Előregyártott beton: Unalmas és szürke volt tegnap

2022. 09. 01.

Az előregyártott betonelemek már régen lerázták magukról az unalmas, előregyártott épületek képét. Ma a beton sokoldalúbb, mint valaha: a színes, élénk és egyedi előregyártott elemek nemcsak hatékonyságot, hanem az építészeti álmok megvalósításának szabadságát is kínálják.

A beton kaméleon az építőanyagok között: sokoldalúsága lenyűgöző. Mivel a beton szinte bármilyen formára alakítható, az előregyártott beton számtalan tervezési lehetőséget kínál. Ezenkívül a felület textúrája is egyedileg alakítható mechanikai megmunkálással, például polírozással vagy csiszolással. Külön kiemelendő a színváltoztatás lehetősége külső vagy belső használatra.

Színpaletta színes betonnal

Számos tényező befolyásolja a beton színtervezését, és így alakítja a kívánt, egyedi színkoncepciót. A beton saját színe fontos kritériumot jelent a színezett beton esetében. A színtervezést többek között a felhasznált alapanyagok, például a cement szürkeanyag-tartalma is befolyásolja. Ezenkívül a beton színe függ annak textúrájától és feldolgozásától. Továbbá a beton megváltoztatható színpigmentek hozzáadásával vagy speciális bevonatokkal, például mázakkal.


Tervezés betonnal: ferde előregyártott falak

A beton nem csak a színek, hanem a geometria tekintetében is rugalmas, az előregyártott betonfalak teljes tervezési szabadságot biztosítanak. A franciaországi Rennes-ben található „Identity” épületegyüttes például egy rendkívüli építészeti remekmű. A Blanchard Marsault Pondevie építésziroda az Identity-t három egymáshoz kapcsolódó kristály formájú alakzatként tervezte. A ferde előregyártott falak az ezüstszínű külső homlokzattal együtt adják az épület egyedi megjelenését. A francia SPL (Société de Préfabrication de Landaul) vállalat volt felelős az Identity 2 ferde falainak tervezéséért és gyártásáért. Az SPL az előregyártott elemek tervezésénél teljes mértékben a Planbarra, az ALLPLAN előregyártott elemek tervezésére és részletezésére szolgáló megoldására támaszkodott, és képes volt mind a 800 m² kiváló minőségű ferde falat határidőre leszállítani.

Strukturált felületek a kreatív homlokzattervezéshez

A franciaországi St. Malóban található „Talards” lakópark szemléletesen mutatja, hogyan lehet a beton felhasználásával az épületeknek különleges megjelenést kölcsönözni látszóbeton formájában. Ehhez a lakóépülethez rugalmas szerkezeti textúrákat használtak. E mátrixok segítségével az SPL közvetlenül az előregyártó üzemben állította elő a strukturált előregyártott falakat. A „Talards” példája bizonyítja, hogy az építészeti szabadság és az előregyártott elemek hatékonysága kéz a kézben járhat.

Tervezőszoftverek minőségi munkát végző irodáknak – vegye fel velünk a kapcsolatot!

Még több hasznos szakmai cikk

Építészmérnökök mentik meg a világot?

Mostani érdekesség cikkünkben egy különleges építészeti megoldást szeretnénk bemutatni. Ebben a...

Szennyvízcsatornázás: Automatizált tervezés, fenntartható gyártás

A 80 százalékos időmegtakarítás sok vállalat számára elérhetetlen álomnak hangzik. A CREABETON...

Látványos tervezés Allplan és Cinema 4D segítségével!

Biztos láttál már olyan látványtervet, amin szinte megszólaltak az odagenerált emberek, hallottad...

A BIM növekvő befolyása az amerikai építőiparban

Az Egyesült Államokban a mérnöki és építészirodák már évek óta széles körben használják az...

Allplan Bridge: BIM kísérleti projekt Alsó-Szászországban

Hogyan készült el egy BIM technológiával összeállított híd az Allplan Bridge segítségével? Mai...

Fő termékeink

Utolsó hírünk

Az ALLPLAN elindítja az Allplan Cloud szolgáltatásokat az Allplan előfizetésekkel együtt

Továbbfejlesztett tervezés-építés munkafolyamatok az Allplan Cloud segítségével Az ALLPLAN ma...