A vasbeton részlettervezés 5 kihívásának leküzdése

2022. 05. 31.

A vasbeton részletezési rajzok mindig kihívást jelentenek – az előírt minőségi szabványoknak megfelelő és az adott határidőn belül történő előállításuk az ésszerű haszonkulcs biztosítása mellett nehéz feladat. Valójában a minőség, a termelékenység és a nyereségesség biztosítása minden egyes vasalástervezési projekt esetében, függetlenül a helyszíntől vagy a bonyolultságtól, állandó zsonglőrködés a kiviteli terveket készítő mérnökirodák számára. Az ALLPLAN megérti ezt, ezért az Allplan Engineeringet kifejezetten ennek az öt gyakori betonacél részletezési problémának a megoldására fejlesztették ki.

1. A nyereségesség biztosítása

A nyereségesség megőrzése a folyamatok racionalizálását és a hatékonyabb munkavégzés módjainak megtalálását jelenti. Az Allplan segítségével a vasbeton részletezés betanulási ideje lerövidül – a vasalakok vagy vaselhelyezések létrehozása egy jól követhető munkafolyamat alkalmazásával lehetséges. A következő szintre való áttérés, a 3D-s vasalás modellezése is könnyen megoldható, egyszerűen kibővítve a vasalakokat és elhelyezéseket, hogy alkalmazkodjanak a 3D-s zsalutest éleihez. Az Allplan tehát olyan, mintha egy intelligens rajztáblát használna: a metszetekben való munkával a háttérben automatikusan elkészül a 3D-s vasalási modell.

A szokásos objektumok, gerendák, oszlopok vagy falak esetében a munkafolyamat még hatékonyabbá tehető az automatikus vasalás használatával, ahol az armatúra és a szerkezeti metszetek, nézetek automatikusan jönnek létre. Ez az egyszerűsített folyamat a tervezői haszonkulcsot titka: hatékonyság a felesleges lépések kihagyásával és az ütemezés felgyorsításával.

2. A minőség elérése

Minél összetettebbé válnak a szerkezetek, annál fontosabb a jó minőségű vasalási részletrajzok megléte, hogy elkerülhetőek legyenek a felesleges kérdések az építkezésen. Az Allplan által kínált egységes információk segíthetnek e minőség elérésében. Az Allplanban például nem számít, hogy hol történik a módosítás – a globális nézetben, a nézetekben vagy metszetekben, illetve a 3D modellben – az adatok mindig konzisztensek maradnak egymással.

A nézetek, metszetek, vaslisták és jelentések tartalma a 3D modellen alapul. Az Allplan előnye, hogy egy nézetben vagy metszeten módosításokat lehet végrehajtani, és a 3D modell is frissül, ahogyan az összes többi nézet, metszet és lista is. A nézetek és metszetek elrendezése megmarad, így megtakarítható az összes frissítéshez szükséges idő, valamint a következetes minőség is megmarad azáltal, hogy megszűnik a hibák becsúszásának lehetősége.

3. A termelékenység fenntartása

Még az összetettebb szerkezetekben is mindig vannak olyan vasalási részletek vagy vasalási zónák, amelyek ismétlődnek. Ezen zónák részletrajzainak újra és újra történő elkészítése sok munkát jelent, ami értékes időt vesz el. Az ismétlődő elemekhez tartozó elrendezések vagy vasalási sémák újrafelhasználásával a termelékenység megőrizhető.

A szokásos szerkesztési eszközök továbbfejlesztett algoritmusai – Másolás, Eltolás, Forgatás, Másolás és beillesztés, Forgatás, Tükrözés másolat nélkül, valamint a Másolás és tükrözés – megkönnyítik a már elkészült részletrajzok újrafelhasználását. A modell, valamint az összes kiválasztott nézet és metszet megtartja egymáshoz viszonyított helyzetét. Végül az új részletrajz gyorsan, mindössze néhány módosítással elkészíthető. További előnye, hogy a rajz IFC használatával történő exportálásakor a megerősítés helyzete a modellben mindig helyes. Ezzel a hatékony munkafolyamatnak köszönhetően az, ami korábban két napot vett volna igénybe, most két óra alatt elkészülhet.

4. Hatékony munkavégzés

A szabad geometriájú, görbült felületű szerkezetek vasalásának kiszerkesztése igen összetett feladat. Az Allplan széleskörű vasalási részletező eszköztárát kifejezetten ennek a problémának a megoldására fejlesztették ki. Az egyik leggyakrabban használt eszköz a „Köracél söprési útvonal mentén”, amely lehetővé teszi az első pillantásra bonyolultnak tűnő vasalás egyszerű megadását.

A „Köracél söprési útvonal mentén”egy igazán varázslatos eszköz; egyszerűen határozza meg a vasalakokat és a hosszirányú vasak helyét tetszőleges számú metszeten, és válassza ki a söprési algoritmus útvonalait. Ezzel az eszközzel még a szabad geometriájú vasalás is gyorsan és egyszerűen létrehozható az Allplanban.

5. Helyi szabványok beépítése

Az ország- vagy régióspecifikus szabványoknak való megfelelés biztosítása egy másik olyan szempont, amely hatással lehet a termelékenységre, a minőségre és a nyereségességre. Ennek megoldására az Allplan számos lehetőséget kínál a vasalási tervek készítésének  országspecifikus követelményekhez igazítására. Az ország és a nyelv kiválasztásán kívül mintegy harminc különböző betonacél szabvány is választható. Ha ez még mindig nem elég, az Allplanban bárki saját betonacél szabályrendszert  is meghatározhat.

Számos országban előre meghatározott alakkódokat várnak el a létrehozott betonacél mennyiségének listázásánál. A meglévő formakódokat az új Formakód-kezelő értékeli ki, amely akár az egyes irodai vagy projektnormákhoz is igazítható. Egyéni formakódok definiálhatók, vagy a meglévők igény szerint kiigazíthatók, majd listákban megjeleníthetők. A Shape Code Manager további előnye, hogy automatikusan frissíti az egységeket is a kívánt szabványnak megfelelően. Ezzel az eszközzel optimálisan megvalósíthatók a nemzetközi projektek vagy a hajlítási alakokkal szemben támasztott igényes követelményekkel rendelkező projektek.

Összefoglalás

Amikor vasbeton részletező szoftverről van szó, az Allplan Engineeringet úgy tervezték, hogy hatékonyabbá tegye az egész folyamatot azáltal, hogy olyan eszközöket biztosít, amelyekkel leküzdhetők a betonacél részletezés munkafolyamatának gyakori kihívásai. Így a minőség és a termelékenység – és ezáltal a jövedelmezőség – megmarad a vasbeton kiviteli terveket készítő mérnökirodák számára. Ha betonacél részletező szoftvert keres, miért ne próbálná ki az Allplan Engineering legújabb verziójának ingyenes, 30 napos próbaverzióját, hogy megnézze, hogyan gyorsíthatják fel ezek a munkafolyamatok a betonacél részletezési folyamatokat.

Még több hasznos szakmai cikk

Lean Menedzsment és BIM a gyakorlatban

Korábban már beszéltünk a Lean Construction (amely a Lean Menedzsment építőiparra alakított...

MENSE-KORTE: A 3D-s betonnyomtatás lenyűgöző technológiája

A 3D-s betonnyomtatás úttörői, a MENSE-KORTE ingenieure+architekten bebizonyították, hogy ez a...

Két híd, ami Allplan Bridge segítségével készült

Két híd, ami Allplan Bridge program segítségével készült. Mai cikkünkben rá szeretnénk világítani,...

Allplan Bimplus és az összehangolt tervezés – avagy hogyan kezdjünk hozzá a BIM-hez?

Így működik a BIM: A Depenbrock fővállalkozó izgalmas betekintést nyújt a BIM bevezetésébe és a...

Az Allplan segítségével épített 5 legjobb stadion

A stadionok (vagy sportarénák) egyedülálló építészeti remekművek. A stadionok tervezése azonban...

Fő termékeink

Utolsó hírünk

Az ALLPLAN elindítja az Allplan Cloud szolgáltatásokat az Allplan előfizetésekkel együtt

Továbbfejlesztett tervezés-építés munkafolyamatok az Allplan Cloud segítségével Az ALLPLAN ma...