Vásárcsarnok tervezés – nemzetközi elismerés hazánknak!

2021. 05. 10.

Egy vásárcsarnok tervezés és egy elismerés… Mit is írhatnánk? Büszkék vagyunk a Pécs új vásárcsarnokát tervező és kivitelező csapatra, hiszen munkájukkal bekerültek az Allplan szakmai blogjába, illetve számos helyen olvasni elismeréseket munkájukról.

Bár ezt a cikk végén szokás, mi most mégis előre vennénk a gratulációt. Gratulálunk Gettó Tamás és Sztranyák Gergely építészeknek, a CENC Kft-nek, Duga Marcellnek és Nagy Lászlónak a szerkezeti tervekért, illetve a B Build Trade Kft-nek és Benik Balázsnak a kivitelezésért.

Vásárcsarnok tervezés

Büszkeségünk két oldalú. Egyfelől mindig nagyon örülünk és nagyra tartjuk, ha magyar mérnöki alkotás nagyobb, nemzetközi hírverést kap. Másfelől külön örülünk, hogy azt érezhetjük: ebben nekünk is volt egy kis részünk, hiszen a vásárcsarnok tervezését Allplan Engineering segítségével valósították meg.

Vásárcsarnok tervezés – ismerd meg a projektet

Magyarország ötödik legnagyobb városában, Pécsett 2020-ban kezdődött egy új vásárcsarnok építése. Az új épületben a fedett piac mellett vásárcsarnokok, üzletek, kiszolgáló egységek, valamint az üzletek számára hűtőházak is helyet kapnak, amikor az építmény 2022-ben elkészül. A több mint 5600 négyzetméteres, tízmillió euróba kerülő, nagy méretű épületet mindössze hat mérnök tervezte az Allplan Engineering segítségével.

Összetett vasalási tervek a projekt során

A szerkezet vázszerkezetének kialakításához mintegy 4300 m3 betonra volt szükség, amely a fő eladótérben lenyűgöző betoníveket is tartalmazott. Az ívek a megerősítés összetett elrendezését, valamint nagyfokú pontosságot igényeltek, mindkettőt nehéz és időigényes lett volna megtervezni 2D CAD segítségével. Az Allplan Engineering segítségével azonban a 3D-s vizualizációnak és a beépített ütközésfelismerő eszközöknek köszönhetően a megerősítési modell hatékonyan és pontosan elkészült. Emellett az ívek és az előregyártott szerkezetek közötti kapcsolatokat is pontosan meg lehetett tervezni, hogy elkerülhetőek legyenek a hibák az építés során.

Vásárcsarnok tervezés és kivitelezés során fontos a könnyű együttműködés

Az építészek jelentősen le tudták csökkenteni a tervezéshez szükséges időt az Allplan Engineering által lehetővé tett zökkenőmentes információmegosztásnak és együttműködésnek köszönhetően. Mind az építészek, mind az előregyártott elemeket tervező cég az Allplan-t használta a saját feladataihoz, és a gyorsított és egyszerűsített tervezési ütemterv érdekében gyorsan és egyszerűen meg tudták osztani a modelleket.

A vásárcsarnok tervezés után: ÉPÜL!

Az ALLPLAN tervezőszoftvert a gyorsasága, költséghatékonysága és pontossága miatt választották, valamint azért, mert az építész modell kialakításához, valamint a vasbetonszerkezetek tervezéséhez nem volt szükséges külön szoftvert használni. Nemcsak a tervezést lehetett hatékonyan elvégezni, hanem az eredmény a tervezési költségek jelentős csökkenése volt az ügyfél számára, miközben biztosított volt a magas színvonalú tervezői együttműködés.

Vásárcsarnok tervezés

A pécsi vásárcsarnok pedig készül a tervek alapján és bízunk benne, hogy 2022-ben működés közben is megcsodálhatjuk ezt a remekművet. Még egyszer gratulálunk a tervezőknek, kivitelezőknek.

Még több hasznos szakmai cikk

Az építészeti tervezés fázisai

Az építészeti tervezés is jól tervezhető, ütemezhető lépésekből áll, bár egy építész napi munkája...

A BIM-től a digitális eszközkezelésig az AI és az IoT segítségével

Miközben az épületinformációs modellezés (BIM) forradalmasította a szerkezetek tervezésének és...

Hatékony betonacél-részlettervezés? Hogyan lehetséges?

Olyan világot élünk, ahol az általános elvárás, hogy a lehető legkisebb költségkerettel, a lehető...

Hogyan tervezhetünk jobban, a megépíthetőség érdekében?

Lehetnek kiváló tervek, ha az építés folyamatai nehézkesek, akkor ott baj van. Az megépíthetőség...

10 ok, ami akadályozhatja egy tervezőmérnök sikerét

Nemrég egy konferencián jártunk, ahol a résztvevőkkel megosztottak egy felmérést és annak...

Fő termékeink

Utolsó hírünk

Országjárásra indulunk

Különleges roadshow veszi kezdetét jövő héten, hiszen az Allpan, az Archicad, a FEM-Design és a...