BIM az infrastruktúra számára

2022. 06. 04.

Az épületinformációs modellezés (BIM) egyre szélesebb körben elfogadottá válik az infrastrukturális ágazatban. A BIM alkalmazása a hídtervezési folyamatban azonban viszonylag új, és ritkán alkalmazzák következetesen a napi munkafolyamatokban. Számos olyan szoftvereszköz létezik, amelyet e folyamaton belül egy adott feladatra terveztek és optimalizáltak, de más alkalmazásokhoz is használják. Például a szerkezetelemző szoftvereket az igénybevételek meghatározásához használják, vagy a geometriai modellező szoftvereket a vizualizációhoz, a mennyiségi kimutatásokhoz vagy az ütközések felderítéséhez. Az egyes megoldások közötti átjárhatóság azonban többnyire hiányzik, így nincs a teljes hídtervezési folyamat végponttól végpontig tartó támogatása. Az Allplan Bridge kifejezetten ennek az igénynek a kielégítésére készült.

Továbbfejlesztett hídtervezési folyamat

Az Allplan Bridge BIM-megoldás a hídtervező mérnökök igényeire összpontosít. A részletes tervezési tevékenységek, a geometriai tervezés, a szerkezeti elemzések, az építési folyamat szimulációja és a vasbeton részletezési feladatok mind elvégezhetők egyetlen programon belül. A tervezési célok, a kivitelezhetőségi korlátok és a szerkezeti elemzések szempontjából releváns paraméterek beépülnek a modellbe. Ezek közé tartoznak az anyagokra, az együttdolgozásra (kompozit szerkezetek esetén), valamint az előfeszítő pászmákra és a feszítési eljárásokra vonatkozó részletes információk. Ezért a modell intelligens tervezési és építési paramétereket tartalmaz, nem pedig csak a hídgeometriát.

Parametrikus digitális hídmodellezés

A parametrikus tervezés lehetővé teszi egy átfogó és részletesebb modell létrehozását. A modell részeként tipikus méreteket, tervezési kritériumokat és fejlesztési szabályokat használ. A tényleges geometriaadatok menet közben kerülnek levezetésre, amikor csak szükséges a vizualizációhoz, az ütközések felismeréséhez, a mennyiségi kimutatáshoz, a szerkezeti elemzéshez szükséges merevségi paraméterek kiszámításához vagy más BIM-platformokba történő adatátvitelhez. A modell a tervezési és építési folyamat során rendszeresen frissül, így mindenki a helyes és releváns adatokkal dolgozik.

A parametrikus hídtervezés növelheti az olyan tevékenységek hatékonyságát is, mint a híd vonalvezetésének tervezése, a keresztmetszetek létrehozása és a variációk bevezetése. Számos különböző hídtípus támogatható parametrikus megközelítéssel, így a nem szabványos hidak, acél szekrénytartós hidak, előregyártott gerendahidak vagy a ferdekábeles hidak.

Teljes körű tervezés és elemzés egyetlen megoldásban

Az építészeti modell alapján automatikusan létrehozható egy szerkezeti modell, amely lehetővé teszi a szabványos számítási módszereknek megfelelő szerkezeti elemzéseket. Ez a számítási modell például a szerkezet merevségét leíró gerendaelemekből és az alkalmazandó megfelelő terhelési adatokból áll. Ez a számítási modell speciális helyzetek esetén is alkalmazható. A számítási modell automatikusan frissül, amikor az építészeti modellben változások történnek, ami kevesebb hibát biztosít, miközben időt takarít meg.

Az építészeti modell tartalmaz egy építési fázis idővonalat is. Ennek az idővonalnak az elemzési modellben való használata lehetővé teszi az építési folyamat részletes szimulációját a szerkezeti elemzésben. A szerkezeti elemzés és az építési állapotok folyamatszimulációjának eredményei alapján a szerkezet részletes tervezése és a bizonyítási ellenőrzések is elvégezhetők. A vasalási részletezés fejlett funkcióival, a tervezési optimalizálási lehetőségekkel, az automatizált mennyiségi kimutatásokkal és rajzkészítéssel, valamint a pontos tenderezési számításokkal kombinálva az ALLPLAN teljes körű megoldást kínál a teljes hídtervezési folyamatra.

Összefoglalás

Az Allplan Bridge teljesen új platformot kínál a modellezéshez, a szerkezeti elemzéshez, a kódalapú tervezéshez, a szerkezeti részletezéshez és a BIM együttműködéshez. Azáltal, hogy egyetlen közös hídmodellt használnak szerkezeti elemzésekhez, szerkezeti részletezéshez és egyéb célokra, javul a multidiszciplináris együttműködés, valamint a termelékenység és a minőség.

Még több hasznos szakmai cikk

Mobil előregyártó üzem nyitja meg az utat a megfizethető lakhatás felé

Az ENSZ becslései szerint 2030-ra a világ népességének 70%-a városokban fog élni. Lehet, hogy az...

A BIM szerepe a hídépítésben

A hídépítés különleges követelményeket támaszt a BIM munkamódszerének alkalmazásával kapcsolatban....

Független és öntámogató: önellátó falvak

A Föld túlnépesedik. A világ népessége másodpercenként 2,5 emberrel növekszik. Bolygónknak több...

BIM adatok? Mi az a 7 dolog, amire használhatod őket?

MIre jók a BIM adatok? Bár sok tervező használja a BIM-et, nem használják ki teljes mértékben,...

3 mód a BIM minőségének növelésére az optimális építhetőség érdekében

A minőséget nem lehet a projekt egy adott szakaszában hozzáadni - a minőség már az elején...

Fő termékeink

Utolsó hírünk

Az ALLPLAN elindítja az Allplan Cloud szolgáltatásokat az Allplan előfizetésekkel együtt

Továbbfejlesztett tervezés-építés munkafolyamatok az Allplan Cloud segítségével Az ALLPLAN ma...