3 mód a BIM minőségének növelésére az optimális építhetőség érdekében

2023. 01. 20.

A minőséget nem lehet a projekt egy adott szakaszában hozzáadni – a minőség már az elején kezdődik, és folyamatosan biztosítani kell. Különösen a tervezési fázisban a modell minősége és az információk megbízhatósága alapvető alapot jelent a helyes döntések meghozatalához az optimális építhetőség támogatása érdekében. Az optimális építhetőség elérhető, hiszen a BIM minőségének ellenőrzésére szolgáló eszközök, mint például a Solibri eszközei, létfontosságúak annak biztosításához, hogy a geometriai modellben elkerülhetők legyenek a hibák és az ütközések, és hogy az információkra vonatkozó követelmények teljes mértékben rendelkezésre álljanak.

Ugyanilyen fontos az észlelt problémák irányított és nyomon követhető megoldása. Az ALLPLAN által a Bimpluson keresztül biztosított kiváló problémakezelési munkafolyamatok biztosítják, hogy a problémák felmerülése után azok könnyen hozzárendelhetők a csapat megfelelő személyéhez, vizualizálhatók, megjegyzésekkel, határidővel láthatók el és aláírhatók, valamint könnyen nyomon követhetők a teljes folyamat során.

Íme 3 módja annak, ahogyan a Solibri és az ALLPLAN biztosítja a digitális eszközöket és munkafolyamatokat – a felhasználók számára a tervezéstől az építésig minden fázisban – a kiváló BIM-minőség és a problémakezelés biztosításához az optimális építhetőség érdekében.

Optimális építhetőség #1: Solibri Inside a tervezők számára

A tervezők számára felhőmegoldásként létrehozott Solibri Inside a felhasználó kívánsága szerint és amikor csak akarja – a palettához hasonló funkciókat használva, az Allplan BIM Explorerében lévő BIM Explorerből futtathat ellenőrzéseket az Allplan modelleken. A tervezőnek többé nem kell más szoftvert megnyitnia az alapvető modellellenőrzések elvégzéséhez. A Solibri Inside biztosítja, hogy minden modell meghatározott minőségi szintet érjen el, mielőtt a munkafolyamaton belül megosztja a csapat többi tagjával.

A Solibri Inside szolgáltatás első kiadása a Solibri ingyenes alapcsomagjaként érkezik, és az Allplanból érhető el.* Lehetővé teszi az ajtó- és ablaktávolságok ellenőrzését, valamint az információszint (LOI) meghatározásának ellenőrzését. A regisztrációval további funkciók szabadulnak fel, és a Premium fizetős csomag lehetővé teszi a szabályellenőrzések testreszabását a tervező egyedi projektigényeihez, biztosítva, hogy a csapatban mindenki ugyanazokkal a követelményekkel dolgozzon.

A Solibri Inside lehetővé teszi az Ajtó- és ablaktávolságok ellenőrzését. Szerzői jog: Solibri Solibri: ALLPLAN

Optimális építhetőség #2: Valós idejű BIM az Allplan és a Solibri között a BIM-menedzserek számára.

A Solibri Inside mellett az Allplan nagy teljesítményű problémakezelő eszközei mostantól szinkronizálódnak a Solibri BCF Live Connectorral – a BIM Menedzserek és koordinátorok számára kiváló munkafolyamatot biztosítanak, így a Solibri Office teljes verziójában létrehozott problémák mostantól valós időben átvihetők az Allplan és a Bimplus rendszerbe.* Amint a problémák az Allplan világában vannak, elindul egy irányított folyamat a megoldásukhoz. A csapattagok azonnal elkezdhetnek dolgozni az Allplan BIM tervező programban a problémák megoldásán. De a problémákat a BIM-koordinátor is érvényesítheti először a Bimplus platformon, majd kijelölheti a felelős csapattagoknak. Ők közvetlenül az Allplan BIM tervező programban kapják meg a feladatokat – pontosan ott, ahol az információra szükségük van. Ez hatékony és eredményes módszert biztosít a változások kezelésére, ami viszont javítja a minőséget és az építhetőséget.

„Ez a fejlesztés egy újabb fontos lépést jelent a különböző felhasználói csoportjaink számára hatékonyabb munkafolyamatok lehetővé tételében – a BIM révén megvalósuló tervezés és építés minőségének szintjét tolva és emelve. A Solibri Inside-dal való új kapcsolat egyszerű minőségbiztosítási belépési pontot tesz lehetővé a tervezők számára, és kiegészíti a BIM-menedzserek számára a Solibri Office-szal való egyedi, adatalapú BCF valós idejű ellenőrzését és problémakezelési munkafolyamatát.”.


– Dr. Detlef Schneider, az ALLPLAN vezérigazgatója –

Optimális építhetőség #3: Kiváló problémakezelés

A Bimplus által biztosított problémakezelési funkciók megváltoztatják a projektminőség biztosításának módját. Az Allplanon belüli – Bimplus által szabályozott – munkafolyamatok kialakításával a változáskezelési eljárások egyértelművé és átláthatóvá válnak. A hibajegyek létrehozhatók akár az Allplanban, akár a Bimplusban, hozzárendelhetők a csapat megfelelő személyéhez, vizualizálhatók, megjegyzésekkel láthatók el, határidővel láthatók el és aláírhatók, valamint könnyen nyomon követhetők a teljes folyamat során.

„A Solibri Inside a Bimplusszal kombinálva segít az Allplan felhasználóinak abban, hogy a modellhibákat korábban azonosítsák és feldolgozzák. A Bimplus problémakezelés által biztosított ellenőrzött munkafolyamat biztosítja a minőségi megvalósítást a tervezés minden szakaszában, és az igazság egyetlen forrását a projekt összes résztvevője számára.”

– Ville Kyytsönen, a Solibri vezérigazgatója –

Felhőalapú technológia

Az ALLPLAN elkötelezett amellett, hogy a felhőtechnológia valódi előnyeit minden ALLPLAN-megoldásba beépítse, hogy továbbfejlesztett és integrált munkafolyamatokat biztosítson mind a felhő-, mind az asztali eszközökben. Ez támogatja az adatvezérelt döntéshozatal koncepcióját a projektekben, különösen azokban, amelyek jelentős mennyiségű adatot és több érdekelt felet érintenek, miközben a BIM révén egyetlen igazságforrást tartanak fenn. Az ALLPLAN felhőtechnológiája hatalmas értéket kínál az ügyfelek számára – támogatja az együttműködést és a teljes projektkoordinációt mind a modelladatokkal, mind a nem modelladatokkal, a távmunkát, a többfelhasználós funkciókat és a projektdokumentáció intelligens megosztását.

* Bimplus Professional szükséges, megvásárolható avagy a Serviceplus vagy Subscription szerződések részét képezi.

Még több hasznos szakmai cikk

A hibrid épületek felemelkedése: Fából készült magas tornyok

Szeretünk mindent, ami fából készült, de akkor is, ha egy sokemeletes épületről van szó? A faanyag...

Svájc leghosszabb építkezése befejeződött

A Zugi-tó infrastrukturális fejlesztései 20 hónapos építkezés után sikeresen befejeződtek. Mai...

Hulladékmentes építkezés? Mikor jön el?

A fenntarthatóság és a környezetvédelmi szempontok egyre fontosabbá válnak az építési...

Nők az építőiparban

Nők az építőiparban? - Egyesek számára ez láthatóan még mindig nem általános. Négy, az iparágban...

Hogyan válasszuk ki az ideális megoldást az előregyártott elemek tervezéséhez?

Jó szoftverekkel az előregyártott projektek hatékonysága hihetetlenül megnövelhető. A megfelelő...

Fő termékeink

Utolsó hírünk

CyberWeek a Tangens.hu-n!

A tangens.hu Cyber Week akció keretein belül az új és meglévő Allplan és ALLTO felhasználók...