Hatékony betonacél-részlettervezés? Hogyan lehetséges?

2020. 09. 01.

Olyan világot élünk, ahol az általános elvárás, hogy a lehető legkisebb költségkerettel, a lehető leggyorsabban kell kivitelezni egy építési munkát, ráadásul a képzett munkaerő megtalálása néha szinte lehetetlen feladat. Ilyen helyzetben a legjobb, ha optimalizáljuk az egyes feladatokat és a leghatékonyabb munkavégzési módokat találjuk meg. Mai cikkünkben abban segítünk, hogy megtalálja a betonacél-részlettervezés leghatékonyabb módját.

Ha csinált már betonacél tervezést, akkor pontosan tudja, hogy ez a tervezési folyamat egyik legigényesebb eleme, ami ugyanakkor kiemelten fontos, hiszen a megfelelő vasalási dokumentáció nélkül olyan hibákat követhetünk el kivitelezéskor, melyek költsége elkerülhető lenne. Íme néhány módszer, amellyel a legújabb vasbeton részlettervező szoftverünk elősegítheti a rajzok pontosságának növelését.

  1. 2D vagy 3D?

Nincs sok lehetőség választani a dimenziók számát tekintve, hiszen a 2D dokumentáció mindenképpen szükséges a betonacél-részlettervezés során is, azonban mennyivel könnyebb a dolgunk, ha a tervező szoftverben 3 dimenzióban alkotjuk meg a részletes tervet. Elvégre sokkal hatékonyabb a munka, ha azt látjuk a képernyőn, ami a végeredménye lesz munkánknak. Az Allplan Engineering a 2D részletezéshez hasonló folyamattal működik, miközben a 3D-s modellt egyidejűleg állítja elő a vasalási tervek gyors elkészítése érdekében.

  1. BIM támogatás

Az épületinformációs modellezést (röviden: BIM) egyre több iroda használja az egész világon. Érthető, hiszen számos előnye van, például: a jobb koordináció, jobb kommunikáció és szorosabb együttműködés a terven dolgozó munkatársak között. A BIM segítségével csökkenthetőek a költségek és növelhető a hatékonyság. Az a tervező iroda, aki BIM-et támogató szoftvert használ a tervezéshez, javítja versenyképességét a piacon.

  1. Munkafolyamat kompatibilitás

Mennyi anyag és pénz ment kárba az építkezéseken csak azért, mert nem sikerült megfelelően átadni az építőanyagbeszállítóknak, vagy a kivitelezést végző vállalkozóknak megfelelően a terveket? Egy modern és jó tervezőszoftver esetében, amely BIM-kompatibilis, ez nem fordulhat elő. Nem keverednek az információk, egyetlen valós adatforrást kell megosztani a projektben együttműködő cégekkel – így biztosan a terveknek megfelelő építőanyagból, a tervek szerint épül fel az adott objektum.

  1. Könnyen használható tervező szoftver

Nagyon fontos, ha időt szeretnénk spórolni és növelni a betonacél-részlettervezés hatékonyságát, hogy olyan betonacél részletező szoftvert alkalmazzunk, amelyet könnyű kezelni. A könnyű kezelhetőség alatt azt értjük, hogy ugyanazon eredményt kevesebb lépésből érhetjük el. A kezelő felület egyértelmű a felhasználó számára. Az Allplan Engineering segítségével, ha egy geometria modellezhető, gyorsan és egyszerűen be is vasalható.

  1. Mindenféle vasalási típus kezelése

Előfordulhat egy projektben, hogy további vasalási típusokra – mint például elő- vagy utófeszített pászmákra vagy BAMTEC födémerősítő szőnyegvasalára – van szükség. Az Allplan Engineering lehetővé teszi ezen eljárások betervezését is.

  1. Minél pontosabban…

A manapság tervezett építmények egyre összetettebbek és gyakran meghökkentőek. Ennek eredményeként a tűréshatárok (azaz a megengedett pontatlanságok) is egyre kisebbek, ezért kiemelten fontos a betonacél megjelenítésének pontossága. Az Allplan Engineering szoftver számos beállítással és munkafolyamat automatizálással szünteti meg a hibák kockázatát és javítja a végleges tervezés minőségét.

  1. Tökéletes dokumentáció

Építési dokumentáció készíthető úgy, hogy minden nézetet kézzel megrajzolunk (mint a 2D CAD-nél), de ez nem 21. századi megoldás. Az Allplan Engineering segítségével lényegében pár kattintással létrehozhatjuk nézetek és metszetek származtatását a 3D modellből, sőt ha később változtatunk a modellen, akkor a metszet is automatikusan frissül.

  1. Tervektől a gyártókig

Rengeteg időt lehet megspórolni egy folyamatban, ha nem a 2D tervdokumentáció elkészülte után jutnak el az adatok a betonacél hajlító gépekhez, hegesztő rendszerekhez vagy a gyártási kivitelező szoftverekhez. Az Allplan Engineering segítségével már a modellről továbbíthatóak a szükséges adatok, így az idő megtakarításán felül a kézi bevitel hibáit is ki tudjuk szűrni.

Ön dönti el mennyire versenyképes az irodája…

Mi lehetőséget kínálunk olyan szoftveres megoldásokra, amelyekkel időt és pénzt spórolhat, javíthat a csapata teljesítményén a tervezések során. Amennyiben úgy érzi, hogy jobban megismerné az Allplan szoftverekben rejlő lehetőségeket, vegye fel velünk kapcsolatot ide kattintva.

Még több hasznos szakmai cikk

Felhőbe tervezés

A számítástechnika felhőbe költözése gyorsan forradalmasítja az információmegosztás és -hozzáférés...

Beton részlettervezés az Allplan segítségével

Egy tipikus betonacél részlettervezés során az irodában különböző korosztályok dolgoznak - a...

Okosabb munka testreszabott tervezési munkafolyamatokkal

Mindenki tudja, hogy kevesebb idővel, kevesebb munkaerővel és kevesebb pénzzel kell az eddigieknél...

OpenBIM mint a digitális adatcsere jövőbeli szabványa

Ma már egyértelműen kijelenthetjük, hogy az OpenBIM a digitális adatcsere jövőbeli szabványa. A...

TUM Hyperloop: Bajnokok építenek életnagyságú prototípust

A Müncheni Műszaki Egyetem (TUM) mérnökei közlekedési történelmet írnak. Miután a TUM...

Fő termékeink

Utolsó hírünk

Az ALLPLAN elindítja az Allplan Cloud szolgáltatásokat az Allplan előfizetésekkel együtt

Továbbfejlesztett tervezés-építés munkafolyamatok az Allplan Cloud segítségével Az ALLPLAN ma...