Hatékony betonacél-részlettervezés? Hogyan lehetséges?

2020. 09. 01.

Olyan világot élünk, ahol az általános elvárás, hogy a lehető legkisebb költségkerettel, a lehető leggyorsabban kell kivitelezni egy építési munkát, ráadásul a képzett munkaerő megtalálása néha szinte lehetetlen feladat. Ilyen helyzetben a legjobb, ha optimalizáljuk az egyes feladatokat és a leghatékonyabb munkavégzési módokat találjuk meg. Mai cikkünkben abban segítünk, hogy megtalálja a betonacél-részlettervezés leghatékonyabb módját.

Ha csinált már betonacél tervezést, akkor pontosan tudja, hogy ez a tervezési folyamat egyik legigényesebb eleme, ami ugyanakkor kiemelten fontos, hiszen a megfelelő vasalási dokumentáció nélkül olyan hibákat követhetünk el kivitelezéskor, melyek költsége elkerülhető lenne. Íme néhány módszer, amellyel a legújabb vasbeton részlettervező szoftverünk elősegítheti a rajzok pontosságának növelését.

  1. 2D vagy 3D?

Nincs sok lehetőség választani a dimenziók számát tekintve, hiszen a 2D dokumentáció mindenképpen szükséges a betonacél-részlettervezés során is, azonban mennyivel könnyebb a dolgunk, ha a tervező szoftverben 3 dimenzióban alkotjuk meg a részletes tervet. Elvégre sokkal hatékonyabb a munka, ha azt látjuk a képernyőn, ami a végeredménye lesz munkánknak. Az Allplan Engineering a 2D részletezéshez hasonló folyamattal működik, miközben a 3D-s modellt egyidejűleg állítja elő a vasalási tervek gyors elkészítése érdekében.

  1. BIM támogatás

Az épületinformációs modellezést (röviden: BIM) egyre több iroda használja az egész világon. Érthető, hiszen számos előnye van, például: a jobb koordináció, jobb kommunikáció és szorosabb együttműködés a terven dolgozó munkatársak között. A BIM segítségével csökkenthetőek a költségek és növelhető a hatékonyság. Az a tervező iroda, aki BIM-et támogató szoftvert használ a tervezéshez, javítja versenyképességét a piacon.

  1. Munkafolyamat kompatibilitás

Mennyi anyag és pénz ment kárba az építkezéseken csak azért, mert nem sikerült megfelelően átadni az építőanyagbeszállítóknak, vagy a kivitelezést végző vállalkozóknak megfelelően a terveket? Egy modern és jó tervezőszoftver esetében, amely BIM-kompatibilis, ez nem fordulhat elő. Nem keverednek az információk, egyetlen valós adatforrást kell megosztani a projektben együttműködő cégekkel – így biztosan a terveknek megfelelő építőanyagból, a tervek szerint épül fel az adott objektum.

  1. Könnyen használható tervező szoftver

Nagyon fontos, ha időt szeretnénk spórolni és növelni a betonacél-részlettervezés hatékonyságát, hogy olyan betonacél részletező szoftvert alkalmazzunk, amelyet könnyű kezelni. A könnyű kezelhetőség alatt azt értjük, hogy ugyanazon eredményt kevesebb lépésből érhetjük el. A kezelő felület egyértelmű a felhasználó számára. Az Allplan Engineering segítségével, ha egy geometria modellezhető, gyorsan és egyszerűen be is vasalható.

  1. Mindenféle vasalási típus kezelése

Előfordulhat egy projektben, hogy további vasalási típusokra – mint például elő- vagy utófeszített pászmákra vagy BAMTEC födémerősítő szőnyegvasalára – van szükség. Az Allplan Engineering lehetővé teszi ezen eljárások betervezését is.

  1. Minél pontosabban…

A manapság tervezett építmények egyre összetettebbek és gyakran meghökkentőek. Ennek eredményeként a tűréshatárok (azaz a megengedett pontatlanságok) is egyre kisebbek, ezért kiemelten fontos a betonacél megjelenítésének pontossága. Az Allplan Engineering szoftver számos beállítással és munkafolyamat automatizálással szünteti meg a hibák kockázatát és javítja a végleges tervezés minőségét.

  1. Tökéletes dokumentáció

Építési dokumentáció készíthető úgy, hogy minden nézetet kézzel megrajzolunk (mint a 2D CAD-nél), de ez nem 21. századi megoldás. Az Allplan Engineering segítségével lényegében pár kattintással létrehozhatjuk nézetek és metszetek származtatását a 3D modellből, sőt ha később változtatunk a modellen, akkor a metszet is automatikusan frissül.

  1. Tervektől a gyártókig

Rengeteg időt lehet megspórolni egy folyamatban, ha nem a 2D tervdokumentáció elkészülte után jutnak el az adatok a betonacél hajlító gépekhez, hegesztő rendszerekhez vagy a gyártási kivitelező szoftverekhez. Az Allplan Engineering segítségével már a modellről továbbíthatóak a szükséges adatok, így az idő megtakarításán felül a kézi bevitel hibáit is ki tudjuk szűrni.

Ön dönti el mennyire versenyképes az irodája…

Mi lehetőséget kínálunk olyan szoftveres megoldásokra, amelyekkel időt és pénzt spórolhat, javíthat a csapata teljesítményén a tervezések során. Amennyiben úgy érzi, hogy jobban megismerné az Allplan szoftverekben rejlő lehetőségeket, vegye fel velünk kapcsolatot ide kattintva.

Még több hasznos szakmai cikk

Mézeskalács házikó – építész szemmel

Gondoltad volna, hogy egy mézeskalács házikó tervezése, kivitelezése is milyen mérnöki...

Mérnöki szakemberek integrálása a hídtervezésbe a BIM segítségével

A hídtervezés és -építés során a geometriai tervezésen, a koordinációs munkán és a kivitelezés...

A hibrid épületek felemelkedése: Fából készült magas tornyok

Szeretünk mindent, ami fából készült, de akkor is, ha egy sokemeletes épületről van szó? A faanyag...

Öngyógyító tégla – innovatív építőanyag a láthatáron?

A CU Boulder kutatói öngyógyító tégla kifejlesztésén dolgoznak, mely baktériumokból készül és...

A BIM valósággá tétele ügyfelei számára

Pietro Massai, építész és BIM menedzser vendégposztja Mindenki, aki az építészeti, mérnöki és...

Fő termékeink

Utolsó hírünk

Országjárásra indulunk

Különleges roadshow veszi kezdetét jövő héten, hiszen az Allpan, az Archicad, a FEM-Design és a...