3 mód a BIM minőségének növelésére az optimális építhetőség érdekében

2023. 01. 20.

A minőséget nem lehet a projekt egy adott szakaszában hozzáadni – a minőség már az elején kezdődik, és folyamatosan biztosítani kell. Különösen a tervezési fázisban a modell minősége és az információk megbízhatósága alapvető alapot jelent a helyes döntések meghozatalához az optimális építhetőség támogatása érdekében. Az optimális építhetőség elérhető, hiszen a BIM minőségének ellenőrzésére szolgáló eszközök, mint például a Solibri eszközei, létfontosságúak annak biztosításához, hogy a geometriai modellben elkerülhetők legyenek a hibák és az ütközések, és hogy az információkra vonatkozó követelmények teljes mértékben rendelkezésre álljanak.

Ugyanilyen fontos az észlelt problémák irányított és nyomon követhető megoldása. Az ALLPLAN által a Bimpluson keresztül biztosított kiváló problémakezelési munkafolyamatok biztosítják, hogy a problémák felmerülése után azok könnyen hozzárendelhetők a csapat megfelelő személyéhez, vizualizálhatók, megjegyzésekkel, határidővel láthatók el és aláírhatók, valamint könnyen nyomon követhetők a teljes folyamat során.

Íme 3 módja annak, ahogyan a Solibri és az ALLPLAN biztosítja a digitális eszközöket és munkafolyamatokat – a felhasználók számára a tervezéstől az építésig minden fázisban – a kiváló BIM-minőség és a problémakezelés biztosításához az optimális építhetőség érdekében.

Optimális építhetőség #1: Solibri Inside a tervezők számára

A tervezők számára felhőmegoldásként létrehozott Solibri Inside a felhasználó kívánsága szerint és amikor csak akarja – a palettához hasonló funkciókat használva, az Allplan BIM Explorerében lévő BIM Explorerből futtathat ellenőrzéseket az Allplan modelleken. A tervezőnek többé nem kell más szoftvert megnyitnia az alapvető modellellenőrzések elvégzéséhez. A Solibri Inside biztosítja, hogy minden modell meghatározott minőségi szintet érjen el, mielőtt a munkafolyamaton belül megosztja a csapat többi tagjával.

A Solibri Inside szolgáltatás első kiadása a Solibri ingyenes alapcsomagjaként érkezik, és az Allplanból érhető el.* Lehetővé teszi az ajtó- és ablaktávolságok ellenőrzését, valamint az információszint (LOI) meghatározásának ellenőrzését. A regisztrációval további funkciók szabadulnak fel, és a Premium fizetős csomag lehetővé teszi a szabályellenőrzések testreszabását a tervező egyedi projektigényeihez, biztosítva, hogy a csapatban mindenki ugyanazokkal a követelményekkel dolgozzon.

A Solibri Inside lehetővé teszi az Ajtó- és ablaktávolságok ellenőrzését. Szerzői jog: Solibri Solibri: ALLPLAN

Optimális építhetőség #2: Valós idejű BIM az Allplan és a Solibri között a BIM-menedzserek számára.

A Solibri Inside mellett az Allplan nagy teljesítményű problémakezelő eszközei mostantól szinkronizálódnak a Solibri BCF Live Connectorral – a BIM Menedzserek és koordinátorok számára kiváló munkafolyamatot biztosítanak, így a Solibri Office teljes verziójában létrehozott problémák mostantól valós időben átvihetők az Allplan és a Bimplus rendszerbe.* Amint a problémák az Allplan világában vannak, elindul egy irányított folyamat a megoldásukhoz. A csapattagok azonnal elkezdhetnek dolgozni az Allplan BIM tervező programban a problémák megoldásán. De a problémákat a BIM-koordinátor is érvényesítheti először a Bimplus platformon, majd kijelölheti a felelős csapattagoknak. Ők közvetlenül az Allplan BIM tervező programban kapják meg a feladatokat – pontosan ott, ahol az információra szükségük van. Ez hatékony és eredményes módszert biztosít a változások kezelésére, ami viszont javítja a minőséget és az építhetőséget.

„Ez a fejlesztés egy újabb fontos lépést jelent a különböző felhasználói csoportjaink számára hatékonyabb munkafolyamatok lehetővé tételében – a BIM révén megvalósuló tervezés és építés minőségének szintjét tolva és emelve. A Solibri Inside-dal való új kapcsolat egyszerű minőségbiztosítási belépési pontot tesz lehetővé a tervezők számára, és kiegészíti a BIM-menedzserek számára a Solibri Office-szal való egyedi, adatalapú BCF valós idejű ellenőrzését és problémakezelési munkafolyamatát.”.


– Dr. Detlef Schneider, az ALLPLAN vezérigazgatója –

Optimális építhetőség #3: Kiváló problémakezelés

A Bimplus által biztosított problémakezelési funkciók megváltoztatják a projektminőség biztosításának módját. Az Allplanon belüli – Bimplus által szabályozott – munkafolyamatok kialakításával a változáskezelési eljárások egyértelművé és átláthatóvá válnak. A hibajegyek létrehozhatók akár az Allplanban, akár a Bimplusban, hozzárendelhetők a csapat megfelelő személyéhez, vizualizálhatók, megjegyzésekkel láthatók el, határidővel láthatók el és aláírhatók, valamint könnyen nyomon követhetők a teljes folyamat során.

„A Solibri Inside a Bimplusszal kombinálva segít az Allplan felhasználóinak abban, hogy a modellhibákat korábban azonosítsák és feldolgozzák. A Bimplus problémakezelés által biztosított ellenőrzött munkafolyamat biztosítja a minőségi megvalósítást a tervezés minden szakaszában, és az igazság egyetlen forrását a projekt összes résztvevője számára.”

– Ville Kyytsönen, a Solibri vezérigazgatója –

Felhőalapú technológia

Az ALLPLAN elkötelezett amellett, hogy a felhőtechnológia valódi előnyeit minden ALLPLAN-megoldásba beépítse, hogy továbbfejlesztett és integrált munkafolyamatokat biztosítson mind a felhő-, mind az asztali eszközökben. Ez támogatja az adatvezérelt döntéshozatal koncepcióját a projektekben, különösen azokban, amelyek jelentős mennyiségű adatot és több érdekelt felet érintenek, miközben a BIM révén egyetlen igazságforrást tartanak fenn. Az ALLPLAN felhőtechnológiája hatalmas értéket kínál az ügyfelek számára – támogatja az együttműködést és a teljes projektkoordinációt mind a modelladatokkal, mind a nem modelladatokkal, a távmunkát, a többfelhasználós funkciókat és a projektdokumentáció intelligens megosztását.

* Bimplus Professional szükséges, megvásárolható avagy a Serviceplus vagy Subscription szerződések részét képezi.

Még több hasznos szakmai cikk

Beszámoló egy Allplan kihívásról, avagy mi a hézag?

Az Allplan kiválasztotta a kreatív réspályázatának nyerteseit - és annyira különbözőek, amennyire...

A beton már rég nem az, amit gondoltunk róla

Mai cikkünkben a beton világába szeretnénk egy kisebb szakmai, érdekesség kirándulást tenni....

A BIM szerepe a hídépítésben

A hídépítés különleges követelményeket támaszt a BIM munkamódszerének alkalmazásával kapcsolatban....

Így használja ki a BIM-technológia lehetőségeit!

Az Egyesült Királyság Építőmérnöki Intézete (ICE) nemrég készített egy tanulmányt, mely kimutatta,...

BIM az infrastruktúra számára

Az épületinformációs modellezés (BIM) egyre szélesebb körben elfogadottá válik az...

Fő termékeink

Utolsó hírünk

Allplan Infrastruktúra

2024. június 6-án 9:00 és 15:00 kezdettel az Allplan webináriumot hirdet, amelyben az Allplan...