Ellenőrző lista: A lakásprojektek optimalizálásának 30 kritériuma

2022. 09. 14.

Mit kell tennie a korszerű tervezőszoftvereknek ahhoz, hogy hatékonyan támogassák az AEC-ipart a lakásépítési projektekkel? Az ALLPLAN ellenőrzőlista igyekszik néhány választ adni.

Tekintettel a mindenütt jelenlévő szakmunkáshiányra, a vállalatok szinte minden iparágban a túlterheltség jeleit tapasztalják jelenleg. Az AEC-iparban a digitalizáció előnyeivel azonban a szoftverek és az optimalizált munkafolyamatok révén potenciális termelékenység-megtakarítás érhető el. Az ALLPLAN kidolgozott egy 30, a lakásépítési projektek optimalizálásához fontosnak ítélt kritériumot tartalmazó ellenőrző listát, amely felhasználható a lakásépítési igények és a szoftvermegoldások értékeléséhez.

Általános követelmények

A lakásépítéshez használt tervezőszoftverekkel szemben támasztott javasolt általános követelmények közé tartozik többek között a vásárlás előtti széleskörű tesztelés lehetősége, valamint a felhasználóbarátság (például logikus lépésről-lépésre történő folyamatok). Fontosnak tartják továbbá a könnyű tanulhatóságot oktatóprogramok és egyéb tanulási források segítségével, valamint azt, hogy legyen egy kapcsolattartó személy az általános kérdésekre, és legyen hozzáértő műszaki támogatás az új szoftver bevezetéséhez. Emellett a mai hibrid és kollaboratív munkakörnyezetekben fontos szempont lehet a helytől független hozzáférés vagy a távoli kollégákkal és külső partnerekkel való együttműködés.

Meggyőző értékesítési prezentációk

A vizuális vonzerő fontos szerepet játszik az ingatlanok értékesítési folyamatában. A tervezőszoftvereknek ezért támogatniuk kell a meggyőző prezentációk létrehozását. Ebben segítenek például az integrált renderelési eszközök – amelyek a gyors vizualizáció létrehozásával felgyorsítják a prezentációkészítést. A vizuális tervezési munkafolyamatok támogatása, beleértve a népszerű grafikai megoldások integrálását, valamint a dokumentáció gyors elkészítésének lehetősége szintén a korszerű szoftverek része. Ugyanakkor az adatok zökkenőmentes cseréjét a grafikai tervezési megoldásokkal vagy a hatékony modellelemzést is figyelembe kell venni.

Hatékony tervezés és következetes projektdokumentáció

Az egyszerű használat és a következetes projektdokumentáció ma már elengedhetetlen. Ez magában foglalja a 2D-ben és 3D-ben történő munkát a tervek elkészítéséhez, a különböző anyagtípusok modellezéséhez vagy a pontos dokumentáció gyors generálásához. A különböző kivitelezési változatok (beleértve a helyszíni körülményeket is) létrehozása, valamint a mennyiségek beállítása és megjelenítése a költségelemzéshez szintén egyszerűnek és érthetőnek kell lennie. Ezenkívül a nagyobb hatékonyság és következetesség érdekében a szabványok bevezetésének lehetősége is követelmény lehet.

A 3D modell és a belőle levezetett tervek közötti konzisztencia egy másik fontos kritérium. A szerződéses és jogi követelményeknek való megfelelés érdekében a tervezőeszköznek támogatnia kell a modellek, tervek és jelentések megfelelő részletezettségi szintjét is. Ugyanez vonatkozik az energiagazdálkodási követelmények megvalósítására is. Végül, de nem utolsósorban rugalmasságra van szükség a szakágak közötti együttműködés és az egyéni tervezési munkafolyamatok követelményei tekintetében (például különböző fájlformátumok vagy időtakarékos parametrikus modellezés révén).

Optimális költségvetés-ellenőrzés

Az optimális költségvetés-ellenőrzéshez megbízható adatokra van szükség – a kezdeti koncepciótól a kivitelezésig. Ezek az adatok nemcsak szoftverrel generálhatók, hanem pontos mennyiségi számítások elvégzéséhez is felhasználhatók. Az a képesség, hogy ezeket az adatokat folyamatosan gazdagítani lehessen, hogy az építési kivitelezéshez szükséges információkkal szolgáljanak, egy másik módja annak, hogy a költségvetést a célnak megfelelően tartsuk. A költségtervezés és a szerződéskötési folyamat előkészítése szempontjából fontos szempont, hogy a modellezett és nem modellezett tartalmakat egyaránt figyelembe lehessen venni a pontos mennyiségi számítások során. Továbbá könnyen testreszabható, szabványosított jelentésekre, valamint a tervezési minőség, az anyagok, a mennyiségek és a változások teljes körű ellenőrzésére van szükség az épület teljes életciklusa során.

Idő-, anyag- és pénzmegtakarítás

Az építéshez a szoftvereknek alkalmas modelleket kell tudniuk létrehozni (pl. a munkafázisok ütemezéséhez). Nem hiányozhatnak az előregyártott elemek tervezéséhez szükséges funkciók sem (például falak, födémek és lépcsők esetében). Ugyanez vonatkozik az építkezések tervezésének támogatására is. A programnak továbbá átfogó áttekintést kell nyújtania a szolgáltatási előírásokról, és képesnek kell lennie jelentések készítésére az építési fázis követelményeinek ellenőrzésére. A programnak olyan funkciókat is tartalmaznia kell, amelyek segítik a vállalatokat abban, hogy az építési fázisban az ütemterveket vizuálisan összehangolják a modellben szereplő épülettervezéssel. Az időbeli ütemezés érdekében az is fontos, hogy a szoftver támogassa a szakterületeken átívelő, felhőalapú projektmenedzsmentet; például az építkezés előrehaladásáról szóló folyamatos állapotfrissítésekhez.

Még több hasznos szakmai cikk

Partneri ökoszisztéma a digitális megoldásokhoz

Stefan Kaufmann, az ALLPLAN BIM-stratégia és új technológiák termékmenedzsere Hogyan győzzük le az...

Zöld építés a természet ölén: A Cool4U Kft. irodája, Magyarországon

Cool4U Kft. - a Gree Group magyarországi képviselete - egy európai színvonalú, magas színvonalú és...

Üzleti inspiráció mérnökirodáknak – mindent egyetlen forrásból: Carré Bleu

Ezúttal üzleti inspiráció céljával mutatjuk be ezt a cikket, hiszen a Te irodád számára – mindegy,...

3 mód, ahogyan a design változik a COVID után

Változnak a tendek és a design a COVID miatt. A globális világjárvány mindenki mindennapi életének...

A BIM valósággá tétele ügyfelei számára

Pietro Massai, építész és BIM menedzser vendégposztja Mindenki, aki az építészeti, mérnöki és...

Fő termékeink

Utolsó hírünk

Az ALLPLAN elindítja az Allplan Cloud szolgáltatásokat az Allplan előfizetésekkel együtt

Továbbfejlesztett tervezés-építés munkafolyamatok az Allplan Cloud segítségével Az ALLPLAN ma...