyebb hivatkozás érdekében a tervrajzokra is felvehető, és automatikusan frissül, ha a modell változik.


Korlátlan lehetőségek

A tervezési munkafolyamatok testreszabása jelentős előnyökkel járhat az épület- és infrastruktúra-tervezési projektek számára azáltal, hogy automatizálja és megszünteti a tervezési folyamaton belüli ismétlődő, időpazarló tevékenységeket. Ezáltal lehetővé teszi a tervezők számára, hogy még többet érjenek el ugyanabban az időkeretben. A leírt példák csak egy rövid áttekintést adnak arról, hogy mit lehet elérni az Allplan testreszabott tervezési módszereivel. Ezekkel az eszközökkel és az OPEN BIM alapú megközelítéssel az Allplan képessé teszi a vállalkozásokat arra, hogy olyan saját igényeiknek a legjobban megfelelő folyamatokat hozzanak létre, amelyek időt és pénzt takarítanak meg. Tölts le egy ingyenes, 30 napos próbaverziót, hogy megnézd, mit érhetsz el az Allplan segítségével.

Még több hasznos szakmai cikk

A vasbeton részlettervezés 5 kihívásának leküzdése

A vasbeton részletezési rajzok mindig kihívást jelentenek - az előírt minőségi szabványoknak...

Hogyan válasszuk ki az ideális megoldást az előregyártott elemek tervezéséhez?

Jó szoftverekkel az előregyártott projektek hatékonysága hihetetlenül megnövelhető. A megfelelő...

Két híd, ami Allplan Bridge segítségével készült

Két híd, ami Allplan Bridge program segítségével készült. Mai cikkünkben rá szeretnénk világítani,...

Építményinformációs modellezés a hídtervezésben– a BIM nem csak épületekre hasznos!

Amikor először javasolták a svájci Alpokban található Tamina-híd építését, a mérnökök nem voltak...

4 példa a BIM bevezetésére az építőiparban

Az épületinformációs modellezés (BIM) elfogadott módszer a tervezési fázisban, de gyakran...

Fő termékeink

Utolsó hírünk

Az ALLPLAN elindítja az Allplan Cloud szolgáltatásokat az Allplan előfizetésekkel együtt

Továbbfejlesztett tervezés-építés munkafolyamatok az Allplan Cloud segítségével Az ALLPLAN ma...