Tudtad? Olcsóbb a jogtiszta szoftver, mint a büntetés!

2021. 01. 02.

„Persze, minden szoftvert árusító cég ezt kommunikálja” – mondhatnád, ahogy azt is, hogy: „Még senkit nem kaptak el, miért én lennék az első?” Mielőtt ezekbe a kifogásokba beleéled magad, szeretnénk egy konkrét történetet megosztani, ami tervezőszoftverrel kapcsolatos. A történetünk forrása Dr. Ormós Zoltán jogász weboldala, az ormosnet.hu.  Az alábbiakban összefoglaljuk az eredeti cikkben* foglalt történetet, hiszen ez megtörténhetett volna egy tört Allplan szoftver jogosulatlan felhasználójával is.

*Az eredeti, teljes cikk elolvasásához kattints ide.

Közel 16 millió forint értékű büntetés egy CAD szoftver letöltéséért?

A történet egyszerű – szinte minden nap tesszük sokan akár magánszemélyként, akár cégként. A meg nem nevezett tervezőiroda egy letöltött tervező szoftver miatt közel 16 millió forintos bírságot kell befizetnie – a jogerős ítélet szerint.

A szóban forgó vállalkozó torrenten töltött le egy CAD szoftvert, amely – a cég pechjére – riportot küldött a szoftver gyártójának, akik ez után felvették a kapcsolatot az irodával – majd megállapodás hiányában perre került sor, ahol a Debreceni Ítélőtábla a fenti kártérítést ítélte meg.

CAD szoftver torrent

Miért nem éri meg illegálisan ilyen szoftvert letölteni?

A magas kártérítés mellett számtalan hátránya van, ha nem jogtisztán használjuk a szoftvert. Ezek közül az ormosnet.hu a legfontosabb tanulságokat összeszedte – leginkább jogi oldalról – mi most ezek közül a saját nézőpontunk szerinti legfontosabbakat emeljük át és egészítjük ki néhány egyéb gondolattal:

  • nem tudhatjuk, hogy a háttérben a program értesíti-e a gyártót, fejlesztőt a használatról – és ha igen, akkor a kártérítés összege a tényleges jogtiszta program árának akár sokszorosa is lehet. Sőt! Ha tovább használná a szoftvert, akkor a kártérítés után még meg is kell vásárolnia (azaz: mintha kétszer venné meg).
  • sokszor nem kapunk a tört programhoz magyar nyelvű felületet – ami egy-egy ismeretlen művelet elvégzésénél hátrány is lehet.
  • Nehézkesebb lehet a használata – akár megfelelő hardware mellett is, sőt adatot is veszíthetünk – a mi szoftvereink esetében megbízható működésre törekszünk (a megadott minimális rendszerkövetelmények megléte mellett).
  • A jogtiszta szoftver mellé magyar nyelvű támogatást, segítséget, tudást adunk – amit egy illegális letöltő nem tud megszerezni.
  • Az egyszer megvásárolt szoftver a teljes ár töredékén frissíthető a legújabb verzióra – egy ilyen kártérítés árán hosszú évekig használhatóak az Allplan szoftverek.

Lehet, hogy van letöltött Allplan szoftvered?

Ne várd meg, míg a fejlesztő (Allplan GmbH) megtalálja és jogi procedúrát indít, válts következmények nélkül legális, legfrissebb Jogtisztán, minőségi CAD szoftver tervező irodáknak!

30 napos kipróbálási lehetőséget biztosítunk – mely során díjmentesen, korlátozások nélkül használhatod a szoftvert. Emellett folyamatos támogatást adunk, magyar nyelvű felületet és súgót, elérhető ügyfélszolgálatot, oktatásokat.

Még több hasznos szakmai cikk

Gyorsított hídtervezés: A Rize-Artvin repülőtér hídja

Törökország északkeleti partjainál, rekultivált földterületen található az új Rize-Artvin...

Előregyártott beton: Unalmas és szürke volt tegnap

Az előregyártott betonelemek már régen lerázták magukról az unalmas, előregyártott épületek képét....

Látványos tervezés Allplan és Cinema 4D segítségével!

Biztos láttál már olyan látványtervet, amin szinte megszólaltak az odagenerált emberek, hallottad...

Madárcsicsergés és a vihar – avagy két innovatív tervezés a nagyvilágból

Időről időre olyan cikkeket is hozunk, amelyek nem kifejezetten a szoftvereink előnyeiről- bár a...

GIS és BIM: építészeti tervezés a virtuális városmodellben

Tökéletes kapcsolat: A GIS és a BIM kombinációja jelentősen segíti a fontos adatalapú döntéseket a...

Fő termékeink

Utolsó hírünk

Allplan Infrastruktúra

2024. június 6-án 9:00 és 15:00 kezdettel az Allplan webináriumot hirdet, amelyben az Allplan...