Hogyan válasszunk építészeti tervezőszoftvert

2023. 05. 19.

Az építészeti BIM-szoftver kritikus szerepet játszik a tervezési folyamatban. A megfelelő építészeti tervezőszoftver racionalizálhatja a munkafolyamatokat, csökkentheti a költségeket, és lehetővé teszi, hogy olyan kiváló minőségű eredményeket érjen el, amelyek megfelelnek az egyes projektek egyedi igényeinek. Azonban a rendelkezésre álló számos lehetőség miatt kihívást jelenthet annak meghatározása, hogy melyik szoftver felel meg a legjobban az Ön egyedi követelményeinek. Az alábbiakban kiemeljük a legfontosabb döntési kritériumokat, amelyeket az építészeti tervezőszoftver kiválasztásakor figyelembe kell vennie.

1) Automatizált tervezési eszközök az időmegtakarítás érdekében

Az idő pénz. Minden ismétlődő, hétköznapi feladatokra fordított perc olyan perc, amelyet más tevékenységekre, például a tervezés optimalizálásával jobban el lehetne tölteni. Ez az a pont, ahol az automatizált tervezőeszközök jelentős előnyöket kínálhatnak. Például egy olyan eszköz, mint a Visual Scripting, megkönnyíti a munkafolyamatok automatizálását és az ismétlődő lépések kiküszöbölését, mindenféle speciális programozási tudás nélkül. Az épületelemek szabványosítására vagy az importált IFC-objektumok automatikus beállítására szolgáló szkript létrehozása drasztikusan növelheti a hatékonyságot.

Egy másik hasznos eszköz, amit kereshet, a meglévő parametrikus objektumok könyvtára. Egy jó könyvtár az ajtóktól és ablakoktól kezdve az előregyártott funkciókig, a vasalásig és az alapozási műveletekig mindent tartalmaz. Ezek a parametrikus objektumok könnyen testre szabhatók a projekt egyedi igényeinek megfelelően, anélkül, hogy minden alkalommal mindent a nulláról kellene modellezni. Ugyanakkor képesnek kell lennie arra is, hogy saját egyedi parametrikus objektumokat hozzon létre. Ez a rugalmasság lehetővé teszi, hogy munkáját az egyes projektek egyedi igényeihez igazítsa, miközben kihasználhatja az automatizálás időmegtakarító előnyeit.

2) Kiváló minőségű eredmények a nagyobb pontosság érdekében

Az építészek számára a kiváló minőségű eredmények szállítása kritikus fontosságú a sikerhez. A jól meghatározott irányelvek egyszerűsítik a munkafolyamatokat és javítják a tervezés minőségét, és egy jó 3D-s építészeti program sokat számíthat e cél elérésében. Keressen olyan 3D-s építészeti szoftvert, amely varázslókkal és a beállítások széles skálájával rendelkezik, amelyek lehetővé teszik a következetes projektsablonok és irodai szabványok létrehozását. A minőségellenőrzésnek ez a szintje ideális mind a kisebb, mind a nagyobb csapatok számára, és nemcsak a projektek gyorsabb elindítását teszi lehetővé, hanem a jobb együttműködést is támogatja.

Az összetett tervek és az eltéréselemzés egyszerű kezelésének képessége szintén alapvető fontosságú. Egy több fájlstruktúrával rendelkező 3D-s építészeti program segít abban, hogy a projektek az elejétől a végéig ellenőrzés alatt maradjanak, függetlenül a projekt méretétől vagy összetettségétől. Ezekkel a funkciókkal biztos lehet abban, hogy a kiváló minőségű eredményeket nagyobb pontossággal tudja leszállítani.

3) Megbízható információ a költségek csökkentéséért

A költségkeretek szinte mindig szűkösek. A megbízható információkat lehetővé tevő eszközök használatával az építészek megalapozott döntéseket hozhatnak, amelyek csökkentik a költségeket. Az építészeti tervezőszoftverek egyik keresett funkciója a rendelkezésre álló adatok automatikus, háttérben történő elemzése. Ennek előnye, hogy az objektumokat olyan kritériumok alapján lehet rendezni, csoportosítani, elemezni vagy vizuálisan megjelölni, mint a rajzfájl pozíciója, réteg, szakma, elemtípus, attribútumok és egyéb kritériumok, ami új lehetőségeket nyit meg az előnyök azonosítására és kiaknázására.

A jó építészeti tervezőszoftverek másik kritikus jellemzője a problémakezelés. A megfelelő eszközökkel a munkafolyamatok könnyen kialakíthatók és kezelhetők, ami egyértelművé és átláthatóvá teszi a változáskezelési eljárásokat, és fenntartja a tervezés minőségét. Keressen olyan 3D-s építészeti programot, amely lehetővé teszi a problémák felismerését, hozzárendelését, vizualizálását, megjegyzéseket, határidőt, aláírást és nyomon követést a teljes folyamat során. Ezek a funkciók lehetővé teszik az építészek számára a költségek csökkentését, miközben biztosítják a munkájuk minőségének magas szinten tartását.

4) Digitális folyamatok a gördülékenyebb munkavégzésért

A jó építészeti tervezőszoftverek gördülékenyebbé és hatékonyabbá tehetik a digitális folyamatokat. Az egyik kritikus jellemző az interdiszciplináris tervezés támogatásának képessége, hogy az összes AEC-szakterület számára funkcionalitást biztosítson. Ez azt jelenti, hogy az építészek több szakterületre kiterjedő projektjeiket anélkül kezelhetik, hogy az információcsere során elvesznének vagy sérülnének az adatok. Az építészek egyetlen kombinált szoftveres megoldás használatával az építészet, a mérnöki tervezés (például a részletes épületgépészeti tervezés), az előregyártott tervezés és a helyszíni tervezés területén hatékonyabban dolgozhatnak, és javíthatják adataik minőségét.

A jó építészeti tervezőszoftverek másik fontos jellemzője az együttműködés és a partnerekkel való egyszerű kommunikáció képessége. Az OPEN BIM előnyeinek kihasználásával az építészek készen állnak a jövőbeli kihívásokra, és növelhetik BIM-kompetenciájukat. Az olyan platformok, mint például a Bimplus by ALLPLAN, lehetővé teszik az építészek számára, hogy növeljék a projektek átláthatóságát, javítsák a projektpartnerekkel való együttműködést és jobb eredményt érjenek el. A minőségellenőrzés és a feladatmenedzsment egyszerű eszközei segítenek elkerülni a félreértéseket és a késői projektmódosításokat, biztosítva, hogy a projektek időben és a költségvetésen belül készüljenek el. Ezek a funkciók lehetővé teszik az építészek számára, hogy a digitális korban hatékonyabban és eredményesebben dolgozzanak.

Következtetés

A legjobb építészeti tervezőszoftver kiválasztása mindent megváltoztathat az építészeti tervezési munkájában. A megfelelő eszközökkel hatékonyabban dolgozhat, jobb minőségű eredményeket érhet el, és csökkentheti a költségeket. A rendelkezésre álló számos lehetőség miatt kihívást jelenthet annak meghatározása, hogy melyik szoftver felel meg az Ön egyedi igényeinek.

Még több hasznos szakmai cikk

A jövő a részletekben rejlik, avagy a betonacél részlettervezés jövője

A betonacél részlettervezés ma már egészen máshogy történik mint régen. Emlékszik még arra az...

A hibrid épületek felemelkedése: Fából készült magas tornyok

Szeretünk mindent, ami fából készült, de akkor is, ha egy sokemeletes épületről van szó? A faanyag...

Allplan Bridge: BIM kísérleti projekt Alsó-Szászországban

Hogyan készült el egy BIM technológiával összeállított híd az Allplan Bridge segítségével? Mai...

Faszerkezet: modern hangszigetelés megoldás

Faszerkezet - előny vagy hátrány? Egyre több ember élvezi a faépítmények pozitív ökológiai és...

Okosabb munka testreszabott tervezési munkafolyamatokkal

Mindenki tudja, hogy kevesebb idővel, kevesebb munkaerővel és kevesebb pénzzel kell az eddigieknél...

Fő termékeink

Utolsó hírünk

Allplan Infrastruktúra

2024. június 6-án 9:00 és 15:00 kezdettel az Allplan webináriumot hirdet, amelyben az Allplan...