Tudtad? Olcsóbb a jogtiszta szoftver, mint a büntetés!

2021. 01. 02.

„Persze, minden szoftvert árusító cég ezt kommunikálja” – mondhatnád, ahogy azt is, hogy: „Még senkit nem kaptak el, miért én lennék az első?” Mielőtt ezekbe a kifogásokba beleéled magad, szeretnénk egy konkrét történetet megosztani, ami tervezőszoftverrel kapcsolatos. A történetünk forrása Dr. Ormós Zoltán jogász weboldala, az ormosnet.hu.  Az alábbiakban összefoglaljuk az eredeti cikkben* foglalt történetet, hiszen ez megtörténhetett volna egy tört Allplan szoftver jogosulatlan felhasználójával is.

*Az eredeti, teljes cikk elolvasásához kattints ide.

Közel 16 millió forint értékű büntetés egy CAD szoftver letöltéséért?

A történet egyszerű – szinte minden nap tesszük sokan akár magánszemélyként, akár cégként. A meg nem nevezett tervezőiroda egy letöltött tervező szoftver miatt közel 16 millió forintos bírságot kell befizetnie – a jogerős ítélet szerint.

A szóban forgó vállalkozó torrenten töltött le egy CAD szoftvert, amely – a cég pechjére – riportot küldött a szoftver gyártójának, akik ez után felvették a kapcsolatot az irodával – majd megállapodás hiányában perre került sor, ahol a Debreceni Ítélőtábla a fenti kártérítést ítélte meg.

CAD szoftver torrent

Miért nem éri meg illegálisan ilyen szoftvert letölteni?

A magas kártérítés mellett számtalan hátránya van, ha nem jogtisztán használjuk a szoftvert. Ezek közül az ormosnet.hu a legfontosabb tanulságokat összeszedte – leginkább jogi oldalról – mi most ezek közül a saját nézőpontunk szerinti legfontosabbakat emeljük át és egészítjük ki néhány egyéb gondolattal:

  • nem tudhatjuk, hogy a háttérben a program értesíti-e a gyártót, fejlesztőt a használatról – és ha igen, akkor a kártérítés összege a tényleges jogtiszta program árának akár sokszorosa is lehet. Sőt! Ha tovább használná a szoftvert, akkor a kártérítés után még meg is kell vásárolnia (azaz: mintha kétszer venné meg).
  • sokszor nem kapunk a tört programhoz magyar nyelvű felületet – ami egy-egy ismeretlen művelet elvégzésénél hátrány is lehet.
  • Nehézkesebb lehet a használata – akár megfelelő hardware mellett is, sőt adatot is veszíthetünk – a mi szoftvereink esetében megbízható működésre törekszünk (a megadott minimális rendszerkövetelmények megléte mellett).
  • A jogtiszta szoftver mellé magyar nyelvű támogatást, segítséget, tudást adunk – amit egy illegális letöltő nem tud megszerezni.
  • Az egyszer megvásárolt szoftver a teljes ár töredékén frissíthető a legújabb verzióra – egy ilyen kártérítés árán hosszú évekig használhatóak az Allplan szoftverek.

Lehet, hogy van letöltött Allplan szoftvered?

Ne várd meg, míg a fejlesztő (Allplan GmbH) megtalálja és jogi procedúrát indít, válts következmények nélkül legális, legfrissebb Jogtisztán, minőségi CAD szoftver tervező irodáknak!

30 napos kipróbálási lehetőséget biztosítunk – mely során díjmentesen, korlátozások nélkül használhatod a szoftvert. Emellett folyamatos támogatást adunk, magyar nyelvű felületet és súgót, elérhető ügyfélszolgálatot, oktatásokat.

Még több hasznos szakmai cikk

5 kulcsfontosságú trend és fejlesztés az AEC iparágban 2023-ban

Az építészeti, mérnöki és a kivitelező építőipari (AEC) iparág fejlesztés egyre gyorsabban...

Gyorsított hídtervezés: A Rize-Artvin repülőtér hídja

Törökország északkeleti partjainál, rekultivált földterületen található az új Rize-Artvin...

A Riverwave tervezés: Hogyan építsünk hullámot?

A mérnöknek semmi sem túl nehéz - még egy álló folyóhullám tervezés utáni megépítése sem. A...

Elkészült az első 3D nyomtatott ház Németországban!

Mai témánk: az első, egészében 3D nyomtatott ház... Mint az láthattad már, előszeretettel osztunk...

Unalmas a home office? Mérnök vagy! Dobd fel kicsit!

A home office egy idő után kellemetlen lehet, hiszen a bezártság és a monoton körülmények...

Fő termékeink

Utolsó hírünk

Az ALLPLAN elindítja az Allplan Cloud szolgáltatásokat az Allplan előfizetésekkel együtt

Továbbfejlesztett tervezés-építés munkafolyamatok az Allplan Cloud segítségével Az ALLPLAN ma...