Allplan Bimplus és az összehangolt tervezés – avagy hogyan kezdjünk hozzá a BIM-hez?

2021. 06. 04.

Így működik a BIM: A Depenbrock fővállalkozó izgalmas betekintést nyújt a BIM bevezetésébe és a Bimplusszal való munkájába.

Számos jó ok szól amellett, hogy elkezdjük a BIM-et. A Depenbrock rendkívül találóan foglalta össze a két legfontosabbat a maga számára: 1. hogy megfeleljen az ügyfelek növekvő elvárásainak, és 2. hogy jobb legyen, mint amit az ügyfél elvár. Az ügyfelek már régóta nem pusztán építési szolgáltatásokat követelnek, hanem manapság egyre inkább holisztikus kommunikációs és információs koncepciót követelnek meg az ingatlannal kapcsolatosan mindenre vonatkozóan. Ez különösen a közprojektekre és az infrastrukturális ágazatra vonatkozik. A BIM a megfelelő eszköz a kívánt hozzáadott érték létrehozásához. Ennek a továbbfejlesztett értékláncnak szerves részét képezi a modellalapú, összehangolt tervezés.

A BIM-koordinált tervezés számos előnnyel jár. A Depenbrock számára a legjelentősebb előnyök a tervezés megbízhatósága, a tervezés nagyobb átláthatósága, az ütközések felismerése a korai tervezési fázisokban és az ebből adódó strukturált konfliktusmegoldás – mindez végponttól végpontig tartó digitális tervezési folyamatok formájában. A BIM-módszer ezen értékteremtésének alapfeltétele egyrészt a 3D modell alapú tervezés, másrészt a virtuális tervezési térben való együttműködés. Ez utóbbihoz a Depenbrock tervezői a kezdetektől fogva a CDE (Common Data Environment) Allplan Bimplusra támaszkodtak.

Allplan bimplus

Allplan Bimplus: Modellkoordináció a felhőben

Az Allplan Bimplus segítségével végzett koordinációs modellel való munka során a BIM előnyei gyorsan kézzelfoghatóvá válnak. Az összes szakmodellt – építészet, statikai váz és épületgépészet – itt egyesítik. A szakmák és szintek szerint strukturált koordinációs struktúra egyszerű navigációt tesz lehetővé a felhőalapú BIM Explorerben. Az egyes szakmodellekből származó releváns információk megjeleníthetők, a kevésbé fontosak pedig elrejthetők. Az építészeti modell például a helyiségekre, a szerkezeti modell a tartószerkezetre, az épületgépészeti modell pedig az egyes MEP-elemekre korlátozható, és ellenőrizhető a konzisztencia. Így teljesen egyedi modellnézeteket lehet generálni az egyes felhasználási esetekhez és feladatokhoz.

Átláthatóság a problémakezelés és a revíziós összehasonlítás révén – Allplan Bimplus

Ha a koordinációs modell tesztelése során kiderül, hogy a modellekben változtatásra van szükség, ez a problémakezelésen keresztül egyértelműen és átláthatóan koordinálható. Ehhez közvetlenül a modell megfelelő pontján vagy komponensénél létrehoznak egy ”megoldandó ügyet”, amelyhez megadják a címet, az elvégzendő feladat leírását, a felelős személyt és a határidőt. Az összes változat a változáskezelőben szerepel, és számos kritérium, például az esedékesség, a státusz vagy a felelősség alapján szűrhető. Ha ezeket az ügyeket kiválasztja, nemcsak a kapcsolódó információk jelennek meg, hanem a modellben a megfelelő terület is. Az ilyen feladatok kezdetben tervezet módban jönnek létre, ahol csak a szerző tekintheti meg őket a közzétételükig. Befejezés után a feladat megoldottként elmentésre kerül, és új modellrevízió hozható létre.

Egy másik hozzáadott érték a különböző tervezési állapotok közötti revíziós összehasonlításból adódik. A maximális átláthatóság érdekében a Bimplus a geometriában láthatóvá teszi az előző revízióhoz képest bekövetkezett változásokat, és felsorolja a megváltozott tulajdonságokat (attribútumokat), valamint a törölt és újonnan létrehozott objektumokat is. A megváltozott objektumok összehasonlításához a tervezési állapotok akár egyidejűleg is megtekinthetők.

Allplan bimplus

Teljes körű dokumentáció a dokumentumkezelésben

A dokumentumkezelés minden projektben óriási jelentőséggel bír. A Bimplus itt lehetőséget kínál az egyéni projektstruktúrára, amelyben a dokumentumok funkciójuknak megfelelően tárolhatók a virtuális tervezőteremben. Ezen kívül ebben a struktúrában a projekt résztvevőinek szerepkörei és hozzáférési jogai is kezelhetők. További előnye a dokumentumok átlátható verziótörténete. Így a modellben szereplő revíziós összehasonlításhoz hasonlóan a különböző tervezési státuszok is nyomon követhetők az aktuális és a korábbi verziók alapján. Ugyanakkor a Bimplus dokumentálja, hogy ki, mikor és milyen terveket vagy dokumentumokat töltött fel, frissített vagy töltött le.

Allplan bimplus

Összegezve: Az Allplan Bimplus a hozzáadott értékek egész sora

A végeredmény az, hogy a Depenbrock a Bimplusszal való munka révén számos hozzáadott értéket ér el, anélkül, hogy bármilyen szoftvert telepítenie kellene. A szoftver egyszerűen a böngészőben fut. A tervezés nagyon magas szintű átláthatóságának köszönhetően a szaktervező szakemberek jelentősen javított ütközésfelismerést és -feloldást, és ezáltal hibacsökkentést is elérnek. Egy másik fontos előny a geometriát kiegészítő, attribútumok formájában megjelenő információk gazdagsága, amelyek hozzájárulnak a holisztikus tervezési képhez, függetlenül a helytől, ami viszont óriási rugalmassághoz járul hozzá. És végül ennek a BIM-alapú intelligens munkavégzésnek az összessége talán a legnagyobb hozzáadott értéket eredményezi: elégedett ügyfeleket.

Még több hasznos szakmai cikk

Hogyan változtatott meg egy céget Puskás Aréna tervezése

A KÖZTI – Középülettervező Zrt. Magyarország egyik legrégebbi tervezőirodája, már az 1990-es évek...

3 mód, ahogyan a design változik a COVID után

Változnak a tendek és a design a COVID miatt. A globális világjárvány mindenki mindennapi életének...

Hogyan tervezhetünk jobban, a megépíthetőség érdekében?

Lehetnek kiváló tervek, ha az építés folyamatai nehézkesek, akkor ott baj van. Az megépíthetőség...

Lean Menedzsment és BIM a gyakorlatban

Korábban már beszéltünk a Lean Construction (amely a Lean Menedzsment építőiparra alakított...

Hídtervezés – Cseh vasúti felüljáró

A csehországi Kynšperk nad Ohříban hamarosan új híd váltja fel a meglévő vasúti átjárót. Ez...

Fő termékeink

Utolsó hírünk

CyberWeek a Tangens.hu-n!

A tangens.hu Cyber Week akció keretein belül az új és meglévő Allplan és ALLTO felhasználók...