A legjobb tervezőszoftver 1984 óta

1984-ben indult útjára a Nemetschek Group fő terméke, az építészeknek és mérnököknek szánt CAD szoftver, az Allplan. Legújabb verziója magas szinten támogatja a BIM technológiát, folyamatosan fejlődő, modern mérnökirodák számára a lehető legjobb választás.

Miért olyan kiváló szoftver az Allplan?

BIM-alapú tervezés

Az Allplan lehetővé teszi, hogy először virtuálisan, majd a valóságban építs, így már a tervezési fázisban korán jelzi az esetleges hibákat és konfliktusokat, elkerülve az építési késedelmeket.

Zökkenőmentes adatcsere

A tervezőpartnerekkel való zökkenőmentes, megbízható adatcsere érdekében a szoftver kiváló minőségű interfészeket tartalmaz az összes hagyományos adatcsere-formátumhoz.

Csapatmunkára tervezve

Az Allplan segítségével egy projekten egy irodán belül és több helyszínen is együttműködhetsz. A Bimplus és az Allplan Share felhőalapú platformmal együtt a BIM-modellek multidiszciplináris koordinációja valósággá válik.

Nagy termelékenység

A modern és intuitív felhasználói felület megkönnyíti a szerep- és feladatalapú munkavégzést, ami lehetővé teszi a gyors tanulást és a nagyobb termelékenységet.

Rugalmas

Az Allplan rugalmasan alkalmazkodik az egyéni tervezési folyamataidhoz, a tisztán kétdimenziós munkarajzoktól az objektumorientált BIM munkamódszerig.

Magas szintű vizualizáció

A Maxon integrált CineRenderével intuitív és hatékony módon készíthet kiváló minőségű vizualizációkat közvetlenül az Allplanból.

Tervezési szabadság

A Siemens nagy teljesítményű Parasolid modellező rendszermagja, amely az Allplanba integrálva van, nagyobb szabadságot biztosít a 3D modellek létrehozásakor.

Mennyiségkimutatások

Profitáljon a maximális megbízhatóságból a mennyiségi számítások során; a 3D modellből generált helyiségkönyvek, alapterület számítások, ajtókonszignációk pontos végeredményt adnak.

Tervezési folyamat

Az Allplan egyetlen rendszerben támogatja a teljes tervezési folyamatot – a kezdeti vázlattól egészen a végleges általános elrendezési és statikai rajzokig.

Felhasználási területek

Az Allplan minden típusú építési projekthez alkalmas – a kisebbektől a rendkívül összetett projektekig, valamint épületek és mélyépítési munkák esetében egyaránt.

CAD és szerkezeti elemzés

A szerkezeti/szerkezetelemzési modellek és a felmérési eredmények kicserélhetők a FRILO Statik, a SCIA Engineer és más rendszerekkel.

Vasalási terv a legalaposabb kidolgozottsággal

Az integrált 3D modell tartalmazza a vasalást, a szerelvényeket, szükség esetén a feszítőpászmákat is, így a lehető legkiválóbb tervezési megbízhatóságot és egyértelműséget biztosít.

ALLPLAN - ismerd meg

A teljesítmény ereje

Az Allplan az optimális BIM-megoldás az építőipar kihívásainak való megfeleléshez és a digitális átalakulás előnyeinek kihasználásához. A BIM szoftver és az ALLPLAN iparágvezető együttműködési és integrációs eszközei ideális kombinációt alkotnak. Az Allplan úttörő technológiát kínál a kiváló teljesítmény érdekében: Minden eddiginél könnyebben, gyorsabban és élvezetesebben dolgozhat nagyobb és összetettebb projekteken, még kihívást jelentő geometria, nagy részletesség és számos megoldandó probléma esetén is. Az ALLPLAN felhőtechnológiája lehetővé teszi, hogy összekapcsolódjon az egész építőiparral, hatékony munkafolyamatokat használjon, és teljes mértékben kihasználja a BIM előnyeit.

Vasbeton szerkezetek

Automatizáltan – gyorsan

Az Allplan az új parametrikus vasalási objektumoknak és a sok egyedi munkalépés kombinációjának köszönhetően jelentősen felgyorsítja a falak, gerendák és oszlopok vasbeton szerkezetének tervezését. A felhasználók megadhatják a szerkesztési szabályokat a minimális és maximális távolság, a minimális átmérő vagy a megengedett vashányad tekintetében, valamint meghatározhatják az eltolásokat, a csatlakozó megerősítést és a különböző merevítő területeket. Végezetül nézetek és metszetek kényelmesen generálhatók és elhelyezhetők. Ezenkívül megkönnyíti az átlyukadási vasalás tervezését. Az ilyen parametrikus objektumokkal való munka különösen időtakarékos, ha sok hasonló elemet kell megtervezni. A tervezés automatikus összehasonlítása a tárolt szerkesztési szabályokkal szintén segít a hibák korai felismerésében.

Üresjáratok nélküli munka

Jelentős időmegtakarítás a gépészeti áttörések kezelésére

Az Allplan verzióval az építészek a korábbi idő töredéke alatt tervezhetik be a csőátvezetések helyeit. Az új funkciók segítségével az épületgépészeti modellből származó kirekesztések automatikusan átalakíthatók áttörésekké a falakban, mennyezetekben és födémekben. A kivágási javaslatok IFC fájlokon keresztül 3D testként importálhatók az Allplanba. Itt szűrni és ellenőrizni lehet őket, majd egy gombnyomással egyenként vagy együttesen fal-, vagy födémnyílásokká vagy áttörésekké alakíthatók át.

Hídtervezés

Allplan Bridge

Az Allplan Bridge mostantól lehetőséget kínál intelligens objektumok (pl. közvilágítás, elasztomer zsámolyok, rögzített elemek, …) meghatározott pozíciókba történő elhelyezésére, helyes igazítással és előre meghatározott paraméterekkel. Amikor a hídmodell átkerül az Allplanba, az előre meghatározott tulajdonságokkal rendelkező parametrikus objektumok (ún. PythonParts) automatikusan a megfelelő pozíciókba kerülnek. A paraméterek közvetlen meghatározásán kívül a paraméterek a meghatározott geometria szerint is automatikusan elhelyezhetők. Ez jelentősen felgyorsítja a részletes hídmodell generálását, szükség esetén a vasalással együtt. Ezen túlmenően az objektumok parametrikus jellegének köszönhetően a módosítások különösen könnyen elvégezhetők.

Allplan BIMPLUS

A BIM-modell új szintje

Az Allplan Bimplus új és továbbfejlesztett funkciók széles skáláját kínálja, különösen a BIM-modellel való munkavégzéshez. A BIM Explorer segítségével most még gyorsabban feltöltheti 3D modelljeit, és még valósághűbben jelenítheti meg azokat. Az új mérési eszköztárral jobban kézben tarthatja az épületmodell ellenőrzését és tervezési minőségét. A jobb áttekinthetőség érdekében az Allplan Bimplusban a dokumentumkezelést optimalizáltuk a csoportos szűrők és a többszörös kiválasztás lehetőségének segítségével. És végül, mostantól a vendégnézegetőn keresztül további, csak megtekintési jogokkal rendelkező tagokat is meghívhat, hogy megkönnyítse a koordinációs folyamatokat és hamarabb meghozhassa a fontos döntéseket.

Teljesítmény

Jelentős időmegtakarítás

Különböző kiigazítások révén sikerült elérni a különböző munkafolyamatok alapvető felgyorsítását, ami jelentősen javítja a nagy, összetett és részletes, sok társulással rendelkező projektek kezelését:

    • projekt megnyitása és rajzfájlok szerkesztése
    • a szabad formájú geometria modellezése
    • az összetett építőelemek feldolgozási sebessége
    • a helyiségekkel és annak kiépítésével való munka
    • vasbeton objektumok
    • nézetek és metszetek
    • jelmagyarázatok frissítése
    • jelentések

Allplan Share

Továbbfejlesztett csapatmunka

Nagyméretű projektek esetén már egyetlen felhasználóval is előfordulhatnak várakozási idők. Csapatmunkával kombinálva a követelmények ismét jelentősen megnőnek, mivel több felhasználó módosításait szinte egyszerre kell feldolgozni.

Annak érdekében, hogy az Allplan Share használatakor az interneten keresztüli kommunikációt a lehető legkisebbre csökkentsük, a nem feltétlenül szükséges fel- és letöltéseket, valamint lekérdezéseket mostantól következetesen elkerüljük a változások nyomon követése és a fájlok és információk intelligens gyorsítótárazása révén. További gyorsulás érhető el a többszálú futás használatával és a tömeges műveletekre való áttéréssel. Mindent egybevetve, az Allplan Share segítségével végzett munka ismét jelentősen felgyorsult, lehetővé téve a produktív munkavégzést még nem optimális internetkapcsolat esetén is.

Visual Scripting

A csomópontok optimalizálása

Az Allplanban a Visual Scripting meglévő csomópontjait optimalizáltuk, és új csomópontokkal egészítettük ki. Az Allplan objektumok interaktívan kiválaszthatók szerkesztéshez. A szűrőfunkciók kibővültek, és új lehetőségek vannak az attribútumok hozzárendelésére, módosítására és eltávolítására. A könyvtár használata helyett a csomópontok mostantól közvetlenül a vászonra történő dupla kattintással illeszthetők be. Ez jelentősen felgyorsítja a szkriptek létrehozását. A szerkezeti objektumok alakja, méretei, pozíciója és anyaga mostantól a Visual Scripting segítségével szabályozható.

Vasalás

Új fejlesztések

Az Allplan új funkciókat biztosít a betonacélok utólagos elvágásához és egyesítéséhez, például nyílások behelyezéséhez vagy áthelyezéséhez, illetve betonöntések figyelembevételéhez. Ezenkívül optimalizálták az egy és több útvonal mentén történő betonacél elhelyezésére szolgáló funkciókat: Mostantól negatív betonfedések, negatív vetületek és több pályaelemmel rendelkező élekhez való eltolás is lehetséges.

Ennek eredményeképpen a kihívást jelentő helyzetekben a vasalás elrendezése még pontosabban szabályozható. Felületi vasalások és poligonális elrendezések esetén később további oldaléleket adhat hozzá, és a teljes megerősítési elrendezéseket hatékonyan újra felhasználhatja a vágólapon vagy a könyvtáron keresztül. A vasalási poziíciós számok átrendezésekor pedig mostantól tűrésekkel dolgozhat. Ezáltal a hasonló hajlítási formák kombinálhatók, és javul a vaslisták és az építkezési logisztika áttekinthetősége.

 

Burkolatok

Újdonságok a helyiségek kiépítésében

Az Allplanban a padló- és mennyezetburkolatok már nem csak sematikusan, hanem valós kiterjedésükkel együtt jelennek meg mind az animációban, mind a takartvonalas ábrázolásban. A burkolatok rétegrendjének minden pontja illeszthető, a méreteik az igények szerint alkalmazkodnak. Ez tökéletesíti a burkolati rétegek tervezését.

Attribútumok

Fejlesztések az attribútumoknál

Az attribútumoknak mostantól lehet „meghatározatlan” státusza. Ez lehetővé teszi, hogy azonnal láthassa, mely tulajdonságok vannak már hozzárendelve, és csökkenti a téves információk kockázatát. Az Allplan attribútumok most már támogatják a képleteket is, így más jellemzők értékei kombinálhatók vagy kiszámíthatók. Ez csökkenti a beviteli erőfeszítéseket, és elkerülhetők az inkonzisztens információk.

Falak, tetők, acélszerkezetek

Optimalizálhatóak

Az acélszerkezeti objektumoknál mostantól egyetlen lépésben több oszlop és gerenda több tulajdonságát is módosíthatja, és a kedvenceket egyszerre több objektumra is alkalmazhatja. Mostantól azonos rétegrendű falakhoz is meghatározhat egy falstílust. Ez segít az információk jobb strukturálásában, egyszerűsíti a módosítási folyamatokat és javítja az adatcserét. Emellett tovább bővültek a tetőfelületek szerkesztési lehetőségei.

Vasalás

Új innovációk

Az Allplan funkciókat biztosít a betonacélok utólagos felhasításához és visszakötéséhez, például nyílások behelyezéséhez vagy áthelyezéséhez, illetve betonöntések figyelembevételéhez. Ezenkívül optimalizálták az egy és több útvonal mentén történő betonozás elhelyezésére szolgáló funkciókat: Mostantól negatív betonfedések, negatív vetületek és több pályaelemmel rendelkező élekhez való eltolás is lehetséges.

Ennek eredményeképpen a kihívást jelentő helyzetekben a megerősítés elrendezése még pontosabban szabályozható. Területi megerősítések és poligonális elrendezések esetén később további hajtásvonalakat adhat hozzá, és a teljes megerősítési elrendezéseket hatékonyan újra felhasználhatja a vágólapon vagy a könyvtáron keresztül. A megerősítési jelszámok átrendezésekor pedig mostantól tűrésekkel dolgozhat. Ezáltal a hasonló hajlítási formák kombinálhatók, és javul az acéllisták és az építkezési logisztika áttekinthetősége.

 

Kinek való az Allplan?

Építészeknek

Építész CAD program az első vázlatoktól a kiviteli tervekig. 3D épületmodellezés, látványterv készítés, mennyiségek kigyűjtése.

Építőmérnököknek – monolit vasbeton szerkezetekhez

Vasbetonszerkezetek készítése 2D és 3D módszerekkel. Zsaluzási- vasalási- pozíciós tervek készítése. Statikai számítási eredmények, igénybevételek és szükséges vasmennyiségek importja.

Építőmérnököknek – acélszerkezetekhez

Acél tartószerkezetek modellezése LOD 350 szinten. Nézetek származtatása a 3D modellből. Szelvény adatbázisból választható elemek, kapcsolatok. Automatikus darabjegyzék, tömegszámítás.

Előregyártott vasbeton csarnokokhoz

Előregyártott csarnokelemek: kehelynyak, rövidkonzolos pillér, feszített- vagy lágyvasas fő- és fióktartók. Kéregpaneles födém, illetve kéreg duplafal panelek gyártmánytervezése.

Hídtervezőknek

Paraméteres hídmodellezés tetszőleges szerkezetű hidak esetén. Tengely mentén változó geometria alkalmazása. Elő- és utófeszített vasbeton hídelemek. Statikai méretezés

Mérnöki műtárgyak tervezőinek

Alagutak, támfalak, hűtőtornyok, föld alatti szerkezetek, aknák, terepmunkák komplex tervezése. Terepmodellezés, feltöltés és bevágás, földtömeg számítás. Szekrényes szerkezetek, vízépítési elemek automatizált modellezése.

Tanulj többet az Allplan-ról!

Az Allplanban hívta életre, „Hello Allplan!” címmel egyszerű, könnyen befogadható oktatóvideóit. Ezeket az alábbiakban Te is megnézheted, tanulhatsz belőlük. A videók lejátszásához kattints a számodra érdekes téma lejátszó ikonjára. A videót a Youtubeon megismert módon ki tudod nagyítani és teljes képernyőn lejátszhatod.

Kezdő lépések

Tervrajz előkészítése

Projekt importálása

PDF importálás

Földszint

Emelet(ek)

Tető

Nézetek és metszetek

Elrendezések

Jelentések

Bimplus

3D vasalás

Fal vasalás 1. rész

Fal vasalás 2. rész

Komplex geometria

Vasalási tervek

Akik már használják

Az előregyártott elemekben a jövő

Az előregyártott elemekben a jövő

A Bayer Construct összetett tervezői, gyártói és kivitelezői tevékenységéről és az ehhez szükséges Allplan szoftverháttér-támogatásról Iski Tamás tervezési üzletágvezetővel és Becker Ádám vezető tervezővel beszélgetett az építészfórum riportere, Bán Dávid. A teljes...

A BIM egy evolúciós lépcsőfok

A BIM egy evolúciós lépcsőfok

Az építészfórum,ban megjelent egy interjú a TSPC Engineering Kft. üögyvezetőjével, Jancsó Lászlóval, illetve az épületinformációs tervezési csoportvezetővel, Huszár Attilával. A TSPC régóta ügyfelünk, így kiemelnénk néhány, az Allplanra vonatkozó gondolatot. A teljes...

„Ez a projekt sikerre volt ítélve”

„Ez a projekt sikerre volt ítélve”

Nem szokványos eset, hogy egy egyszemélyes magyar mérnökiroda teljesítménye kivívja egy tekintélyes nemzetközi szakmai zsűri elismerését. Báthory Tibor Gábor statikussal beszélgettünk, akivel ez most mégis megtörténhetett.

„Amikor választottam, igyekeztem alaposan körülnézni”

„Amikor választottam, igyekeztem alaposan körülnézni”

Milyen tervezőszoftvert érdemes megvásárolni egy induló irodának, amelyik hatékonyan szeretne dolgozni, nyitva akarja hagyni a lehetőséget a továbbfejlődéshez és szép tervlapokat akar átadni a megrendelőinek? Bogdándy Béla debreceni statikus az Allplant választotta.

Sokkal több, mint „villanyos rajztábla”

Sokkal több, mint „villanyos rajztábla”

Kis építészirodák működését is hatékonyabbá teheti, ha kihasználják a magas szintű tervezőszoftverekben rejlő lehetőségeket – derül ki Klenk Csaba, friss Ybl-díjas építész nyilatkozatából. A Kern és Klenk irodában már a vázlatterveket 3D-ben készítik, és a háromdimenziós modell alkalmazására biztatják a társtervezőket is.

Méretezőprogram próbaidőre

Méretezőprogram próbaidőre

E cikk készülése után nem sokkal telik le az a három hónap, amit a rangos statikai tervezési munkáiról ismert MTM Mérnökiroda kapott próbaidőként a Scia szoftver kipróbálására. Tapasztalataikról Markovits Péter ügyvezető igazgatóval és Bécser Pál vezető tervezővel beszélgettünk.

Nem kérdés, hogy megéri a szoftver megismerésére fordított idő

Nem kérdés, hogy megéri a szoftver megismerésére fordított idő

„Hát, a számítógép csak ennyit tud…” – ez az a mondat, amit Petrás Erzsébet már akkor sem hitt el, amikor főfoglalkozásban kivitelező volt. Ma, statikus magántervezőként is folyamatosan keresi az új lehetőségeket, amelyekkel egyszerűbbé, praktikusabbá teheti a munkáját.

3D-modellezés a műemlék-rekonstrukciós munkákban

3D-modellezés a műemlék-rekonstrukciós munkákban

Bőven megtérül a háromdimenziós modellek elkészítésébe fektetett – nem kevés – munka a műemlék-rekonstrukciós feladatok esetében: önmagát a pontatlanságoktól, megbízóit pedig a félreértésektől mentheti meg így a tervező. Fehérváry Rudolf építész nyilatkozott lapunknak széles körű tapasztalatairól.