Bimplus: Közös adatkezelési platform az építőiparban

2021. 08. 23.

Bimplus ismertető – Mivel az építészeti, mérnöki és építőipari (AEC) ágazat gyorsan halad az együttműködésen alapuló és digitalizált munkamódszerek felé, az ellátási láncnak a széttagoltsággal szemben integráltabbá kell válnia. A közös adatkörnyezet (common data environment – CDE) megoldja a projekt összes releváns információjának összegyűjtését, kezelését és megosztását, de a klasszikus CDE-platformok nem használják ki a legjobban a különböző szerzői eszközök által szállított épületmodellben található információkat. Ennek megoldása érdekében az Allplan Bimplus túlmutat a CDE funkcionalitáson, és az egységesített modellt helyezi az együttműködés középpontjába. Ezért a Bimplusszal a további építési információk hatékonyan koordinálhatók és megoszthatók, és – a szabványos munkafolyamatokba ágyazva – a problémák nyomon követése és kezelése is javul. Ez a megközelítés a kulcsa az építési tervezés és kivitelezés hatékonyabbá tételének. Más szavakkal: A Bimplus egyszerűen lehetővé teszi az adatok kezelését a jobb építés érdekében.

Nyílt információkezelés

A nyílt szabványok használata egy épületinformációs modellezési (BIM) keretrendszerben az alapja a zökkenőmentes adatcserének. Például az építészeti és mérnöki programok között – ezt az elvet OPEN BIM néven is ismerik. A Bimplus azonban több mint egyszerű BIM-menedzsment. Ehelyett a Bimplus irányított folyamatokon keresztül rendszerintegrációt és kommunikációt biztosít. A Bimplus egységes megközelítése – ahol az egyes almodellek bármely forrásból származzanak is, egyetlen közös modellben egyesíthetők – egyetlen adathalmazt biztosít minden releváns információval. Ezt a modellt további információkkal lehet gazdagítani és összekapcsolni, amelyeket a szerkesztés vagy akár a megtekintés szerepköralapú hozzáférési jogokkal szabályozható, javítva az adatbiztonságot és az adatintegritást.

BIMPLUS

Ezzel a megközelítéssel a különböző tervezői szoftverekből és más speciális programokból származó információk semlegesítésre és demokratizálásra kerülnek, függetlenül az adatok forrásától. A hitelesített adatokat és információkat különböző programok alkalmazhatják és felhasználhatják a folyamat munkafolyamatának következő lépéseihez – például az előregyártott beton gyártásához.

Bimplus = BIM az építőipar számára

A BIM-folyamatokban a 3D modellezés és az adatkezelési platform nyilvánvalóan bizonyított előnyökkel jár a tervezési folyamat számára. A Bimplus azonban az építési fázisban is nyújt előnyöket. Még az építkezés megkezdése előtt a kivitelezők meghívhatók a projektbe, és a Bimplus által lehetővé tett vizualizációnak és információkezelésnek köszönhetően segíthetnek a tervezési opciók kialakításában és a tervezésben. A modellhez és a szükséges információkhoz való könnyű hozzáférés révén a megvalósíthatóság és a megépíthetőség ellenőrzése még az anyagok vagy alkatrészek megrendelése és legyártása előtt elvégezhető, ami időt és pénzt takarít meg.

BIMPLUS

Az építés során nyomon követhető az előrehaladás, és a problémák hatékonyan kezelhetők a Bimplus Issue Manager segítségével. A feladatokat és problémákat ki lehet osztani a megfelelő csapattagokhoz, és határidőt lehet adni nekik, majd a Bimpluson belül vizualizálni, nyomon követni és jóváhagyni. Ez segít javítani a felek közötti kommunikációt, és csökkenti a tervezőktől vagy más szakemberektől érkező válaszokra való várakozási időt. Mivel a modell a Bimplus segítségével számos eszközről elérhető, az építőelemek 3D-ben történő gyors ellenőrzése a munkaterületen könnyen elvégezhető, hogy megbizonyosodjon azok helyes beépítéséről. Még a hibakeresés is elvégezhető a Bimplusban található egységes modell és Issue Manager segítségével.

Az adatok hasznosítása az építőipari kivitelezők számára Bimplus segítségével

A megbízható adatkezelés a kulcsa annak, hogy az építőipari tervezés és kivitelezés a lehető leghatékonyabb legyen a késések csökkentése, a kommunikáció javítása és a megértés elősegítése révén. A Bimplus által a szabványos CDE-platformokhoz képest kínált továbbfejlesztett együttműködés, vizualizáció és adatkezelés révén az építési fázis minden eddiginél többet profitálhat a BIM-munkafolyamatokból.

Bimplus? Allplan? – Építsük együtt a jövőt!

A BIM már évek óta része iparágunknak, bár még nem 100%-ban terjedt el, de nem kétséges, hogy el fog. Hiszen a technológia segítségével felgyorsulnak a folyamatok, csökkennek a hibák, összehangolódnak az egyes beszállítók, alvállalkozók. A BIM a lehetőség, amely összeköti a különféle programokat, módszereket és gondolkodásmódokat, hogy az eredmény biztos legyen.

ALLPLAN 2022 GLOBAL SUMMIT

De hogyan alkalmazhatjuk már most a BIM-et? Számos fejlesztés, lehetőség és újdonság vár ránk a tervezés, kivitelezés világában. Ha szeretnél naprakész lenni, sőt megelőzni információkban a versenytársaidat, akkor jó lehetőséget kínál számodra az ALLPLAN 2022 GLOBAL SUMMIT konferencia. Kattints ide a részletekért, előadókért – vagy ha már tudod mi ez, akkor regisztrálj ide kattintva azonnal.

Még több hasznos szakmai cikk

A BIM növekvő befolyása az amerikai építőiparban

Az Egyesült Államokban a mérnöki és építészirodák már évek óta széles körben használják az...

A modern építészet kulcsszavai: online, home office, high tech

Statikus, építőmérnök, építészmérnök társadalom, FIGYELEM! Home office és irodai munka együtt? A...

BIM adatok? Mi az a 7 dolog, amire használhatod őket?

MIre jók a BIM adatok? Bár sok tervező használja a BIM-et, nem használják ki teljes mértékben,...

10 JÓ OK A BIM-RE

ÉPÜLETINFORMÁCIÓS MODELLEZÉS – 10 JÓ OK A BIM-RE...

A 2D tervezés halott?

A 2D tervezés halott lenne? Véget ér a 2D digitális rajzlap kora? Napjainkban mindenki az...

Fő termékeink

Utolsó hírünk

CyberWeek a Tangens.hu-n!

A tangens.hu Cyber Week akció keretein belül az új és meglévő Allplan és ALLTO felhasználók...