ALLPLAN Precast – avagy hogyan vezetik az előregyártott elemek a digitalizációt az építőiparban?

2021. 07. 29.

Az ALLPLAN Precast itthon talán csak egy szűkebb körben elterjedt szoftver, de úgy gondoltuk egy cikket megér, hogy jobban megismerd: mire jó, kinek való, kik használják és miért? Erről szól mai cikkünk.

Az ALLPLAN Precast létjogosultsága: áttekinthetőbb árazás, pontosabb szállítás

Az építőipar szakértői fényes jövőt jósolnak az előregyártott elemeknek: a globális előregyártott betonipar átlagos éves növekedési üteme 2021 és 2028 között várhatóan 5,3% lesz. 2020-ban az előregyártott beton piacának értéke mintegy 92,14 milliárd USD volt, és várhatóan 2028-ra több mint 139,33 milliárd USD-ra nő. A Global Construction Report szerint azonban az építőipar egészének átlagos növekedési üteme várhatóan csak 3,2% lesz évente. Hogy miért növekszik különösen az iparosított építőipar gyorsabban, mint az építőipar többi része, az a technológia számos előnyével magyarázható.

Előregyártott alkatrészek alkalmazása esetén az épületelemeket milliméterre pontosan előre gyártják a gyárakban, majd pontosan időben szállítják az építkezés helyszínére. Ott egy daru veszi át az összeszerelést, és a megfelelő helyre mozgatja az előregyártott elemeket.

Milyen kézzelfogható előnyei vannak az iparosított építésnek? A helyszíni gyártás átviszi az iparosítás előnyeit az építőiparra, és így nagyobb hatékonyságot, rövidebb átfutási időt és nagyobb pontosságot biztosít. Egy másik nagy előny a költség- és időtervezés rendkívüli pontossága – különösen annak fényében, hogy a McKinsey szerint a hagyományos építési projektek általában 20%-kal tovább tartanak a tervezettnél, és akár 80%-kal többe kerülnek. Az előregyártott projektek esetében viszont a kivitelezők a fix árak és a megbízható szállítási határidők előnyeit élvezik. A nagyfokú megbízhatóság oka a pontos gyártástervezés és az előregyártó üzemben lévő gyártógépek pontos vezérlése.

A gyártási feltételek is döntő szerepet játszanak. Például az alkatrészek gyártása az időjárástól teljesen független gyárakban garantálja az előregyártott betonelemek egyenletesen magas minőségi színvonalát. A megfelelő szoftver biztosítja, hogy a felhasznált nyersanyagok optimálisan legyenek kimérve, és hogy a helyben készült betonhoz képest jelentősen csökkenthető legyen a megerősítés mennyisége.

Az ALLPLAN Precast és az előregyártott elemek a fenntarthatóságért

Az előregyártott betonelemek a fenntarthatóság szempontjából is jól teljesítenek: a beton 100%-ban természetes anyagokból áll, amelyek kitermelése és feldolgozása ideális esetben a közelben történik. Ráadásul ez az építőanyag szinte teljes mértékben újrahasznosítható, és például útépítésre is felhasználható. Ezenfelül a kutatás folyamatosan új módszereket dolgoz ki a beton és különösen a cement ökológiai lábnyomának további csökkentésére. A rövidebb építési időnek köszönhetően a helyi lakosok a zaj- és porszennyezés csökkenésének előnyeit élvezhetik. Az előregyártott beton emellett kiemelkedő tartóssággal rendelkezik, és rendkívül tűzálló.

ALLPLAN Precast: Az ALLPLAN speciális előregyártott tervezőszoftverei

Az elemek ipari előregyártása lehetővé teszi az építőipar számára, hogy megtapasztalja azt a termelékenységnövekedést, amelyből az autóipar már évek óta jelentős hasznot húz. Nem csoda, hogy az olyan gondolkodó vezetők, mint a Tesla, már régóta az előregyártott elemekre támaszkodnak új gyártóüzemük építésénél. Az előregyártott elemek ipara így példaként szolgálhat a teljes építőipar digitalizációja számára.

A tervezés új módszerei azonban a megfelelő eszközök tekintetében is újragondolást igényelnek. Ezért egy ilyen átállásnál rendkívül fontos egy megbízható, az előregyártott elemek tervezésére és részletezésére szakosodott szoftverpartner. Az ALLPLAN Precast Competence Center szakértői nagyon jól ismerik az előregyártott ipar speciális követelményeit, ezért Planbar és Tim szoftvermegoldásaikat kifejezetten az előregyártott projektekhez fejlesztették ki. E mélyreható ismeretek miatt az olyan nagy előregyártott projektek, mint a berlini Gigafactory, a lépcsők és lépcsőfokok esetében teljes mértékben a Planbarra támaszkodtak az ALLPLAN Precast által biztosított egyszerűség és hatékonyság miatt.

Ha számodra, vagy beszállítód számára érdekes lehet egy ilyen megoldás, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot és még több információval segítünk.

Még több hasznos szakmai cikk

Mi köze a kanadai dollárnak a mérnöki tervezéshez?

Valójában trükkös a címben feltett kérdés, mert legfeljebb annyi köze lehet, hogy egy Ottawa-i...

Hogyan profitálhat az automatizált és testreszabott tervezésből?

A mai építészirodák, mérnöki tanácsadó cégek és előregyártók kihívásokkal teli környezetben...

TUM Hyperloop: Bajnokok építenek életnagyságú prototípust

A Müncheni Műszaki Egyetem (TUM) mérnökei közlekedési történelmet írnak. Miután a TUM...

A beton már rég nem az, amit gondoltunk róla

Mai cikkünkben a beton világába szeretnénk egy kisebb szakmai, érdekesség kirándulást tenni....

Mézeskalács házikó – építész szemmel

Gondoltad volna, hogy egy mézeskalács házikó tervezése, kivitelezése is milyen mérnöki...

Fő termékeink

Utolsó hírünk

Allplan Infrastruktúra

2024. június 6-án 9:00 és 15:00 kezdettel az Allplan webináriumot hirdet, amelyben az Allplan...