Ellenőrző lista: A lakásprojektek optimalizálásának 30 kritériuma

2022. 09. 14.

Mit kell tennie a korszerű tervezőszoftvereknek ahhoz, hogy hatékonyan támogassák az AEC-ipart a lakásépítési projektekkel? Az ALLPLAN ellenőrzőlista igyekszik néhány választ adni.

Tekintettel a mindenütt jelenlévő szakmunkáshiányra, a vállalatok szinte minden iparágban a túlterheltség jeleit tapasztalják jelenleg. Az AEC-iparban a digitalizáció előnyeivel azonban a szoftverek és az optimalizált munkafolyamatok révén potenciális termelékenység-megtakarítás érhető el. Az ALLPLAN kidolgozott egy 30, a lakásépítési projektek optimalizálásához fontosnak ítélt kritériumot tartalmazó ellenőrző listát, amely felhasználható a lakásépítési igények és a szoftvermegoldások értékeléséhez.

Általános követelmények

A lakásépítéshez használt tervezőszoftverekkel szemben támasztott javasolt általános követelmények közé tartozik többek között a vásárlás előtti széleskörű tesztelés lehetősége, valamint a felhasználóbarátság (például logikus lépésről-lépésre történő folyamatok). Fontosnak tartják továbbá a könnyű tanulhatóságot oktatóprogramok és egyéb tanulási források segítségével, valamint azt, hogy legyen egy kapcsolattartó személy az általános kérdésekre, és legyen hozzáértő műszaki támogatás az új szoftver bevezetéséhez. Emellett a mai hibrid és kollaboratív munkakörnyezetekben fontos szempont lehet a helytől független hozzáférés vagy a távoli kollégákkal és külső partnerekkel való együttműködés.

Meggyőző értékesítési prezentációk

A vizuális vonzerő fontos szerepet játszik az ingatlanok értékesítési folyamatában. A tervezőszoftvereknek ezért támogatniuk kell a meggyőző prezentációk létrehozását. Ebben segítenek például az integrált renderelési eszközök – amelyek a gyors vizualizáció létrehozásával felgyorsítják a prezentációkészítést. A vizuális tervezési munkafolyamatok támogatása, beleértve a népszerű grafikai megoldások integrálását, valamint a dokumentáció gyors elkészítésének lehetősége szintén a korszerű szoftverek része. Ugyanakkor az adatok zökkenőmentes cseréjét a grafikai tervezési megoldásokkal vagy a hatékony modellelemzést is figyelembe kell venni.

Hatékony tervezés és következetes projektdokumentáció

Az egyszerű használat és a következetes projektdokumentáció ma már elengedhetetlen. Ez magában foglalja a 2D-ben és 3D-ben történő munkát a tervek elkészítéséhez, a különböző anyagtípusok modellezéséhez vagy a pontos dokumentáció gyors generálásához. A különböző kivitelezési változatok (beleértve a helyszíni körülményeket is) létrehozása, valamint a mennyiségek beállítása és megjelenítése a költségelemzéshez szintén egyszerűnek és érthetőnek kell lennie. Ezenkívül a nagyobb hatékonyság és következetesség érdekében a szabványok bevezetésének lehetősége is követelmény lehet.

A 3D modell és a belőle levezetett tervek közötti konzisztencia egy másik fontos kritérium. A szerződéses és jogi követelményeknek való megfelelés érdekében a tervezőeszköznek támogatnia kell a modellek, tervek és jelentések megfelelő részletezettségi szintjét is. Ugyanez vonatkozik az energiagazdálkodási követelmények megvalósítására is. Végül, de nem utolsósorban rugalmasságra van szükség a szakágak közötti együttműködés és az egyéni tervezési munkafolyamatok követelményei tekintetében (például különböző fájlformátumok vagy időtakarékos parametrikus modellezés révén).

Optimális költségvetés-ellenőrzés

Az optimális költségvetés-ellenőrzéshez megbízható adatokra van szükség – a kezdeti koncepciótól a kivitelezésig. Ezek az adatok nemcsak szoftverrel generálhatók, hanem pontos mennyiségi számítások elvégzéséhez is felhasználhatók. Az a képesség, hogy ezeket az adatokat folyamatosan gazdagítani lehessen, hogy az építési kivitelezéshez szükséges információkkal szolgáljanak, egy másik módja annak, hogy a költségvetést a célnak megfelelően tartsuk. A költségtervezés és a szerződéskötési folyamat előkészítése szempontjából fontos szempont, hogy a modellezett és nem modellezett tartalmakat egyaránt figyelembe lehessen venni a pontos mennyiségi számítások során. Továbbá könnyen testreszabható, szabványosított jelentésekre, valamint a tervezési minőség, az anyagok, a mennyiségek és a változások teljes körű ellenőrzésére van szükség az épület teljes életciklusa során.

Idő-, anyag- és pénzmegtakarítás

Az építéshez a szoftvereknek alkalmas modelleket kell tudniuk létrehozni (pl. a munkafázisok ütemezéséhez). Nem hiányozhatnak az előregyártott elemek tervezéséhez szükséges funkciók sem (például falak, födémek és lépcsők esetében). Ugyanez vonatkozik az építkezések tervezésének támogatására is. A programnak továbbá átfogó áttekintést kell nyújtania a szolgáltatási előírásokról, és képesnek kell lennie jelentések készítésére az építési fázis követelményeinek ellenőrzésére. A programnak olyan funkciókat is tartalmaznia kell, amelyek segítik a vállalatokat abban, hogy az építési fázisban az ütemterveket vizuálisan összehangolják a modellben szereplő épülettervezéssel. Az időbeli ütemezés érdekében az is fontos, hogy a szoftver támogassa a szakterületeken átívelő, felhőalapú projektmenedzsmentet; például az építkezés előrehaladásáról szóló folyamatos állapotfrissítésekhez.

Még több hasznos szakmai cikk

Hatékony tervezési folyamat létrehozása

Egy takarékos, és hatékony tervezési folyamat kialakítása a kulcsa annak, hogy a költségvetést...

Altglienicker híd: BIM önkéntes alapon

A berlini Altglienicker-híd 30 évvel a forgalomból kivonása után végre új kiegészítő szerkezetet...

Hogyan változtatott meg egy céget Puskás Aréna tervezése

A KÖZTI – Középülettervező Zrt. Magyarország egyik legrégebbi tervezőirodája, már az 1990-es évek...

Hídtervezés – Cseh vasúti felüljáró

A csehországi Kynšperk nad Ohříban hamarosan új híd váltja fel a meglévő vasúti átjárót. Ez...

5 kulcsfontosságú trend és fejlesztés az AEC iparágban 2023-ban

Az építészeti, mérnöki és a kivitelező építőipari (AEC) iparág fejlesztés egyre gyorsabban...

Fő termékeink

Utolsó hírünk

Allplan Infrastruktúra

2024. június 6-án 9:00 és 15:00 kezdettel az Allplan webináriumot hirdet, amelyben az Allplan...