Az építészeti tervezés fázisai

2021. 05. 31.

Az építészeti tervezés is jól tervezhető, ütemezhető lépésekből áll, bár egy építész napi munkája során nincs két egyforma nap. Azonban minden projekt ugyanazokon a fázisokon megy keresztül mind a tervezési, mind az építési fázisban, függetlenül a projekt típusától. Míg vannak építészek, akik az építési folyamatra specializálódnak, mások inkább a tervezési szakaszra koncentrálnak az ott biztosított szabadság és kreativitás miatt. Az építészeti tervezés azonban néhány egyedi kihívást is jelent, mint például a megvalósítható, magas színvonalú tervezés megvalósítása az idő- és költségvetési korlátok között, miközben még nyereséget is kell termelni. Szerencsére az építészek számára készült legújabb 3D-s CAD-szoftverekkel mindezen célok elérése nem olyan nehéz, mint amilyennek hangzik.

Az építészeti tervezés 1. fázisa: Előtervezés és előkészítés

Ez a fázis a projekt terjedelmének és megvalósíthatóságának eldöntéséről szól. Az első lépés az ügyfél elképzeléseinek és céljainak – valamint az épület terjedelmének, jellemzőinek és funkcionalitásának – meghatározása. Az építész megvizsgálja az építési helyszínt és a meglévő terepet is, hogy meghatározza, mi valósítható meg a jelenlegi előírásokon belül.

építészeti tervezés 1

Az építészek számára készült fejlett 3D-s CAD-szoftverek az automatizált eszközöknek köszönhetően ezt a lépést sokkal gyorsabbá és egyszerűbbé teszik, mint a hagyományos 2D-s tervezés. Az Allplan például képes importálni a meglévő helyszín felmérését, és az eredményekből gyorsan és egyszerűen létrehozni egy 3D terepmodellt. A mellékelt openBIM adatcsere-interfészekkel bármilyen meglévő információ importálása és a vele való munka szintén egyszerű feladat.

2. fázis: Koncepcionális tervezés

Itt történik a tervezett épület alapvető sematikus tervezése. Az épületinformációs modellezés (BIM) szakaszait tekintve ez a részletességi szint (LOD) 100 fázis. Sok építész számára ez egyszerre izgalmas és stresszes időszak, mivel – bár ez lehet a projekt legkreatívabb fázisa – nagyon könnyű túl sok időt tölteni egy olyan koncepcionális tervezéssel, amely talán soha nem jut tovább.

építészeti tervezés 2

Az Allplan lehetővé teszi az építész számára, hogy vizuálisan vonzó terveket hozzon létre anélkül, hogy túl sok erőforrást kellene lekötnie a projektre. A felmérési információkból könnyen létrehozható egy 2D-s helyszínrajz, és egyszerű modellek készíthetők a különböző tervváltozatokról. Az Allplanban könnyen elkülöníthetők a különböző lehetőségek külön rajzfájlokban, anélkül, hogy az információkat többször kellene másolni. A helyiségkiosztás varázsló is segíthet a gyors opciók kialakításában az olyan információk megadásával, mint a helyiségek és méretek, és az Allplan meghatározza, hogy mi fér el a helyszínen. Ez lehetővé teszi az építész számára, hogy gyorsan és rugalmasan összehasonlítsa az épület alapterületének változatait, és szabad térfogatú térfogatvázlatot készítsen.

Az építészeti tervezés 3. fázisa Tervezési fejlesztés

Ebben a szakaszban a vázlattervet tovább viszik és továbbfejlesztik, olyan szakemberek bevonásával, mint a statikus és épületgépész mérnökök vagy a tájépítészek. Falakat, nyílásokat és tetőket adnak hozzá, és az alaprajzokat és metszeteket figyelembe veszik az épület vízszintes és függőleges méreteinek meghatározásához. Ebben a fázisban lépnek be a parametrikus komponensek, amelyek lehetővé teszik az építész számára, hogy az épületet a következő részletességi szinten, LOD 200-ban modellezze.

építészeti tervezés 3

Az Allplan számos automatizált eszközt tartalmaz, amelyek lehetővé teszik az építészek számára, hogy gyorsan finomítsák a tervezett épület meglévő modelljét – például lépcsőmodellezőt és tetőtervezőt. Az olyan nyílások, mint az ajtók és ablakok néhány kattintással elhelyezhetők és tervezhetők. A dokumentációs rajzok készítése szintén gyors és egyszerű a metszetek és nézetek származtatásával a modellből, így alaprajzok és kereszt- és hosszmetszetek készíthetők.

Az építészeti tervezés 4. fázisa Részletes tervezés

A részletes tervezési szakaszban véglegesítik a tervet, és döntenek az épület anyagairól, berendezési tárgyairól és a szolgáltatások elrendezéséről. A BIM szempontjából ez a LOD 300 szakasz.

építészeti tervezés 4

Az olyan eszközök, mint a SmartParts – amelyek az általánosan használt épületelemek parametrikus modelljei – felgyorsíthatják ezt a fázist, mivel lehetővé teszik a különböző épületelemek gyors hozzáadását és testreszabását. Például részletes ablakmodelleket lehet beilleszteni, majd a megfelelő méretre igazítani, anélkül, hogy az ablakot a semmiből kellene modellezni. A SmartParts tartalmazza az összes specifikációs információt is, így rendkívül egyszerűvé teszi a részletes modell létrehozását olyan alkalmazásokhoz, mint például a tervezési és építési projektek. A helyiségek befejezésének hozzáadása és a belsőépítészeti tervek véglegesítése szintén egyszerű a különböző helyiségekre vonatkozó eszközökkel és a bővíthető könyvtárakkal. Ha a modell elkészült, az építési költségbecslés elkészítése olyan egyszerű, mint a beépített mennyiségi jelentések egyikének futtatása. Ha ebben a szakaszban bármi változik, ez könnyen megoldható olyan eszközökkel, amelyek lehetővé teszik több objektum egyszerre történő gyors módosítását.

Az építészeti tervezés 5. fázisa Engedélyek és építési rajzok

Az építkezés előtti utolsó szakasz az összes szükséges engedély beszerzése és az összes olyan építési dokumentáció elkészítése, amely az ajánlattételi eljáráshoz szükséges, mint például az építési rajzok, számítások és műszaki leírások.

építészeti tervezés 5

Az Allplan által kínált automatizálás jelentős előnyt jelent a tervezés ezen szakaszában. Az olyan jelentések, mint a mennyiségek és költségek, ablak- és ajtó konszignációk vagy alapterületek könnyen, másodpercek alatt kinyerhetők a modellből, így az engedélyekhez vagy az ajánlattételhez szükséges információk beszerzése egyszerűvé válik. A részletes építési alaprajzok létrehozása a modellből egyszerűen elvégezhető a szükséges nézetek és metszetek származtatásával, vagy a rajzok egyéni információkkal és jelentésekkel történő kiegészítésével egyetlen kattintással. A nagy teljesítményű renderelési és vizualizációs eszközök hasznosak a tervezett épület marketing célú, vizuálisan lenyűgöző prezentációinak elkészítéséhez is. Emellett az Allplan Drawing Types használatával megmarad a teljes körű ellenőrzés, így a megfelelő személyek hozzáférhetnek a megfelelő információkhoz.

Az építészeti tervezés eszköze: A legjobb építészeti tervezőszoftver

Az Allplan egy átfogó 3D-s építészeti program, amely az építészeket a teljes projekt során támogatja, kifejezetten a termelékenység és a hatékonyság növelésére tervezett funkciókkal és eszközökkel. A tervezési fázis során megtakarított idő lehetővé teszi az építészek számára, hogy kreatívan töltsék idejüket, és olyan egyedi épületeket tervezzenek, amelyek több mint funkcionálisak. Ha szeretnéd megtudni, hogy az Allplan milyen előnyökkel járhat az építészeti tervezési folyamataidban, vedd fel velünk a kapcsolatot.

Még több hasznos szakmai cikk

Hatékony tervezési folyamat létrehozása

Egy takarékos, és hatékony tervezési folyamat kialakítása a kulcsa annak, hogy a költségvetést...

Hatékony modellezés az Allplan segítségével? – Első rész

A hatékony modellezés hogyan lehetséges? Akár építész vagy, akár mérnök, az Allplan számos eszközt...

Forradalmasítsa az építési munkafolyamatokat az Allplan 2024 segítségével

Egy olyan környezetben, ahol az építőipari szakemberek folyamatosan innovatív megoldásokat...

Van egy perce? Vasbetonszerkezet modellezés 5 lépésben!

A vasbetonszerkezet modellezés 3D-ben bonyolultnak hangzik - a 2D-s rajzolási módszerekhez képest...

TUM Hyperloop: Bajnokok építenek életnagyságú prototípust

A Müncheni Műszaki Egyetem (TUM) mérnökei közlekedési történelmet írnak. Miután a TUM...

Fő termékeink

Utolsó hírünk

Allplan Infrastruktúra

2024. június 6-án 9:00 és 15:00 kezdettel az Allplan webináriumot hirdet, amelyben az Allplan...