A 2D tervezés halott lenne?

Véget ér a 2D digitális rajzlap kora?

Napjainkban mindenki az épületinformációs modellezésről (Building Information Modeling avagy röviden BIM) és a 3D modellekről beszél. A hagyományos 2D rajzolási módszereket lassúnak, nem hatékonynak és elavultnak tekintik.

A hype ellenére a független közvélemény-kutatások szerint nem. Meglepő vagy sem, de a válaszadók 40%-a megerősítette, hogy mindennapi munkájukban még mindig 2D-s rajzokat használnak. Több kormány és nagy ügyfél megkezdte a BIM és az intelligens 3D modellek használatát, az általuk kínált hatékonysági, pontossági és együttműködési potenciál kihasználása miatt. De akkor miért folytatódik ugyanúgy a 2D tervezés?

A kötelesség és a szerződés teljesítése

A válasz a szerződésekben rejlik. Míg a projektek megvalósításának módszerei fejlődtek, az alkalmazott szerződéses mechanizmusok nagyjából azonosak. Azaz a 2D-s rajzok továbbra is a befejezett tervezés biztosításának eszközei. Amíg a 2D-s rajzok még mindig a projektek megvalósításának szerződéses alapját képezik, addig a mérnökök és építészek várhatóan folytatják a 2D tervezést. Amíg ebben nem következik be változás, addig a 2D tervezésből születő rajzok a projekt szükséges részét képezik.

Ezt azonban ki kell ellensúlyozni és figyelembe kell venni azt a sürgető igényt, hogy a lehető leghatékonyabban és eredményesebben célszerű dolgozni. A projektek növekvő mérete, terjedelme és bonyolultsága miatt egyre nehezebben valósítható meg a 2D tervezés és az eddig bevett tervezési módszerek alkalmazása. Ráadásul ha van időbeli sürgetettség – és bizony gyakran van -, az tovább növeli a tervezőcsapatokra nehezedő nyomást. Emellett szükséges más szerződéses kötelezettségek teljesítése is, mint például a BIM munkamódszer használata.

3D és BIM tervező programot keres? Kattintson ide!

Átmeneti időszak a 2D tervezéstől a 3D tervezés felé

Azt mondhatnánk, hogy az építészmérnöki, építőmérnöki szakma és az építőipar (AEC) most átmeneti szakaszban van. A múlt munkamódszereitől a jövőbeli módszerek felé tartunk, és egyfajta fejlődés illetve váltás figyelhető meg a munkához szükséges eszközök terén is. Ezért az a szoftvertípus fog a felhasználóktól bizalmat élvezni, amely nemcsak a 3D tervezést tudja, hanem amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy kihasználják a 3D-s modellezés minden előnyét, miközben továbbra is teljesítik a 2D tervezés követelményeit.

Sok tervezőnek bevált és kényelmes a 2D-s tervezés. A 3D-s modellezésre való átállást emiatt a 3D és a 2D tervezésben egyaránt járatos tervező programok teszik könnyebbé. Ezzel a rugalmassággal a tervező 2D-s képet kaphat a 3D-s modellről, és tervezheti vagy részletezheti a modellt a 3D vagy a 2D-ben a számára leghatékonyabb módon. Az ilyen módon történő munkavégzés nem azt jelenti, hogy a munka duplázódik, hanem azt biztosítja, hogy a kétdimenziós rajzokat a 3D modellezési folyamat melléktermékeként hozzák létre. Vagy a 3D-s modellt 2D-nézetekben elhelyezett információk felhasználásával töltik be – mint például az Allplan Engineering vasbeton szerkesztési funkciói, amelyek megadják a mérnöki kreativitás szabadságát, a tervezőre nem rákényszerítve valamely, a program által megkövetelt eljárási módszer használatát.

Előretekintés: a tervezői módszerek jövője

Átmeneti korszak ide vagy oda, az nem kétséges, hogy a jövő a 3D tervezésé. Mivel a BIM tovább fejlődik és ez lesz az elfogadott előállítási mód, így a 3D-s modellezésre való teljes áttérés szükségessége egyre sürgetőbbé válik. A kérdés már nem az, hogy végrehajtjuk-e a BIM-et, hanem a kérdés, hogy mikor és milyen eszközzel? Akik a változást korán fogják végezni, azok nagymértékű előnyt élveznek majd azon versenytársaikhoz képest, akik lehetőség szerint a végsőkig halogatják a 2D CAD-ről az átállást a 3D-s és BIM-kompatibilis tervezésre.

Mi a korán átállók, azaz az eszközeiket az átmeneti korszakban korszerűsítők előnye?

Ők már egyre nagyobb ismerettel és tudással, megnövekedett tervezési termelékenységgel, hatékonysággal dolgozhatnak. A modern infrastruktúra stabil minőséget jelent a munkájukban. Eközben a versenytársaik még csak kényszerűségből ismerkednek a számukra új 3D-s tervezőprogramok kínálatával.

forrás:  https://blog.allplan.com/en/is-2d-cad-dead

Tartson lépést az építőiparbeli változásokkal, váltson 3D tervezőprogramra!

Mostanában újítana szoftverparkján?

Meglevő tervezőszoftverének árát beszámítjuk egy új Allplan vásárlásakor!

Kérjen kötelezettségtől mentes árajánlatot még ma.

Egyedi ajálatot kérek!