Építész vagy statikus tervező program választása – hogyan?

2019. 06. 18.

Amikor eljött az ideje egy új 3D-s modellezési program kiválasztásának, könnyen elbizonytalanodhatsz, amikor az opciók és szolgáltatások tengere eláraszt…

Milyen funkciók azok, amelyek tényleg fontosak?

Mi az, ami valóban kell a mindennapi munkához?

Igen, ezek a legfontosabb kérdések.

Hosszú lehet az igények, elvárások, lehetőségek és árak listája, így lehet ezt a cikket csak a legfontosabb területekre összpontosítjuk. Így született meg ez az útmutató, hogy segítsünk abban, hogy a valóban fontos szempontokat szedjük össze, amelyeket tervező kollégáink is megosztottak velünk.

5 tényező, amit vegyél figyelembe,
amikor építész tervező program választására szánod magad!

  1. Komplex geometriai modellek pontosan

Az emberek egyre ambiciózusabbak, és mára megszokott már grandiózus építmények elképzelése, tervezése és építése. Ezt olyan projektek is bizonyítják, mint a Tamina-híd óriási íve, a kiterjedt Gotthard-bázisalagút – a világ leghosszabb vasúti alagútja, vagy a Kempten-i vízerőmű lenyűgöző betontömege. Ezeknek a komplex geometriáknak a modellezése pontosan olyan kihívást jelent, amelyet leendő szoftverünknek meg kell oldania.

Ha összehasonlítunk egy olyan 3D objektum modelljét, amelyet különböző szoftverprogramban szerkesztettek meg, gyakran különböző jellemzőkkel, az ívelt részek eltérő közelítésével találkozhatunk. Ennek oka az, ahogy a szoftver modellezi az objektumokat, pl. olyan módszerekkel, amely bár egyszerűek, de részletesebben megvizsgálva eléggé pontatlanok. A legpontosabb modellek biztosítják a legprecízebb információkat, ezért győződj meg róla, hogy olyan építész tervező programot válassz, amely lehetővé teszi az eddig létező legalaposabb tervek létrehozását. Ilyen például az Allplan.

  1. Szerkezettervezés gyorsan

A mérnökök által rendszeresen elvégzendő egyik igen időigényes feladat a vasbeton szerkezetek modellezése és részletezése. Amint ez megtörtént, a mennyiségeket és a betonacél hajlítási listákat kell létrehozni, amely gyakran manuális táblázatkészítés.

Ha már érezted úgy, hogy rengeteg időt, akár napokat veszítesz a vasbeton szerkezet megtervezésével, akkor ezen egy megfelelő szerkezettervező program könnyedén segíteni tud.

A jó hír az, hogy olyan fejlett 3D-s modellezési programok állnak rendelkezésre, amelyek a 2D tervezői módszerekkel töltött idő töredéke alatt képesek ezeknek a tevékenységeknek a végrehajtására.

Olyan tervező programot keress, amely lehetővé teszi, hogy könnyen és intuitív módon modellezz és részletezhesd a szerkezettervezést, sőt kifejezetten olyan programot válassz, ami úgy hozza létre a mennyiséglistákat és a hajlítási listákat, mint a tervezési folyamat melléktermékét – azaz nem kell külön időt fordítanod ezek elkészítésére!

Amikor mindez összekapcsolódik azzal, hogy képesnek kell lenned bonyolult, komplex geometriák pontos modellezésére, akkor ez még inkább fontossá válik.

  1. A metszetek könnyű meghatározása

Függetlenül attól, hogy épületeket,  hidakat, utakat, alagutakat vagy más szerkezeteket tervezel-e, egy másik fontos jellemző, amit meg kell fontolnod, az a képesség, hogy létrehozhass jellegzetes, hossz- vagy keresztmetszeteket. A metszetek és nézetek időigényes kézi rajzolása helyett erre ma már a tervező programodnak képesnek kell lennie. A 3D-s modellezési program kiválasztásakor olyan szoftver mellett döntsd, amely megadja neked a teljes szabadságot, hogy meghatározd a metszeteket a meglévő objektumok részeként, vízszintes, függőleges, vagy ettől eltérő tetszőleges irányban.

Az Allplan Engineering például lehetővé teszi a tetszőleges irányú metszetek létrehozását közvetlenül a 3D modellből. A keresztmetszetek könnyen kinyerhetők úgy, hogy a szerkezeti modellt egy megfelelően beállított, akár tört vonalú vágósíkkal vágjuk el. Így ezzel sok-sok időt takarítanak meg a metszet manuális előállításához képest. Létfontosságú, hogy a program képes legyen dokumentálni mindenféle metszet-típust, ami tartalmazza a tervezés valamennyi releváns elemét.

  1. Lehetővé teszi a megjelenítést

Csak kevesen képesek arra, hogy a 2D-s rajzokból teljes mértékben elképzeljék a kész, 3D-s szerkezetet, különösen igaz ez a nem szakmabeliekre. A mi szempontunkból itt a megrendelőkre gondolunk.

Lehet, hogy a szakmabeli mérnököknek ez nem fontos szempont. Sőt a megrendelő számára is talán csak kényelmetlenség. Azonban a 3D-s épület megismerésének és felfedezésének gyakorlati felhasználása túlmutat azon, hogy az ügyfél számára bemutassa a kész komplexumot.

A 3D BIM modell segítségével az ütközések sokkal könnyebben feltérképezhetők, mint a 2D-s rajzok esetében, függetlenül attól, hogy ezek az ütközések a szerkezeti elemek vagy a környező helyszíni jellemzők között vannak-e. A projektek virtuálisan megépíthetők úgy, hogy mindeközben ellenőrzi a program időtartamát és az építés során beépített anyagokat és berendezéseket.  A virtuális túrák használata segíthet a végfelhasználói tervek finomhangolásában is, lehetővé téve számukra, hogy felfedezzék és tapasztalatokat szerezzenek a helyről, mielőtt az objektuma valóságban megépülne, és rájöhetnek, hogy esetleg más elrendezést igényelnek. A mai gazdaságban elengedhetetlen a szoftver kiválasztása, amely gyorsan és egyszerűen tud kommunikálni az összes, a tervezésben, kivitelezésben érdekelt féllel. Érdemes befektetni a virtuális valóságba egy modern építész tervező program képében, hogy tovább javítsuk ezt a virtuális megjelenítési képességet. Valamint tartsd szem előtt, hogy az ilyesféle vizualizáció gyakran segít a szolgáltatásaink értékesítésében és hibamentesség elérésében.

  1. Támogatja az openBIM-et

Számos építőipari szakember világszerte már most bizalmat szavazott a BIM-nek projektjeikben. A projektcsapatok sokszor globálisak, és lokálisan teljesen máshol lakó, élő szakemberek terveznek építményeket a világ egy teljesen másik pontjára, ahol talán sosem fognak járni. Pont ezért fontosabb, mint valaha, hogy megosszuk az épülettel kapcsolatos információkat külső felekkel, méghozzá az adatok elvesztése nélkül.

Az OpenBIM fejlesztése pontosan ezt támogatta. Az OpenBIM alapelve az, hogy lehetővé teszi a készítők és a platformok közötti információcserét, azaz, hogy bármilyen eszközt használhass, de továbbra is meg tudd osztani és hozzáférhetővé tenni az információkat egy másik szoftverben is. Az OpenBIM-kompatibilis szoftverek ugyanúgy lehetővé teszik, hogy más PDF-fájlokat készíts és olvashass további programok nélkül. Ügyeljen arra, hogy különböző platformokat használjon különböző célokra.

Dönts okosan!

A mérnöki modellezési program kiválasztása kritikus döntés,
amely hosszú távú következményekkel jár a vállalkozásod számára.

Használd ezt a szempontrendszert, hogy kiválaszd a helyes programot
és hogy fel tudd tenni előtte a megfelelő kérdéseket.

A legmegfelelőbb megoldás kiválasztásáért
itt is segítséget kérhetsz szakértőinktől:
üzenj nekünk

Mely szakmák képviselői tudják a lehető legteljesebben kihasználni az Allplan programot?

  • építőmérnök
  • statikus tervező; szerkezettervező; tartószerkezeti tervező
  • vasbeton szerkezeti szakember
  • építész vagy építészmérnök
  • belsőépítész; lakberendező

Más programról váltanál Allplanra?

Tudtad, hogy jún. 30-ig meglevő programod árát is beszámítjuk az Allplan vásárlásakor?

Aktuális keresztfrissítés ajánlatunkért kattintson most:
áttérési kedvezmény 2019

Még több hasznos szakmai cikk

ALLPLAN Precast – avagy hogyan vezetik az előregyártott elemek a digitalizációt az építőiparban?

Az ALLPLAN Precast itthon talán csak egy szűkebb körben elterjedt szoftver, de úgy gondoltuk egy...

Allplan funkciók: A 4 legjobb (Pietro Massai építész szerint)

Pietro Massai, építész és BIM menedzser vendégposztja az Allplan blogjából Az Allplan már évek óta...

Beton részlettervezés az Allplan segítségével

Egy tipikus betonacél részlettervezés során az irodában különböző korosztályok dolgoznak - a...

Allplan Bridge: BIM kísérleti projekt Alsó-Szászországban

Hogyan készült el egy BIM technológiával összeállított híd az Allplan Bridge segítségével? Mai...

MENSE-KORTE: A 3D-s betonnyomtatás lenyűgöző technológiája

A 3D-s betonnyomtatás úttörői, a MENSE-KORTE ingenieure+architekten bebizonyították, hogy ez a...

Fő termékeink

Utolsó hírünk

Az ALLPLAN elindítja az Allplan Cloud szolgáltatásokat az Allplan előfizetésekkel együtt

Továbbfejlesztett tervezés-építés munkafolyamatok az Allplan Cloud segítségével Az ALLPLAN ma...