Megéri az Allplan? Hogyan profitál a NOVAM a szoftver előnyeiből?

2023. 02. 17.

A NOVAM, egy francia multidiszciplináris mérnöki tanácsadó cég elmagyarázza, miért az Allplan a választott megoldás építési projektjeikhez.

A NOVAM Ingénierie (röviden: NOVAM) 1981 óta nyújt multidiszciplináris mérnöki és projektmenedzsment szolgáltatásokat az építőipari, infrastrukturális, vízügyi, ipari és környezetvédelmi ágazatokban. Franciaországban nagy névnek számítanak, és több mint 230 alkalmazottjuk van nyolc műszaki tervezőirodában, amelyek az építőmérnöki szolgáltatások széles skáláját fedik le. Küldetésük, hogy megoldásokat kínáljanak az építészek és az építési projektek számára, leegyszerűsítve mindent a kezdeti koncepciótól az építési kivitelezésig. Esettanulmányunkban megmutatjuk, hogy nekik megéri az Allplan szoftver használata!

Megéri az Allplan, ha együttműködő folyamatokat kell támogatni

Ennek eléréséhez együttműködő partnerségre és csapatszellemre van szükség, ami a NOVAM egyik legfontosabb értéke. Megközelítésük a reális és részvételi tervezésre épül, ahol a projektcsapat az első vázlatoktól az épület átadásáig jelen van. Ez az együtt tervezési módszer azt jelenti, hogy a NOVAM a projekt során szorosan együttműködik a projektmenedzsment csapatokkal, az építészekkel és más szakemberekkel, és bizalomra épülő kapcsolatokat alakít ki.

Ennek egyik módja, hogy 3D-s modellt készítenek az épületről, majd a virtuális valóság segítségével lehetővé teszik ügyfeleik számára, hogy megtapasztalják az épületet, mielőtt az megépülne. Ez segít garantálni, hogy a végleges épület az ügyfél elvárásainak megfelelő legyen, mielőtt megépülne, így a tervezési folyamat során bármilyen változtatást el lehet végezni.

Megéri az Allplan!
3D-s kollaboratív BIM-modell az Allplan segítségével. A szerkezet modellezése a földrengés hatására bekövetkező elmozdulások kiemelésével. Ebből a modellből számítják ki az épületre ható erőket. Ez eredményezi a szerkezet tervezését és a vasalási terveket. Szerzői jog: NOVAM

Kihívást jelentő projektek megvalósítása miatt is megéri az Allplan szoftver

A NOVAM az építési folyamatot és a végső koncepciót szem előtt tartva tervez, biztosítva, hogy a terv megépíthető legyen. A cél egy olyan épület megépítése, amely a várható élettartama alatt, vagy még annál is hosszabb ideig a lehető legkevesebb beavatkozást. Ehhez a megfelelő anyagokat kell a megfelelő helyeken alkalmazni, amelyek meghatározása időigényes.

A NOVAM számára egy másik kulcsfontosságú terület a fenntartható fejlődés biztosítása. Folyamatos új ötletek kidolgozásával arra törekszenek, hogy az építmény működtetése előnyös legyen. További kihívást jelent annak biztosítása, hogy terveik energiatakarékosak legyenek, és kevesebb erőforrást használjanak fel – mind az építés, mind az üzemeltetés során.

Franciaország egyik legnagyobb multidiszciplináris tanácsadó cégeként a NOVAM számos nagy és összetett építési projektben vesz részt, mint például a Rennes-i Egyetemi Kórházban a jövőbeni beavatkozó sebészeti központ. Az ilyen léptékű projektek mennyiségének becslése jelentős időt vesz igénybe. A tervezőcsoportra is folyamatos nyomás nehezedik annak érdekében, hogy a terveket időben elkészítsék.

A NOVAM tevrező iroda számára megéri az Allplan
3D-s kollaboratív BIM-modell az Allplan segítségével. Szerkezeti tanulmányok a tervezés és kivitelezés során. Szerzői jog: NOVAM

NOVAM: Megéri az Allplan! Ennyi mindenben segít!

Az Allplan számos módon segítette a NOVAM-ot projektjei sikeresebb megvalósításában. A 3D-s munka nem csak a pontos 3D-s modellek elkészítése, hanem az információk hatékonyabb kezelése szempontjából is előnyös volt. „Az Allplan abban segít, hogy számos olyan eszközt kínál, amelyek lehetővé teszik számunkra a 3D-s modellezést. Az ilyen modellek hatalmas adatbázist jelentenek. Lehetővé teszi számunkra, hogy mindent összekapcsoljunk: mi mennyibe kerül, mi miből áll, milyen mennyiségek tartoznak hozzá. Ez eredményezi az épületet. Ez egy olyan eszköz is, amely lehetővé teszi számunkra, hogy sok nagyon pontos részletet valósítsunk meg, legyen szó akár a vasbeton kiviteli tervekről vagy egy általános elrendezési részletről” – magyarázza Antoine, a NOVAM BIM-menedzsere.

Az Allplan a mennyiségek és becslések kiszámításához szükséges időt is jelentősen csökkentette, így más tevékenységekre is jutott idő. Thierry Palvadeau, a NOVAM főigazgatója kifejti: „Amint elkezdtünk az Allplan-nal dolgozni a projekteken, átgondolt szerkezeti terveket készítettünk, és ez lehetővé tette számunkra, hogy gyorsan elvégezzük az anyagmennyiségek becslését”. Thierry Mechineau, a GPAA cég építész társigazgatója egyetért: „És ezt a számítások és egy egész sor vizsgálat megerősíti, hogy a projekt megfelel a követelményeknek, és ez megnyugtató.”

A pontos mennyiségek és építési rajzok megléte a NOVAM számára további előnyökkel jár. „Ez azt jelenti, hogy sokkal teljesebb és sokkal jobban megtervezett projekttel indulhatunk neki az építkezésnek” – magyarázza Florian, a NOVAM projektmenedzsere. Ez segít a csapatnak a szállítási ütemterv betartásában is, ahogy Thierry Mechineau rámutat: „Ez valódi idő- és precizitásnyereség a mi szakmánkban, ahol állandóan le vagyunk maradva az idővel.”

A NOVAM több éve dolgozik együtt az Allplan-nal, és meg van győződve az Allplan nyújtotta előnyökről. „Az Allplan is egy olyan megoldás, amelyet mindig is fejlődni láttunk. Ezzel a szoftverrel mindig egy lépéssel mások előtt járunk” – zárja Thierry Palvadeau.

Még több hasznos szakmai cikk

3 mód, ahogyan a design változik a COVID után

Változnak a tendek és a design a COVID miatt. A globális világjárvány mindenki mindennapi életének...

Független és öntámogató: önellátó falvak

A Föld túlnépesedik. A világ népessége másodpercenként 2,5 emberrel növekszik. Bolygónknak több...

Beszámoló egy Allplan kihívásról, avagy mi a hézag?

Az Allplan kiválasztotta a kreatív réspályázatának nyerteseit - és annyira különbözőek, amennyire...

OpenBIM mint a digitális adatcsere jövőbeli szabványa

Ma már egyértelműen kijelenthetjük, hogy az OpenBIM a digitális adatcsere jövőbeli szabványa. A...

Látványos tervezés Allplan és Cinema 4D segítségével!

Biztos láttál már olyan látványtervet, amin szinte megszólaltak az odagenerált emberek, hallottad...

Fő termékeink

Utolsó hírünk

Az ALLPLAN elindítja az Allplan Cloud szolgáltatásokat az Allplan előfizetésekkel együtt

Továbbfejlesztett tervezés-építés munkafolyamatok az Allplan Cloud segítségével Az ALLPLAN ma...