Hatékony hídtervezés Törökországban

2021. 12. 28.

Ők már tudják milyen a hatékony hídtervezés! 2017-ben a Yüksel Proje – Törökország egyik legnagyobb mérnöki tanácsadója – áttért a 3D modellezésre. A vállalat mindössze négy Allplan-licenccel kezdte el modellezni a hidakat, aluljárókat, átereszeket és támfalakat, majd ez az igényeknek megfelelően gyorsan 19 licencre bővült. Az Allplan Bridge tervezőszoftver egyik korai alkalmazói közé tartoztak, és a bevezetés óta használják az Allplan Bridge szoftverét valamennyi hídprojektjükhöz. Az Allplan Bridge Day 2021 rendezvény részeként három olyan törökországi hídtervezési projektet osztottak meg, amelyeket sikeresen tudtak megvalósítani az Allplan Bridge segítségével.

Hatékony hídtervezés #1: Rize-Artvin repülőtér híd

A Rize-Artvin repülőtér egy új repülőtér, amelyet Törökország északkeleti partjainál, rekultivált földterületen építenek. A munkálatok részeként egy új, monolit, utófeszített hídra van szükség. A 444 métert átívelő, 11,25 m széles platform, a pályaszerkezet vastagsága pedig 1,2 és 1,8 m között változik.

Ez a híd számos kihívást jelentett, főként a geometria változó paraméterei miatt. Például a híd keresztmetszetében a pályaszerkezet vastagsága változó volt. További kihívást jelentett a hídpillérek excentricitása, azáltal, hogy V alakú oszlopokat alkalmaztak a hídpálya megtámasztására. Ahogy a szerkezeti vastagság növekedett, úgy nőtt a pillérek közötti távolság. A cölöpök száma és távolsága, valamint az utófeszítő pászmák tengelye szintén változó geometriájú volt.

Hatékony hídtervezés #1: Rize-Artvin repülőtér híd

Mindennek megoldására a mérnökök az Allplan Bridge változó paramétereit használták a 3D modell gyors és pontos elkészítéséhez. Miután elkészült, a modellt átadták az Allplan-nak, ahol gyorsan elkészültek az építési rajzok. Az Allplan egyik leghasznosabb előnye a Yüksel Proje számára a hatékony betonacél részletező eszközök voltak, amelyek lehetővé teszik a részletezés gyors, mégis precíz elvégzését.

Hatékony hídtervezés #2: Zigana híd

A Zigana-híd a Törökország északkeleti részén található Zigana-hágón épül, a területen meglévő alagút kiváltására irányuló munkálatok részeként. A monolitikus, utófeszített híd 126 méter hosszú, három nyílású, 46 méteres legnagyobb fesztávolságú szerkezet. A híd tervezésének legnagyobb nehézsége a keresztirányú lejtés megoldása volt, amelyet hagyományos módon nehéz lett volna modellezni. Az utófeszítő pászmák tengelye is változott a híd hossza mentén, de ezt az Allplan Bridge változó paraméterekkel könnyen kezelte.

Hatékony hídtervezés #2: Zigana híd

Miután a modell elkészült az Allplan Bridge-ben, a modell zökkenőmentesen átvihető volt az Allplanba. Itt a 2D rajzokat – beleértve a vasalás tervezését és részletezését – gyorsan lehetett generálni az automatizált eszközökkel. Az Allplan és az Allplan Bridge használatának másik előnye az általa lehetővé tett nagy pontosság, amely megbízható alapot biztosít a mennyiségszámításokhoz.

Hatékony hídtervezések #3:1 Orani viadukt

Az oráni viadukt egy új, utófeszített gerendás híd, amely jelenleg építés alatt áll az algériai Orán tartományban. A 684 méter hosszú híd előregyártott betonelemekből épül fel, amelyekbe a gyártás során már be vannak építve az utófeszítő pászmák. A hidat 17 pillér támasztja alá, a fesztávolságok elérik a 40 métert.

Hatékony hídtervezés #3:1 Orani viadukt

Ehhez a hídhoz a kör alakú pilléreket és a cölöpalapokat 3D-ben modellezték, majd az Allplanban vasalták. Az Allplan eszközei megkönnyítik a szokatlan formák vasvezetését és részletezését, a betonacélok modellezése néhány kattintással megadható. A részletezés ezután a megszokott 2D-s munkafolyamat segítségével végezhető el, mivel a 2D-s nézetek automatikusan elkészülnek.

Hatékony hídtervezés #3:1 Orani viadukt

Hatékony hídtervezés Allplan és Allplan Bridge segítségével

A Yüksel Proje mérnökei számára az Allplan és az Allplan Bridge segítségével végzett munka biztosítja a tervezéseikhez szükséges rugalmasságot. Mivel a tervezési szakaszban számos alternatívát javasolnak, és az építkezés során is sor kerülhet felülvizsgálatra, a tervezési folyamatot optimalizáló hídtervezési szoftver jelentős idő- és ezáltal költségmegtakarítást jelent. A Yüksel Proje számára az Allplan és az Allplan Bridge biztosítja az optimális és gazdaságos tervezéshez szükséges megoldásokat.

Próbáld ki az Allplan Bridge – az ALLPLAN úttörő hídtervezési szoftverének – ingyenes, 30 napos próbaverzióját, hogy megtudd, mennyi időt takaríthatsz meg a hídtervezési folyamat során. Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Még több hasznos szakmai cikk

A home office átállás „hogyan”-jai mérnököknek

Azt hihetnénk, hogy a home office mérnököknek könnyű, csak egy csendes szoba kell és bárhool képes...

Hatékony betonacél-részlettervezés? Hogyan lehetséges?

Olyan világot élünk, ahol az általános elvárás, hogy a lehető legkisebb költségkerettel, a lehető...

A modern építészet kulcsszavai: online, home office, high tech

Statikus, építőmérnök, építészmérnök társadalom, FIGYELEM! Home office és irodai munka együtt? A...

Digitális iker: a NASA-tól a földi mérnöki tervezésig

A digitális iker tényleg a jövő! Az épített környezet egyik legnagyobb kihívása az erőforrások...

Öngyógyító tégla – innovatív építőanyag a láthatáron?

A CU Boulder kutatói öngyógyító tégla kifejlesztésén dolgoznak, mely baktériumokból készül és...

Fő termékeink

Utolsó hírünk

Országjárásra indulunk

Különleges roadshow veszi kezdetét jövő héten, hiszen az Allpan, az Archicad, a FEM-Design és a...