Integrált munkafolyamat megoldások mérnök irodák számára

2021. 03. 01.

Folyton az integrált munkafolyamat kifejezést halljuk mostanában a mérnökszoftverek, így az Allplan házatájáról is. De tulajdonképpen ez mit jelent és milyen előnyökkel jár? Az integrált munkafolyamat lényege az, hogy a feladatot, projektet a lehető legkevesebb hibával, legkevesebb téves adatátadással végezzük el. Éppen ezért a kézzel végzett feladatok mennyiségét minimálisra csökkentve, így amit lehet automatizálva oldjunk meg. Igazából miért kellene ezzel egy mérnöknek foglalkozni, amikor a mi dolgunk az, hogy házakat, épületeket, hidakat tervezzünk? Nos, pontosan azért, mert az integrált munkafolyamatok segítségével a mérnök, az építész és a többi partner is hatékonyabb lesz, ezáltal jobban is profitálnak az adott munkafolyamatból. Megmutatjuk a három legerősebb érvet, amiért érdemes ezzel foglalkozni!

1. érv az integrált munkafolyamat kialakítása mellett: információ áramlás

Az Allplan egyik legnagyobb fejlesztése, hogy a BIMplus-t integrálta a szoftverbe. Ennek a segítségével ugyanis a projekt összes fázisában résztvevő belsős munkatársak, vagy éppen külsős partnerek adatait könnyen lehet áramoltatni a szükséges részfeladathoz. Az ezzel megvalósuló integrált munkafolyamat fő előnye, hogy minimalizálja az adatvesztési hibákat és meggyorsítja a lekérések időtartamát. Az a tapasztalat és a visszajelzés, hogy erre minden korábbinál nagyobb szükség van.

A modellező szoftverek összekapcsolása a projektben használt kezelt és nem felügyelt programok sokaságával káoszhoz vezethet, hiszen ezek az információk különböző rendszerekből származnak, amelyeket más-más fejlesztők hoztak létre különféle szempontok alapján. A különböző szoftverek közötti eltérő minőségről, színvonalbeli különbségekről nem is beszélve.

A BIMplus éppen ezt küszöböli ki azáltal, hogy integrált munkafolyamat jön létre, amely központi adatkezelő rendszerként segíti az adatáramlást. A BIMplus észszerűsíti a rendszereket és az adatokat azonnal elérhetővé teszi a munkatársak számára. Az átlátható munkafolyamatoknak köszönhetően mindenki hozzáférhet a saját feladatköréhez szükséges adatokhoz, ami javítja a termelékenységet és felgyorsítja a felelős döntéshozatalt úgy, hogy a munkatárs jobban rálát az őt támogató, kiegészítő részeire is az egész tervezésnek. Például az épületgépészeti modell a jelenlegi építészeti vagy mérnöki modell mellett vizualizálható, segítve a különböző szakterületeket megérteni, hogy tevékenységeik hogyan fedik egymást és hogyan hatnak egymásra.

2. érv az integrált munkafolyamat kialakítása mellett: változáskezelés

Az integráció másik előnye a változások megfelelő kezelése, ami különösen fontos a munkafolyamat során. Hiszen egy rosszul kezelt, megváltozott adat további hibákat szül, melyeket később sokkal nehezebb visszakövetni, kijavítani. Egy hiba kinyomozása rengeteg kukába dobott időt igényel, amit fordíthatnánk más projektekre, vagy a meglévő folyamatok továbbfejlesztésére.

A BIMplus segítségével az Allplan-on belül átláthatóvá válik, hogy egy kérés, kérdés, változás kinek a feladata. Könnyen le lehet osztani, hogy az adott kérdés kinek a kompetenciája, majd ez visszakövethető. Szintén fontos előny, hogy több szoftver összekötése esetén bármelyik felületén létrehozható a kérdés vagy a kérés, így a kommunikáció is egyszerűbbé válik, nem kell e-maileket küldözgetni külön a témáról.

3. érv az integrált munkafolyamatok kialakítása mellett: BIM menedzsment

Az integrált munkafolyamatok szükségesek ahhoz, hogy a projekt BIM követelményei könnyedén és ellenőrzött keretek közt teljesüljenek. A Bimplus lehetővé teszi objektumtulajdonság-sablonok létrehozását, amelyeket aztán importálni lehet az Allplan-ba. A tulajdonságok gyorsan és egyszerűen csatolhatók a modellelemekhez, és csak ki kell tölteni őket. Ez történhet közvetlenül az Allplan-ban, vagy különféle módokon a Bimplus platform segítségével. A Bimplus megnyitja az Allplan környezetet a projekt bármely tagja előtt, lehetővé téve számukra, hogy az Allplan speciális ismerete nélkül is könnyedén hozzáférhessenek. Csak egy internetes böngészőre van szükség. A bevitel megkönnyítése érdekében a Microsoft Excel is használható, mivel a Bimplus felhőalapú, és széleskörű integrációval rendelkezik a mindennapi eszközökkel, például a táblázatokkal és a projektkezelő szoftverekkel.

Integrált munkafolyamat a jobb eredmények érdekében

A Bimplus és az Allplan integrációja egyedülálló megoldásokat kínál a megbízható és biztonságos adatkezeléshez, a kérdések kezeléséhez és a BIM végrehajtásához, ami jobb együttműködést és termelékenységet eredményez az egész projektcsapat számára. Az a képesség, hogy a pontos adatokat könnyen megoszthatja bármely érdekelt féllel, még a projekt korai szakaszától kezdve, biztosítja a félreértések minimalizálását, az átláthatóság maximalizálását és a termelékenység optimalizálását. Jobb integrált munkafolyamatokkal a projekt eredményei – például a költségvetési és ütemezési célok – könnyebben elérhetők.

Vedd fel velünk a kapcsolatot, ha több információt szeretnél erről.

Még több hasznos szakmai cikk

Hatékony betonacél-részlettervezés? Hogyan lehetséges?

Olyan világot élünk, ahol az általános elvárás, hogy a lehető legkisebb költségkerettel, a lehető...

Előregyártott beton: Unalmas és szürke volt tegnap

Az előregyártott betonelemek már régen lerázták magukról az unalmas, előregyártott épületek képét....

Az 5 leghasznosabb adatalapú munkafolyamat az AEC vállalatok számára

A számos hatékony, adatalapú munkafolyamat kialakítása kulcsfontosságú eleme az építési projektek...

BIM adatok? Mi az a 7 dolog, amire használhatod őket?

MIre jók a BIM adatok? Bár sok tervező használja a BIM-et, nem használják ki teljes mértékben,...

A fenntartható városfejlesztés iskolája: Bécs

Bécs évek óta úttörő szerepet játszik a fenntartható városfejlesztés új megközelítéseinek...

Fő termékeink

Utolsó hírünk

Az ALLPLAN elindítja az Allplan Cloud szolgáltatásokat az Allplan előfizetésekkel együtt

Továbbfejlesztett tervezés-építés munkafolyamatok az Allplan Cloud segítségével Az ALLPLAN ma...