Az előregyártott betonelemek már régen lerázták magukról az unalmas, előregyártott épületek képét. Ma a beton sokoldalúbb, mint valaha: a színes, élénk és egyedi előregyártott elemek nemcsak hatékonyságot, hanem az építészeti álmok megvalósításának szabadságát is kínálják.

A beton kaméleon az építőanyagok között: sokoldalúsága lenyűgöző. Mivel a beton szinte bármilyen formára alakítható, az előregyártott beton számtalan tervezési lehetőséget kínál. Ezenkívül a felület textúrája is egyedileg alakítható mechanikai megmunkálással, például polírozással vagy csiszolással. Külön kiemelendő a színváltoztatás lehetősége külső vagy belső használatra.

Színpaletta színes betonnal

Számos tényező befolyásolja a beton színtervezését, és így alakítja a kívánt, egyedi színkoncepciót. A beton saját színe fontos kritériumot jelent a színezett beton esetében. A színtervezést többek között a felhasznált alapanyagok, például a cement szürkeanyag-tartalma is befolyásolja. Ezenkívül a beton színe függ annak textúrájától és feldolgozásától. Továbbá a beton megváltoztatható színpigmentek hozzáadásával vagy speciális bevonatokkal, például mázakkal.


Tervezés betonnal: ferde előregyártott falak

A beton nem csak a színek, hanem a geometria tekintetében is rugalmas, az előregyártott betonfalak teljes tervezési szabadságot biztosítanak. A franciaországi Rennes-ben található „Identity” épületegyüttes például egy rendkívüli építészeti remekmű. A Blanchard Marsault Pondevie építésziroda az Identity-t három egymáshoz kapcsolódó kristály formájú alakzatként tervezte. A ferde előregyártott falak az ezüstszínű külső homlokzattal együtt adják az épület egyedi megjelenését. A francia SPL (Société de Préfabrication de Landaul) vállalat volt felelős az Identity 2 ferde falainak tervezéséért és gyártásáért. Az SPL az előregyártott elemek tervezésénél teljes mértékben a Planbarra, az ALLPLAN előregyártott elemek tervezésére és részletezésére szolgáló megoldására támaszkodott, és képes volt mind a 800 m² kiváló minőségű ferde falat határidőre leszállítani.

Strukturált felületek a kreatív homlokzattervezéshez

A franciaországi St. Malóban található „Talards” lakópark szemléletesen mutatja, hogyan lehet a beton felhasználásával az épületeknek különleges megjelenést kölcsönözni látszóbeton formájában. Ehhez a lakóépülethez rugalmas szerkezeti textúrákat használtak. E mátrixok segítségével az SPL közvetlenül az előregyártó üzemben állította elő a strukturált előregyártott falakat. A „Talards” példája bizonyítja, hogy az építészeti szabadság és az előregyártott elemek hatékonysága kéz a kézben járhat.

Tervezőszoftverek minőségi munkát végző irodáknak – vegye fel velünk a kapcsolatot!