BIM az infrastruktúra számára

2022. 06. 04.

Az épületinformációs modellezés (BIM) egyre szélesebb körben elfogadottá válik az infrastrukturális ágazatban. A BIM alkalmazása a hídtervezési folyamatban azonban viszonylag új, és ritkán alkalmazzák következetesen a napi munkafolyamatokban. Számos olyan szoftvereszköz létezik, amelyet e folyamaton belül egy adott feladatra terveztek és optimalizáltak, de más alkalmazásokhoz is használják. Például a szerkezetelemző szoftvereket az igénybevételek meghatározásához használják, vagy a geometriai modellező szoftvereket a vizualizációhoz, a mennyiségi kimutatásokhoz vagy az ütközések felderítéséhez. Az egyes megoldások közötti átjárhatóság azonban többnyire hiányzik, így nincs a teljes hídtervezési folyamat végponttól végpontig tartó támogatása. Az Allplan Bridge kifejezetten ennek az igénynek a kielégítésére készült.

Továbbfejlesztett hídtervezési folyamat

Az Allplan Bridge BIM-megoldás a hídtervező mérnökök igényeire összpontosít. A részletes tervezési tevékenységek, a geometriai tervezés, a szerkezeti elemzések, az építési folyamat szimulációja és a vasbeton részletezési feladatok mind elvégezhetők egyetlen programon belül. A tervezési célok, a kivitelezhetőségi korlátok és a szerkezeti elemzések szempontjából releváns paraméterek beépülnek a modellbe. Ezek közé tartoznak az anyagokra, az együttdolgozásra (kompozit szerkezetek esetén), valamint az előfeszítő pászmákra és a feszítési eljárásokra vonatkozó részletes információk. Ezért a modell intelligens tervezési és építési paramétereket tartalmaz, nem pedig csak a hídgeometriát.

Parametrikus digitális hídmodellezés

A parametrikus tervezés lehetővé teszi egy átfogó és részletesebb modell létrehozását. A modell részeként tipikus méreteket, tervezési kritériumokat és fejlesztési szabályokat használ. A tényleges geometriaadatok menet közben kerülnek levezetésre, amikor csak szükséges a vizualizációhoz, az ütközések felismeréséhez, a mennyiségi kimutatáshoz, a szerkezeti elemzéshez szükséges merevségi paraméterek kiszámításához vagy más BIM-platformokba történő adatátvitelhez. A modell a tervezési és építési folyamat során rendszeresen frissül, így mindenki a helyes és releváns adatokkal dolgozik.

A parametrikus hídtervezés növelheti az olyan tevékenységek hatékonyságát is, mint a híd vonalvezetésének tervezése, a keresztmetszetek létrehozása és a variációk bevezetése. Számos különböző hídtípus támogatható parametrikus megközelítéssel, így a nem szabványos hidak, acél szekrénytartós hidak, előregyártott gerendahidak vagy a ferdekábeles hidak.

Teljes körű tervezés és elemzés egyetlen megoldásban

Az építészeti modell alapján automatikusan létrehozható egy szerkezeti modell, amely lehetővé teszi a szabványos számítási módszereknek megfelelő szerkezeti elemzéseket. Ez a számítási modell például a szerkezet merevségét leíró gerendaelemekből és az alkalmazandó megfelelő terhelési adatokból áll. Ez a számítási modell speciális helyzetek esetén is alkalmazható. A számítási modell automatikusan frissül, amikor az építészeti modellben változások történnek, ami kevesebb hibát biztosít, miközben időt takarít meg.

Az építészeti modell tartalmaz egy építési fázis idővonalat is. Ennek az idővonalnak az elemzési modellben való használata lehetővé teszi az építési folyamat részletes szimulációját a szerkezeti elemzésben. A szerkezeti elemzés és az építési állapotok folyamatszimulációjának eredményei alapján a szerkezet részletes tervezése és a bizonyítási ellenőrzések is elvégezhetők. A vasalási részletezés fejlett funkcióival, a tervezési optimalizálási lehetőségekkel, az automatizált mennyiségi kimutatásokkal és rajzkészítéssel, valamint a pontos tenderezési számításokkal kombinálva az ALLPLAN teljes körű megoldást kínál a teljes hídtervezési folyamatra.

Összefoglalás

Az Allplan Bridge teljesen új platformot kínál a modellezéshez, a szerkezeti elemzéshez, a kódalapú tervezéshez, a szerkezeti részletezéshez és a BIM együttműködéshez. Azáltal, hogy egyetlen közös hídmodellt használnak szerkezeti elemzésekhez, szerkezeti részletezéshez és egyéb célokra, javul a multidiszciplináris együttműködés, valamint a termelékenység és a minőség.

  • Országjárásra indulunk
    Különleges roadshow veszi kezdetét jövő héten, hiszen az Allpan, az Archicad, a FEM-Design és a Tekla szoftverek forgalmazói a Digitális Építőipar szervezésében országos körútra indulnak. A hazai élvonalbeli szoftverek képviselői … Bővebben
  • Tervezett Allplan Karbantartás: 2023. 08. 02
    Kedves kollégák A tervezett technikai frissítések és fejlesztések miatt valószínűsíthető, hogy a Bimplus, Allplan Exchange és Allplan Share felhőszolgáltatásaink 2023. augusztus 02-án 10:00 és 16:00 óra között rövid ideig nem … Bővebben
  • ALLPLAN Campus diákoknak
    Az ALLPLAN, a Nemetschek cégcsoport kiemelt építészeti- és építőmérnöki szoftvere, nyári akadémiát hirdet építész- és mérnökhallgatóknak, melynek elvégzői hivatalos oklevelet is kapnak a fejlesztőcégtől. Miért jó ez Neked? Tudod hány iroda … Bővebben

Még több hasznos szakmai cikk

Hatékony betonacél-részlettervezés? Hogyan lehetséges?

Olyan világot élünk, ahol az általános elvárás, hogy a lehető legkisebb költségkerettel, a lehető...

Öt automatizált folyamat a nagyobb hatékonyság érdekében az előregyártott projektek szállításában

Az építési projektek jelenleg számos kihívással néznek szembe, melyek öt automatizált folyamat...

A BIM valósággá tétele ügyfelei számára

Pietro Massai, építész és BIM menedzser vendégposztja Mindenki, aki az építészeti, mérnöki és...

Digitális iker: a NASA-tól a földi mérnöki tervezésig

A digitális iker tényleg a jövő! Az épített környezet egyik legnagyobb kihívása az erőforrások...

10 JÓ OK A BIM-RE

ÉPÜLETINFORMÁCIÓS MODELLEZÉS – 10 JÓ OK A BIM-RE...

Fő termékeink

Utolsó hírünk

Országjárásra indulunk

Különleges roadshow veszi kezdetét jövő héten, hiszen az Allpan, az Archicad, a FEM-Design és a...