5 kedvenc funkció az Allplanban – Peter Pöppl “BIMfluencer” által

2023. 04. 21.

„BIMfluencer” Peter Pöppl bemutatja öt kedvenc funkcióját az Allplan legújabb verziójában.

Ha van valaki, aki ért az Allplanhoz, az Peter Pöppl. A „BIMfluencer” SUPPGRADE nevű cégével többek között szerelvény- és rögzítőelem-generátorokat programoz a BIM-szoftverhez. Emellett tanfolyamokkal és tanulságos YouTube-videókkal segíti az Allplan-felhasználókat. Mivel egy olyan kipróbált szakértő, mint ő, mindig naprakész, Peter Pöppl – természetesen – már kipróbálta az Allplan 2023-at. Íme az Allplan legújabb verziójának öt kedvenc funkciója.

#1 Egyéni attribútumkészlet sablonok

Attribútumok nélkül nincs BIM. A különböző objektumokhoz tartozó attribútumok nagy száma azonban gyorsan zavarossá válhat. A felhasználó által definiált attribútumkészletek itt nyújtanak megoldást. Bár ezeket már eddig is lehetett használni az Allplan tulajdonságpalettáján, korábban csak a Bimpluson keresztül lehetett létrehozni őket. Az Allplan 2023 megoldja ezt a problémát. Az attribútumkészlet-sablonok mostantól közvetlenül a programban generálhatók konkrét projektekhez, az ismert objektumok meglévő tulajdonságkészletei másolhatók és módosíthatók, valamint új IFC-objektumtípusokhoz új készletek hozhatók létre. Ez nem csak a tipikus elemekre – mint például az alkatrészek, általános objektumok vagy makrók – terjed ki, hanem mostantól a megerősítés is bevonható ebbe a munkafolyamatba.

#2 Automatikus hálóvasalás és távtartók

Az Allplan 2023 egyik eszköze, amellyel sok időt és energiát takaríthat meg, az automatikus vasalás. Az Allplan legújabb verziójában nemcsak több egyedi elemet lehet egyszerre bevasalni, hanem több azonos típusú oszlopot és falat is. Az automatikus falvasalás eszközben a hálóvasalás (az egyedi vasak mellett) szintén rendkívül praktikus. Néhány kattintással egyszerre több falhoz is generálhat vasalást, távtartókat vagy nézeteket és metszeteket.

#3 A szerelvények drótvázas nézetei

Amikor a tervezés során a szerelvényekkel foglalkozunk, gyakran szükség van különböző ábrázolásokra a modellben. Az Allplan 2023 lehetővé teszi, hogy minden nézetet vagy szelvényt az aktuális követelményekhez igazítson. Például a 2D és 3D nézeteken kívül a szerelvényeknek öt másik nézeti lehetőségük is van (elöl, hátul, balra, jobbra, alul). Mindegyik nézethez vagy metszethez külön-külön beállítható az elemek drótvázas számításként történő megjelenítése. Ez a praktikus funkció (gyorsasági okokból) a legnagyobb kedvencem.

#4 Nézetek és metszetek

Ha már a nézetekről és metszetekről beszélünk: Általánosságban lenyűgözött az Allplan 2023-ban ezeknek a funkcióknak a számos újítása és optimalizálása. Például a nézetek és metszetek most már létrehozhatók bármely felületre merőlegesen, vagy akár automatikus méretekkel is elláthatók. Egy másik, a munkaterhet óriási mértékben csökkentő lehetőség a nézetek és metszetek többszöri módosításának megvalósítása, többek között elemek hozzáadása vagy eltávolítása, szöveges címkék szerkesztése vagy több metszet vagy nézet metszeti útmutatójának megjelenítése érdekében. Ezenkívül mostantól a palettán keresztül további szövegparaméterek is szerkeszthetők, és megadható a címke pozíciója a szerkezethez képest.

#5 Smart Converter

A top 5 utolsó funkciója a Smart Converter. Ennek az intelligens eszköznek a segítségével a lépcsőházi rajzok, legyenek azok 2D-sek vagy 3D-sek, mostantól értelmezhetők és intelligensen kezelhetők. A konverter az elemzett rajzokból teljesen parametrikus lépcsőmodelleket készít – szükség esetén a szögkorrekcióval együtt. Ez valószínűleg a leggyorsabb módja az előregyártott lépcsők tervezésének. Egyébként mostantól Python szkriptek segítségével a rögzítőelemek is generálhatók. Ez teljesen új lehetőségeket nyit meg, mint például az acéllemezek fúrási pozícióinak automatikus kiszámítása a méretek alapján.

Még több hasznos szakmai cikk

Előregyártott beton: Unalmas és szürke volt tegnap

Az előregyártott betonelemek már régen lerázták magukról az unalmas, előregyártott épületek képét....

A 2D tervezés halott?

A 2D tervezés halott lenne? Véget ér a 2D digitális rajzlap kora? Napjainkban mindenki az...

Megéri az Allplan? Hogyan profitál a NOVAM a szoftver előnyeiből?

A NOVAM, egy francia multidiszciplináris mérnöki tanácsadó cég elmagyarázza, miért az Allplan a...

Építész vagy statikus tervező program választása – hogyan?

Amikor eljött az ideje egy új 3D-s modellezési program kiválasztásának, könnyen...

Hatékony hídtervezés Törökországban

Ők már tudják milyen a hatékony hídtervezés! 2017-ben a Yüksel Proje - Törökország egyik...

Fő termékeink

Utolsó hírünk

CyberWeek a Tangens.hu-n!

A tangens.hu Cyber Week akció keretein belül az új és meglévő Allplan és ALLTO felhasználók...