Mézeskalács házikó – építész szemmel

2019. 11. 19.

Gondoltad volna, hogy egy mézeskalács házikó tervezése, kivitelezése is milyen mérnöki problémákat, vethet fel? Alább részletezzük, honnan eredt a mézeskalács ház gondolata, mi volt a prototípus és manapság hogyan tervezünk szakmai szemmel mézeskalács-házat 🙂

 

Trendi a mézeskalács házikó?

Az ökológiailag fenntartható építés korunk egyik legfontosabb trendje. Az energiafelhasználás egyre fontosabb, ha nem a legfontosabb tényezővé válik. Manapság kiemelt cél, hogy építsenek egy nulla energiájú házat, most épp egy mézeskalács házat készítünk építész szemmel! 🙂
A mézeskalács házikó nem csupán energiafogyasztása miatt lenyűgöző! Hanem inkább azért is, mert akár 100% -ban is biodegradálható, és ezért maga a ház túlnyomó részt energiává alakulhat. Kritikus pillantást vetve erre a karácsonyi építési stílusra, megadjuk a specifikációkat egy igazi mézeskalács ház egyik változatához.

A mézeskalács ház történelme

mézeskalács házikó

 

1) mézeskalács házépítés régen

A modern és ökológiai szempontból barátságos dizájn valójában több mint kétszáz éves. A történelmi dokumentumokban a mézeskalács házat 1812-ben említik először Grimm testvérek. Szövegeik szerint ennek a prototípusnak az építője, lakosa és feltehetőleg az építész is egy bizonyos (gonosz) boszorkány volt. A mézeskalács (amelyet akkoriban még nem vizsgáltak széles körben építőanyagként) házának építéséhez való választása gyorsan problematikusnak bizonyult, mivel a szerkezet súlyosan megsérült, amikor a gyerekek enni kezdték a házat és bár a mese nem tér ki erre, bizonyos, hogy jelentkeztek statikai gondok, elképzelhető, hogy az épület használhatatlanná, lakhatatlanná vált, a javítás esélye nélkül.
Addig példa nélküli volt az eset, és a kivitelező minden bizonnyal gondterhelt redőkkel a homlokán, fejvakarva állt az esetnél. Az ilyen típusú kártevőkkel csak mélyen embertelen és illegális eszközökkel lehetett megbirkózni. A tulajdonos ráadásul nem élhetett garanciális kifogással, hiszen ő mint tervező, építész és kivitelező egy személyben kifejezetten előkészítette a gyerekek egyszerű étkezését a csalogató és ízletes építőanyag használatával.
A megoldhatatlan helyzet miatt lehetséges az, hogy a mézeskalács házikó mint épület és a mézeskalács házépítés mint egyedi kivitelezés egyaránt teljesen eltűnt az erdőből.

2) mézeskalács házépítés most

Most azonban karácsonykor ez a tésztakészítési módszer visszatér. A mézeskalácsból készített élő szerkezet praktikussága továbbra is nagyon ellentmondásos. (Még a gyermekekkel történt eset figyelembevétele nélkül is). Sőt a tény, hogy az építőanyag törékennyé válik hosszabb napsugárzás hatására, továbbá hogy az esővíz feloldja a cukorfagyás homlokzatát, ezért az összes szakértők azt javasolja, hogy a projektek modellezési formában korlátozódjanak a „kis kísérletekre”.
Ez lehetővé teszi, hogy az anyag gyorsan felhasználható legyen saját energiaköltség-ellátására.

Itt található egy ilyen kis méretű mézeskalács ház építési leírása:

A mézeskalács házikó projekt leírása:

1. Építőanyagok a mézeskalács házikó építéséhez

250 g (1 csésze) cukor
80 g (1/3 csésze) víz
750 g (2 1/4 csésze) méz
1 nagy tojás
60 g (1/4 csésze) tojássárgája
30 g (4 evőkanál) fahéj
20 g (2 1/2 teáskanál) vaníliacukor
8 g (3 3/4 teáskanál) szegfűszeg (őrölt)
8 g (4 teáskanál) kardamom (őrölt)
4 g (1 3/4 teáskanál) szerecsendió (őrölt)
1 citrom héja reszelve
600 g (6 csésze) rozsliszt
600 g (5 csésze) búzaliszt
12 g (1 1/2 tk.) szalalkáli (hatóanyag pontosabban: ammónium-karbonát)
5 g (1/2 teáskanál) kálium-karbonát
100 g (1/2 csésze) tej

 

 

2. Szükséges hely és eszközök leírása

Egy konyha, mint kivitelezési helyszín, nem lenne haszontalan.

Egyébként a széltől és az esőtől védett helyek: Sütő + elektromos csatlakozókkal, tűzhely, fazék, keverő edény, kézi / elektromos keverő(k), vágódeszka.

Ajánlott darabolóeszköz: konyhai kés, pizza kés, rugalmas fűrészek vagy kézi – kifejezetten nem ajánlott a kör alakú körfűrészek használata vagy sütőmaró.

Szükséges még: hűtőszekrény (vagy hűtött helyiség), sodrófa, valami, amivel a tésztát le lehet fedni (konyhai törölköző, műanyag csomagolás stb.), sütőlap, zsírpapír, szilikon ecset.

3. A héjazatborítás felépítése

Forraljuk fel a cukrot és a vizet, és keverjük hozzá a mézet. Hagyja az elegyet 30 ° C / 85 ° C hőmérsékletre lehűlni. Keverjük össze a tojást, a tojássárgáját és az összes fűszert együtt (a kész mézeskalács fűszerek szintén működnek). Finomítsuk ezt manuálisan, és a mézes keveréket a lisztbe elegyítve, és jól gyúrjuk meg. Oldjuk fel a kálium-karbonátot a tej felében, a szalalkálit a tej másik felében, és ezeket a keverékeket külön-külön dolgozzuk bele a tésztába. Szorosan fedjük le a tésztát, és hagyjuk lehűlni egy éjszakán át, hadd dolgozzanak a kötőanyagok.

A kivitelezés másnapján nyújtsuk ki tésztát kb. 1/4 hüvelyk vastagságban, és vágjuk le a tésztát sütivágókkal vagy szabadkézzel, hogy elkészítsük a mézeskalács házikó formatervezett alkatrészeit. Helyezzük a levágott tésztadarabokat egy sütőlapra (zsírpapírral bevonva) és tejbe mártott szilikon ecsettel adjunk fényes külsőt a ház építőelemeinek. Ha szükséges, díszítsük dióval. Süssük 160 ° C hőmérsékleten kb. 15 percig.

4. Homlokzat kialakítása

Az elkészült házelemek számára porcukorral, színes cukordíszekkel, cukorgyöngyökkel, tojáshabos ételfestékkel lehet további desing-fejlesztést eszközölni.

5. Építési idő tervezése

Legyen tisztában azzal, hogy még legalább 1 nap szükséges a tészta építőanyagú ház-alkotórészek hűléséhez.

6. Teljes építési idő

Nagyjából 8,75 – 24 óra (az építés napjának kezdetétől függően, lásd még az 5. pontot).

S amit nem tehetsz meg valós ház esetén

Ha a projekt nem sikerül, vedd kölcsön a gyerek játék dinóját és készíts egyéni kompozíciót így:

Még több hasznos szakmai cikk

Digitális iker: a NASA-tól a földi mérnöki tervezésig

A digitális iker tényleg a jövő! Az épített környezet egyik legnagyobb kihívása az erőforrások...

4 gyakorlati példa, ahol a Visual Scripting segít a legjobban

A kódolás nélküli rendszerek - mint például az Allplan Visual Scripting eszköze - egyre...

Megéri az Allplan? Hogyan profitál a NOVAM a szoftver előnyeiből?

A NOVAM, egy francia multidiszciplináris mérnöki tanácsadó cég elmagyarázza, miért az Allplan a...

Építész vagy statikus tervező program választása – hogyan?

Amikor eljött az ideje egy új 3D-s modellezési program kiválasztásának, könnyen...

Öngyógyító tégla – innovatív építőanyag a láthatáron?

A CU Boulder kutatói öngyógyító tégla kifejlesztésén dolgoznak, mely baktériumokból készül és...

Fő termékeink

Utolsó hírünk

CyberWeek a Tangens.hu-n!

A tangens.hu Cyber Week akció keretein belül az új és meglévő Allplan és ALLTO felhasználók...