„Sokoldalúan használjuk az Allplant, bár nem csak mérnökiroda vagyunk”

2016. 09. 13.

Ingatlanbefektetésekben, szállodaberuházásokban, generálkivitelezésben és vasbeton-előregyártásban is érdekelt a K.V Építőipari Kft. és kapcsolt vállalkozásai; tevékenységüket folyamatosan támogatja az építészeti és a mérnöki szoftver. Ifj. Kovács Ferenc, az egyik cégvezető nyilatkozott a részletekről.

– Tudjuk, hogy cégük a Nemetschek Allplan építészeti és mérnöki verzióját is megvásárolta. Azt jelenti ez, hogy építészeti és tartószerkezeti tervezéssel is foglalkoznak?

– A K.V Kft.-hez tartozó vállalkozásaink tevékenysége több területre is kiterjed: foglalkozunk ingatlanbefektetéssel és -üzemeltetéssel, van beton- és vasbeton-előregyártó üzemünk, valamint transzportbeton-gyártással is foglalkozunk. A teljes egészében családunk tulajdonában lévő cégeink összesen háromszáz főt foglalkoztatnak. Az említett Allplan-szoftvereket a saját beruházásunkban épülő épületek tervezéséhez, illetve a vasbeton-előregyártáshoz használjuk.

– Miért éppen az Allplan mellett döntöttek?

– 2009-ben végeztem a BME Építőmérnöki Karának szerkezettervező szakán; egyetemistaként ismerkedtem meg a programmal, a diplomamunkámhoz is 3D-s vasalási terveket mellékeltem. Más szoftverek is előkerültek a tanulmányaim során, de számomra egyértelmű volt, hogy az Allplant tudom a legjobban alkalmazni a feladatokhoz. Így természetesen ezt választottuk, amikor – immár végzett mérnökként – teljes kapacitással elkezdtem a cégünknél dolgozni.

– Mekkora az a csapat, amelyik a cégüknél végül is a tervezéssel foglalkozik, azaz amelyik a megvásárolt szoftvereket használja?

– Édesapám, a cég vezetője építész, én statikus vagyok, és van még egy külsősként dolgozó statikus kollégánk. Rajtunk kívül alkalmanként vonunk be más tervezőt a szakági fejezetekhez. Nem működünk hagyományos értelemben vett tervezőirodaként, de sokrétűen használjuk az Allplant. A program 3D-s funkciói elengedhetetlenek ahhoz, hogy a bonyolultabb előregyártott szerkezeteinket gyártás előtt tudjuk modellezni, folyamatosan fejleszteni, bővíteni tudjuk az elemeink kínálatát és rugalmasan tudjunk reagálni a piaci igényekre. Például a jelenlegi miskolci szállodaberuházásunk generáltervezését és kivitelezését házon belül oldjuk meg, így az építészeti kiviteli terveit teljes körűen az Allplan program segítségével készítem el.

– Elképzelhető, hogy majd külső megrendelésre is készítenek terveket?

– Később talán elképzelhető, de ez egyelőre nincs napirenden. A saját munkáink kitöltik a kapacitásunkat; jómagam is részt veszek a cégvezetésben, tehát nem hiányoznak a külső megbízások.

– Milyen ingatlanberuházások kötődnek a KV Kft. nevéhez?

– Ha számos saját beruházásunk közül ki kell emelnem egyet, akkor az a saját építésű és üzemeltetésű hajdúszoboszlói Hotel Atlantis****superior wellness szálloda, melynek beruházási értéke bruttó 2,7 milliárd Forint. Ez a projekt 2009 végétől 2011 közepéig valósult meg. Éppen ez volt az az épület, amelyiknek a statikai terveit készítettem a diplomamunkám keretében…

[justified_image_grid exclude=featured]

– Vagyis, mint az előbb említette, 2009-ben, a válság kellős közepén. Gondolom, kellett
némi bátorság ilyen időszakban belevágni ekkora volumenű beruházásba.

– Hogy 2009 a közepe lenne a válságnak, az most már optimista megközelítésnek tűnik, de valóban: jól át kellett gondolni a beruházást. Lassan két év üzemeltetés távlatából azt mondhatom: a bevételek és a piaci visszajelzések alapján, a jelenlegi gazdasági mélypont mellett is pozitívan nézünk a jövőbe. Visszatérve a statikai tervekre: voltak ebben érdekes részletek, például acél-vasbeton szerkezetű, emelet magas rácsostartó rendszer melynek bonyolult acél- és vasbeton kapcsolatait 3D-ben szerkesztettük ki a lakatos üzemünk számára – ehhez is jó hasznát vettem az Allplan szolgáltatásainak.

– Az építész engedélyezési terveket is önök készítették?

– Nem, mi a statikai terveken kívül a kivitelezési terveket és részletterveket készítettük – itt megint csak nagy hasznát láttuk a 3D-s tervezésnek, amikor egyes részleteket menet közben módosítani kellett.

– Az előbb említett egy miskolci beruházást is. Ott mi épül?

– A fogászati turizmushoz kapcsolódó szállodát építünk, mintegy 1 milliárd forintos beruházás keretében. A projekt neve „Dent Hotel”; nyitás előtt valószínűleg még ki fog egészülni ez a megnevezés. 2012 szeptemberében indult az építkezés és 2013. kora őszére tervezzük a nyitást.

– Ha azt mondja, hogy a szálloda építéséhez olyan saját előregyártott vasbeton elemet is használtak, aminek tervezését házon belül, az Allplan programmal készítették, akkor ezzel szépen bezárul a kör…

– Így van, erre példa, hogy a födémeket előregyártott kéregpaneles technológiával építjük. A lágyvasas betétekkel készülő – tehát nem előfeszített vasalású – elemekre kerül egy 10-15 cm-es monolit betonréteg, kiegészítő vasalással. Valóban, annak ellenére, hogy nem mérnökiroda vagyunk, nagyon sokoldalúan és eredményesen tudjuk használni az Allplant különböző építési problémáink megoldásához. Sok pénzt tudtunk megspórolni ennek köszönhetően.

Olvass bele legújabb cikkeinkbe

Szeizmikus korszerűsítés rekordidő alatt az Allplan Bridge segítségével

Egy 1960-as évekbeli viadukt vizsgálatához és szeizmikus korszerűsítéséhez a Fanigliulo...

Hotel Oberthaler: egy felújítás, amely a csillagokat célozza meg

Az "Oberthaler Park Hotel" épületfelújítási és bővítési projektjét 2023 januárjában mutatta be a...

ACMS Architects: Építészet az éghajlatváltozás idején

Prof. Christian Schlüter, az ACMS Architects munkatársa betekintést nyújt az éghajlatbarát és...

Hogyan válasszunk építészeti tervezőszoftvert

Az építészeti BIM-szoftver kritikus szerepet játszik a tervezési folyamatban. A megfelelő...

MENSE-KORTE: A 3D-s betonnyomtatás lenyűgöző technológiája

A 3D-s betonnyomtatás úttörői, a MENSE-KORTE ingenieure+architekten bebizonyították, hogy ez a...

Fő termékeink

Ismerd meg további referenciáinkat!

Sokkal több, mint „villanyos rajztábla”

Kis építészirodák működését is hatékonyabbá teheti, ha kihasználják a magas szintű tervezőszoftverekben rejlő lehetőségeket – derül ki Klenk Csaba, friss Ybl-díjas építész nyilatkozatából. A Kern és Klenk irodában már a vázlatterveket 3D-ben készítik, és a háromdimenziós modell alkalmazására biztatják a társtervezőket is.

„Egy ismerős ajánlására elmentünk egy bemutatóra, megismertük az Allplant”

Az Építészfórumban megjelent egy cikk a Kovács&Kovács Stúdió Kft. alapítójával Kovács...

Nem kérdés, hogy megéri a szoftver megismerésére fordított idő

„Hát, a számítógép csak ennyit tud…” – ez az a mondat, amit Petrás Erzsébet már akkor sem hitt el, amikor főfoglalkozásban kivitelező volt. Ma, statikus magántervezőként is folyamatosan keresi az új lehetőségeket, amelyekkel egyszerűbbé, praktikusabbá teheti a munkáját.