Allplan építész tervező szoftver újításai

2018. 08. 10.

Kérdések és válaszok Richard Brothertonnal, az Allplan ügyvezető igazgatójával

(forrás: AEC Magazine)

Az Allplan ügyvezető igazgatói kinevezését követően Richard Brotherton kifejti az AEC Magazinnak adott interjúban, hogyan fejlődik az AEC-technológia, és mik a cég tervei a jövőre nézve.

Ön is a legújabb Allplannal dolgozik?
Ha még nem, kattintson ide most!

 

Kérdés: Az Allplan, az építész tervező szoftver óriásvállalat csapatának számos új tagja, Önt is beleértve, szerkezettervezői és kivitelezői háttérrel rendelkezik (Tekla, CSC és AceCad). Beleláthatunk-e ebbe bármit, abból a szempontból, hogy milyen irányba szándékozik elvinni az Allplant?

Válasz: Nem. Ez a háttértudás csupán segít biztosítani, hogy továbbra is jó megoldásokkal lássuk el vevőinket. Természetesen rendelkezünk testvérvállalatokkal, például az SDS/2-vel acélszerkezetekre, illetve a PRECAST-tal előregyártott betonelemek gyártásra. Ezek az Allplannal együttműködve biztosítanak átfogó megoldást a statikus mérnökök számára. Ezeket is a felhőalapú Allplan Bimplus platformunkon keresztül kezeljük zökkenőmentesen. Így biztosítjuk a felhasználók számára a legjobb eszközöket kompromisszumok nélkül, segítve a hatékony munkafolyamatot.

Kérdés: A szoftverfejlesztők nagyon lelkesen vetették rá magukat a felhőalapú megoldásokra. Az AEC Magazinnál láthatjuk, hogyan segíti ez az együttműködést, de akadályokat is látunk, amelyek még megoldásra várnak. Hogyan kezeli az Allplan a csoportmunkát és a földrajzilag szétszórt irodák közötti együttműködést? És mire használják még a felhőt?

Válasz: Kifejlesztettük az Allplan Share-t, egy felhőalapú kollaborációs eszközt, amely támogatja a többfelhasználós munkát akkor is, ha a felhasználók különböző helyen tartózkodnak. Az Allplan Bimplus-on alapuló megoldás rugalmasságot biztosít a projektcsapatoknak. Az Allplan mint építész tervező szoftver továbbá megszünteti az ugyanazon virtuális környezetben végzett munkával kapcsolatos akadályokat.

Akadálymentesen szeretne dolgozni?
Kattintson most!

 

Kérdés: Az építőipari tervezőprogramok csoportjából (amely jól ismert márkákat tartalmaz, pl. Graphisoft ArchiCAD, Vectorworks and MAXON Cinema4D) az Allplan építész tervező szoftver miben különbözik a társaitól? (Különösen azoktól, amelyek BIM-eszközöket is kínálnak, például a Vectorworks és az ArchiCAD?) Továbbá hogyan integrál és keresztez technológiákat a cégcsoport a különböző márkákon belül?

Válasz: A Nemetschek csoport részeként különleges helyzetben vagyunk, tekintve, hogy ajánlataink látszólag versenyeznek testvércégeinkével. Azonban, mi úgy tekintünk erre a versenyre, hogy ez egy egészséges folyamat, és előreviszi a technológiánkat. Ezenkívül választási lehetőséget biztosít vásárlóinknak, lehetővé téve számukra, hogy kiválasszák a megfelelő eszközt a megfelelő munkához. Többnyire inkább kiegészítjük testvércégeinket, és kombinált technológiáink erősített munkafolyamatokat biztosítanak ügyfeleink számára. Egyik példája ennek a SCIA Engineerrel közösen végzett munkánk az adatcsere területén. Itt a közvetlen kapcsolat jelentősen leegyszerűsíti a 3D modellezők és a statikus mérnökök közötti együttműködést. Ezt a vállalatcsoport egészén belül elismerjük, és dolgozunk néhány márkák közötti kezdeményezésen, hogy továbbfejlesztett munkafolyamatokat hozzunk el ügyfeleinknek olyan platformokon, mint az Allplan Bimplus.

építész tervező szoftver - Allplan BIMplus

építész tervező szoftver – Allplan BIMplus

Kérdés: Úgy tűnik, különösen az építészek használnak széles eszközpalettát, számos szoftver felhasználásával készítik el terveiket. Milyen képességeket ajánl az Allplan a kollaboratív nyílt BIM-munkához, és Ön szerint hogyan változik ez a jövőben?

Válasz: Az Allplan a Bimplus által támogatja mind a nyílt szabványformátumokat, például az IFC-t. Sőt ezen felül a zárt BIM-módszeren keresztül a különböző API és SDK megoldásokat is támogatja. Ez azt jelenti, hogy számtalan felhasználás lehetséges ezzel a felhőalapú technológiával sok résztvevő, iparág és alkalmazás számára, legyen az építészet, szerkezettervezés, költségmeghatározó eszközök vagy új technológiák, mint a HoloLens.

 

Kérdés: Sok felhasználó egyetértene abban, hogy amikor BIM-modelleket hozunk létre, az automatizált 2D dokumentálás sokszor hagy kivetnivalót maga után. Ez sok utómunkát eredményezhet, hogy a 2D rajzokat a megrendelők által kívánt állapotra hozzuk. Néhány felhasználó felosztja a folyamatot, és AutoCAD-be viszi át a rajzokat, ami azt jelenti, hogy elveszítik a gyors változtatások lehetőségét, új rajzokat generálva. Az Allplan kiterjedt dokumentációszerkesztő eszközökkel rendelkezik. Elfogadják-e a vevők az alapértelmezett opciót, vagy továbbra is a folyamat jelentős részét képezi a részletek és csomópontok dokumentumszerkesztése?

Válasz: Úgy vélem, az Allplan sajátságos helyzetben van: kiterjedt 2D rajzolási funkcionalitásával sok éve jelen van a piacon, kombinálva a 3D modellezéshez szükséges elemekkel. Ennek értelmében nekünk nem kell kompromisszumot kötni sem a rajzok minőségében, sem a 3D modellezésben, ellentétben számos versenytársunkkal. Tudunk egyszerre 2D-ben dolgozni, és ugyanakkor legenerálni a 3D BIM-modellt. Néhány applikáció főleg modellező eszköznek számít. Azaz nem arra készült, hogy részletes vasalási terveket generáljon, ezért a felhasználónak manuálisan kell 2D verziókat alkotnia, vagy alternatív rendszert kell használnia, megtörve így a BIM-munkafolyamatot, ezáltal potenciálisan hibákat vétve. Az Allplannal a megoldás nemcsak műszaki rajzok készítéséről szól, hanem a jól ismert munkafolyamatok alkalmazhatók mind 2D-ben, mind 3D-ben a részletes szerkezeti tervek létrehozásához. Így a kiviteli tervek minden adata, és a beépítéshez szükséges részletes megoldások kidolgozhatók vele. Mi több, az Allplannal a felhasználók szinte bármilyen elképzelhető formát modellezhetnek, és be is vasalhatnak. A program ismeri a vashajlításra vonatkozó nemzeti szabványokat is.

 

Nézze meg, miért éri meg Önnek az Allplan!

Olvass bele legújabb cikkeinkbe

3 mód a BIM minőségének növelésére az optimális építhetőség érdekében

A minőséget nem lehet a projekt egy adott szakaszában hozzáadni - a minőség már az elején...

Szennyvízcsatornázás: Automatizált tervezés, fenntartható gyártás

A 80 százalékos időmegtakarítás sok vállalat számára elérhetetlen álomnak hangzik. A CREABETON...

Partneri ökoszisztéma a digitális megoldásokhoz

Stefan Kaufmann, az ALLPLAN BIM-stratégia és új technológiák termékmenedzsere Hogyan győzzük le az...

Onda Atlántica gyalogos híd: Széles ívben

Las Palmas de Gran Canaria nemcsak remek strandokkal rendelkezik, hanem nemrég egy gyönyörű híddal...

4 példa a BIM bevezetésére az építőiparban

Az épületinformációs modellezés (BIM) elfogadott módszer a tervezési fázisban, de gyakran...

Fő termékeink

További hasznos cikkek

Altglienicker híd: BIM önkéntes alapon

A berlini Altglienicker-híd 30 évvel a forgalomból kivonása után végre új kiegészítő szerkezetet...

10 JÓ OK A BIM-RE

ÉPÜLETINFORMÁCIÓS MODELLEZÉS – 10 JÓ OK A BIM-RE...

Unalmas a home office? Mérnök vagy! Dobd fel kicsit!

A home office egy idő után kellemetlen lehet, hiszen a bezártság és a monoton körülmények...

A beton már rég nem az, amit gondoltunk róla

Mai cikkünkben a beton világába szeretnénk egy kisebb szakmai, érdekesség kirándulást tenni....

Hatékony hídtervezés Törökországban

Ők már tudják milyen a hatékony hídtervezés! 2017-ben a Yüksel Proje - Törökország egyik...