Onda Atlántica gyalogos híd: Széles ívben

2022. 09. 28.

Las Palmas de Gran Canaria nemcsak remek strandokkal rendelkezik, hanem nemrég egy gyönyörű híddal is, amely az egyiket összeköti a rakparttal.

Las Palmas egy olyan név, amely az európaiak számára gyakran a nyaralás gondolatait kelti. Nemcsak azért, mert szó szerint pálmafákból áll, hanem többek között azért is, mert ez a neve Gran Canaria fővárosának, amely a strandjairól és tengerparti üdülőhelyeiről ismert. Az építészet szerelmeseinek azonban (legalább) még egy okuk van arra, hogy erre a népszerű úti célra induljanak: az Onda Atlántica gyalogoshíd. Ez 2021 óta kanyarog látszólag súlytalanul, széles ívben a városi autópálya felett a Las Canteras strandtól a Sanapu rakpartig, ahol újabb kisebb, ellentétes irányú kanyart vesz. A Checa Arquitectura és az Onda Arquitectura 283 méter hosszú hídszobra három, egyenként 63 méter hosszú hídnyílásból álló, támaszok nélküli hídszoborral képes áthidalni ezt a hosszú szakaszt.

A kanyargós útpálya kiküszöböli a dilatációs hézagok szükségességét, és elkerülte a fák kivágását is a helyszínen. Zajvédelmi intézkedésként a híd V alakú profillal rendelkezik, ami egyúttal izgalmas dizájnhatást kelt. Egyes perspektívákból a híd kétdimenziósnak tűnik, mint egy görbe papírlap. Erőtanilag a szerkezet egy hajó keresztmetszetére emlékeztet , és bordák rendszeréből áll, amelyeket 3,2 méterenként tíz-tizenkét milliméter vastag acéllemezek kötnek össze egymással. Az acélszerkezet 18 különálló eleme egyenként 18 tonnát nyom, és egy sevillai acélműben előre gyártották őket, majd Las Palmas de Gran Canariába szállították.

Ha már híd legyen magyar is!

A Tangens Kft. idén is részt vesz a Hidász Napok konferencián, ahol szakmai eszmecserét folytatunk, előadásokat hallgatunk és természetesen kiállítunk az Allplan Bridge szoftver újdonságait, előnyeit bemutatva.

Ha eljönnél velünk 2022. október 11-13 között Siófokra, akkor kattints ide és ismerd meg a programot Te is.

Még több hasznos szakmai cikk

TUM Hyperloop: Bajnokok építenek életnagyságú prototípust

A Müncheni Műszaki Egyetem (TUM) mérnökei közlekedési történelmet írnak. Miután a TUM...

A BIM növekvő befolyása az amerikai építőiparban

Az Egyesült Államokban a mérnöki és építészirodák már évek óta széles körben használják az...

A BIM valósággá tétele ügyfelei számára

Pietro Massai, építész és BIM menedzser vendégposztja Mindenki, aki az építészeti, mérnöki és...

Hogyan tervezhetünk jobban, a megépíthetőség érdekében?

Lehetnek kiváló tervek, ha az építés folyamatai nehézkesek, akkor ott baj van. Az megépíthetőség...

Előregyártott beton: Unalmas és szürke volt tegnap

Az előregyártott betonelemek már régen lerázták magukról az unalmas, előregyártott épületek képét....

Fő termékeink

Utolsó hírünk

Országjárásra indulunk

Különleges roadshow veszi kezdetét jövő héten, hiszen az Allpan, az Archicad, a FEM-Design és a...