Beton részlettervezés az Allplan segítségével

2021. 07. 07.

Egy tipikus betonacél részlettervezés során az irodában különböző korosztályok dolgoznak – a mindössze néhány éves tapasztalattal rendelkező kollégáktól az évtizedek óta betonacél részletezésével foglalkozó munkatársakig. Ez sok szempontból magát az építészeti, mérnöki és építőipari (AEC) iparágat tükrözi. Mivel azonban a tapasztalt munkatársak olyan gyorsan készítik el a betonacél dokumentációt, a meglévő munkamódszerek gyakran még jóval azután is használatban maradnak, hogy azokat hatékonyabb módszerekkel váltották fel. Végül is a megszokott munkafolyamatok alkalmazásával csak az új részletgazdáknak van szükségük képzésre, nem pedig egy egész irodának. A 3D-s betonacél részlettervezés szoftver azonban több előnnyel jár, mint a gyorsabb eredmények – az üzlet és a teljes munkafolyamat szempontjából is jelentősek az előnyök. A megfelelő betonacél CAD-szoftverrel ez nem kell, hogy olyan meredek tanulási görbével járjon, amelyre a személyzet nem áll készen.

Ismerős munkafolyamatok 2D-ben vagy 3D-ben

Az Allplan egyik egyedülálló előnye, hogy a felhasználó preferenciája szerint 2D-ben vagy 3D-ben is dolgozhat. Bármi, amit 2D-ben rajzolnak, a 3D-s modell automatikusan generálódik, és fordítva. Ez a betonacél részlettervezés feladatokon dolgozó kollégák számára a legnagyobb rugalmasságot biztosítja, hogy a számukra legkényelmesebb módon dolgozzanak, miközben a 3D modellezés előnyeit is biztosítja. Egy olyan irodában, ahol többféle megközelítés is előfordulhat, ez különösen előnyös, mivel azok a munkatársak, akik az újabb, 3D-s módszerekkel szeretnének dolgozni, megtehetik ezt anélkül, hogy a 2D-s munkafolyamatot előnyben részesítő részletezőknek más vasalási szoftverek használatára kellene kényszerülniük.

Részlettervezés

Betonacél részlettervezés egy helyen

Az Allplan egyetlen csomagban képes megvalósítani mindent, amire a vasbeton  részlettervezés során a szakembereknek szükségük van – nincs szükség további szoftverekre, vagy akár egy speciális betonacél részlettervezéssel foglalkozó külsős beszállítóra. A 2D-ről 3D-re történő megközelítés jól tükrözi a részletezési folyamatot; a keresztmetszet a 3D modellből származtatható, a vasalást 2D-ben vagy 3D-ben is lehet folytatni, majd elkészíthetők a rajzi elrendezések. A tisztán 2D-s betonacél-csomaggal ellentétben azonban a 3D-s jobb vizualizációnak és az intelligens listázási eszközöknek köszönhetően a vasütközések könnyen ellenőrizhetők, és javíthatók. A pontosság drámaian megnő, anélkül, hogy óriási ugrást kellene tenni a teljesen 3D-ben történő munkavégzésre és az ehhez szükséges további tanulási folyamatra.

Részlettervezés
(c) KÉSZ Building and Construction Company, Budapest – Liszt Ferenc Reptér

Csökkentsd az alvállalkozásba adás költségeit

Költségeket lehet megtakarítani azzal is, hogy a részlettervezés munkák kiszervezésének szükségessége megszűnik, és a jobb minőség érdekében nagyobb kontrollt biztosít a rajzkészítési folyamat felett. Bár néhány vállalat számára ez vonzó volt, mivel nem volt saját betonacél szerkesztői kapacitás, mégis jelentős erőfeszítéseket igényelt a koordináció és a minőségbiztosítás. Kompromisszumot kell kötni a képzett betonacél részletező személyzet megtalálása vagy a munka kiszervezése tekintetében – de az Allplan által kínált betonacél részletezés termelékenységi előnyei mellett az alvállalkozónak adás sokkal kevésbé vonzó. A Bimpluson keresztül végezhető integrált méretező módszerekkel kombinálva jelentős előnyökkel jár a statikus számító programok által generált betonacél vázlatok használatához képest.

Részlettervezés
(c) KÉSZ Building and Construction Company, Budapest – Liszt Ferenc Reptér

Jobb vasalási részlettervezés

A házon belüli vasalásszerkesztés jelentős üzleti előnyökkel is jár. A betonacélok kezelése sokkal egyszerűbb, mivel minden információ egy helyen található – nem kell 20 percet tölteni a hiányzó konszignációs információk keresésével több forrásban. Az Allplanban attribútumok segítségével minden egyes vashoz hozzáadhatók adatok, így a szükséges információk megtalálása olyan egyszerű, mint a vasbetét megtalálása a modellben. Ezen túlmenően a vasalási attribútumok használata azt jelenti, hogy a tervezők kihasználhatják az Allplanban található automatikus vaskivonatolási funkciókat, hogy gyorsan és egyszerűen, másodpercek alatt vaslistákat készíthessenek a modellből.

Részlettervezés
(c) KÉSZ Building and Construction Company, Budapest – Liszt Ferenc Reptér

Beton részlettervezés – ahogy szeretnéd!

Az Allplan használata a betonacél részlettervezéshez jelentős üzleti előnyöket biztosít, anélkül, hogy a részletezőknek választaniuk kellene a 2D vagy 3D között. Ehelyett az Allplan teljes rugalmasságot és teljes felhasználói szabadságot biztosít, hogy úgy dolgozzanak, ahogyan akarnak, miközben a módszer mind a 2D-s, mind a 3D-s megközelítés előnyeit biztosítja. A teljes vasbeton szerkesztési folyamat átalakul, miközben a minőség, a pontosság és a termelékenység magas szinten marad.

Több információért az újdonságokról vedd fel velünk a kapcsolatot!

Még több hasznos szakmai cikk

Szennyvízcsatornázás: Automatizált tervezés, fenntartható gyártás

A 80 százalékos időmegtakarítás sok vállalat számára elérhetetlen álomnak hangzik. A CREABETON...

A hibrid épületek felemelkedése: Fából készült magas tornyok

Szeretünk mindent, ami fából készült, de akkor is, ha egy sokemeletes épületről van szó? A faanyag...

Hogyan változtatott meg egy céget Puskás Aréna tervezése

A KÖZTI – Középülettervező Zrt. Magyarország egyik legrégebbi tervezőirodája, már az 1990-es évek...

Két híd, ami Allplan Bridge segítségével készült

Két híd, ami Allplan Bridge program segítségével készült. Mai cikkünkben rá szeretnénk világítani,...

Digitális iker: a NASA-tól a földi mérnöki tervezésig

A digitális iker tényleg a jövő! Az épített környezet egyik legnagyobb kihívása az erőforrások...

Fő termékeink

Utolsó hírünk

Országjárásra indulunk

Különleges roadshow veszi kezdetét jövő héten, hiszen az Allpan, az Archicad, a FEM-Design és a...