Allplan építész tervező szoftver újításai

2018. 08. 10.

Kérdések és válaszok Richard Brothertonnal, az Allplan ügyvezető igazgatójával

(forrás: AEC Magazine)

Az Allplan ügyvezető igazgatói kinevezését követően Richard Brotherton kifejti az AEC Magazinnak adott interjúban, hogyan fejlődik az AEC-technológia, és mik a cég tervei a jövőre nézve.

Ön is a legújabb Allplannal dolgozik?
Ha még nem, kattintson ide most!

 

Kérdés: Az Allplan, az építész tervező szoftver óriásvállalat csapatának számos új tagja, Önt is beleértve, szerkezettervezői és kivitelezői háttérrel rendelkezik (Tekla, CSC és AceCad). Beleláthatunk-e ebbe bármit, abból a szempontból, hogy milyen irányba szándékozik elvinni az Allplant?

Válasz: Nem. Ez a háttértudás csupán segít biztosítani, hogy továbbra is jó megoldásokkal lássuk el vevőinket. Természetesen rendelkezünk testvérvállalatokkal, például az SDS/2-vel acélszerkezetekre, illetve a PRECAST-tal előregyártott betonelemek gyártásra. Ezek az Allplannal együttműködve biztosítanak átfogó megoldást a statikus mérnökök számára. Ezeket is a felhőalapú Allplan Bimplus platformunkon keresztül kezeljük zökkenőmentesen. Így biztosítjuk a felhasználók számára a legjobb eszközöket kompromisszumok nélkül, segítve a hatékony munkafolyamatot.

Kérdés: A szoftverfejlesztők nagyon lelkesen vetették rá magukat a felhőalapú megoldásokra. Az AEC Magazinnál láthatjuk, hogyan segíti ez az együttműködést, de akadályokat is látunk, amelyek még megoldásra várnak. Hogyan kezeli az Allplan a csoportmunkát és a földrajzilag szétszórt irodák közötti együttműködést? És mire használják még a felhőt?

Válasz: Kifejlesztettük az Allplan Share-t, egy felhőalapú kollaborációs eszközt, amely támogatja a többfelhasználós munkát akkor is, ha a felhasználók különböző helyen tartózkodnak. Az Allplan Bimplus-on alapuló megoldás rugalmasságot biztosít a projektcsapatoknak. Az Allplan mint építész tervező szoftver továbbá megszünteti az ugyanazon virtuális környezetben végzett munkával kapcsolatos akadályokat.

Akadálymentesen szeretne dolgozni?
Kattintson most!

 

Kérdés: Az építőipari tervezőprogramok csoportjából (amely jól ismert márkákat tartalmaz, pl. Graphisoft ArchiCAD, Vectorworks and MAXON Cinema4D) az Allplan építész tervező szoftver miben különbözik a társaitól? (Különösen azoktól, amelyek BIM-eszközöket is kínálnak, például a Vectorworks és az ArchiCAD?) Továbbá hogyan integrál és keresztez technológiákat a cégcsoport a különböző márkákon belül?

Válasz: A Nemetschek csoport részeként különleges helyzetben vagyunk, tekintve, hogy ajánlataink látszólag versenyeznek testvércégeinkével. Azonban, mi úgy tekintünk erre a versenyre, hogy ez egy egészséges folyamat, és előreviszi a technológiánkat. Ezenkívül választási lehetőséget biztosít vásárlóinknak, lehetővé téve számukra, hogy kiválasszák a megfelelő eszközt a megfelelő munkához. Többnyire inkább kiegészítjük testvércégeinket, és kombinált technológiáink erősített munkafolyamatokat biztosítanak ügyfeleink számára. Egyik példája ennek a SCIA Engineerrel közösen végzett munkánk az adatcsere területén. Itt a közvetlen kapcsolat jelentősen leegyszerűsíti a 3D modellezők és a statikus mérnökök közötti együttműködést. Ezt a vállalatcsoport egészén belül elismerjük, és dolgozunk néhány márkák közötti kezdeményezésen, hogy továbbfejlesztett munkafolyamatokat hozzunk el ügyfeleinknek olyan platformokon, mint az Allplan Bimplus.

építész tervező szoftver - Allplan BIMplus

építész tervező szoftver – Allplan BIMplus

Kérdés: Úgy tűnik, különösen az építészek használnak széles eszközpalettát, számos szoftver felhasználásával készítik el terveiket. Milyen képességeket ajánl az Allplan a kollaboratív nyílt BIM-munkához, és Ön szerint hogyan változik ez a jövőben?

Válasz: Az Allplan a Bimplus által támogatja mind a nyílt szabványformátumokat, például az IFC-t. Sőt ezen felül a zárt BIM-módszeren keresztül a különböző API és SDK megoldásokat is támogatja. Ez azt jelenti, hogy számtalan felhasználás lehetséges ezzel a felhőalapú technológiával sok résztvevő, iparág és alkalmazás számára, legyen az építészet, szerkezettervezés, költségmeghatározó eszközök vagy új technológiák, mint a HoloLens.

 

Kérdés: Sok felhasználó egyetértene abban, hogy amikor BIM-modelleket hozunk létre, az automatizált 2D dokumentálás sokszor hagy kivetnivalót maga után. Ez sok utómunkát eredményezhet, hogy a 2D rajzokat a megrendelők által kívánt állapotra hozzuk. Néhány felhasználó felosztja a folyamatot, és AutoCAD-be viszi át a rajzokat, ami azt jelenti, hogy elveszítik a gyors változtatások lehetőségét, új rajzokat generálva. Az Allplan kiterjedt dokumentációszerkesztő eszközökkel rendelkezik. Elfogadják-e a vevők az alapértelmezett opciót, vagy továbbra is a folyamat jelentős részét képezi a részletek és csomópontok dokumentumszerkesztése?

Válasz: Úgy vélem, az Allplan sajátságos helyzetben van: kiterjedt 2D rajzolási funkcionalitásával sok éve jelen van a piacon, kombinálva a 3D modellezéshez szükséges elemekkel. Ennek értelmében nekünk nem kell kompromisszumot kötni sem a rajzok minőségében, sem a 3D modellezésben, ellentétben számos versenytársunkkal. Tudunk egyszerre 2D-ben dolgozni, és ugyanakkor legenerálni a 3D BIM-modellt. Néhány applikáció főleg modellező eszköznek számít. Azaz nem arra készült, hogy részletes vasalási terveket generáljon, ezért a felhasználónak manuálisan kell 2D verziókat alkotnia, vagy alternatív rendszert kell használnia, megtörve így a BIM-munkafolyamatot, ezáltal potenciálisan hibákat vétve. Az Allplannal a megoldás nemcsak műszaki rajzok készítéséről szól, hanem a jól ismert munkafolyamatok alkalmazhatók mind 2D-ben, mind 3D-ben a részletes szerkezeti tervek létrehozásához. Így a kiviteli tervek minden adata, és a beépítéshez szükséges részletes megoldások kidolgozhatók vele. Mi több, az Allplannal a felhasználók szinte bármilyen elképzelhető formát modellezhetnek, és be is vasalhatnak. A program ismeri a vashajlításra vonatkozó nemzeti szabványokat is.

 

Nézze meg, miért éri meg Önnek az Allplan!

Olvass bele legújabb cikkeinkbe

Termelékenyebb, hatékonyabb és automatizáltabb: Allplan Bridge 2024

Az építészeti, mérnöki és építőipar (AEC) folyamatosan fejlődik, és ezzel együtt a hídmérnökökkel...

Forradalmasítsa az építési munkafolyamatokat az Allplan 2024 segítségével

Egy olyan környezetben, ahol az építőipari szakemberek folyamatosan innovatív megoldásokat...

Automatizálás egyszerűen

Hogyan takaríthat meg időt az automatizált munkafolyamatok az előregyártott tervezés során? Az idő...

GIS és BIM: építészeti tervezés a virtuális városmodellben

Tökéletes kapcsolat: A GIS és a BIM kombinációja jelentősen segíti a fontos adatalapú döntéseket a...

Az épülettervezés jövőjének bemutatása az Allplan 2024 segítségével

Az Allplan BIM tervezőszoftver már régóta az építészeti, mérnöki és építőipari (AEC) iparág egyik...

Fő termékeink

További hasznos cikkek

Unalmas a home office? Mérnök vagy! Dobd fel kicsit!

A home office egy idő után kellemetlen lehet, hiszen a bezártság és a monoton körülmények...

A díjnyertes 3D nyomtatott acélhíd

Ha 3D nyomtatott építőanyagokról van szó, a beton kézenfekvő választásnak tűnik. Az építészek...

Bimplus: Közös adatkezelési platform az építőiparban

Bimplus ismertető - Mivel az építészeti, mérnöki és építőipari (AEC) ágazat gyorsan halad az...

Allplan 2021: openBIM – az új megközelítés a szerkezetépítésben

Az Allplan 2021 kiküszöbölte a BIM technológia legnagyobb hátrányait és az új fejlesztések még...

Hogyan forradalmasítja a Quadrante mérnökiroda a hídtervezést egy nigériai vasútvonal-projektben?

Nigériában folyamatban van egy jelentős infrastrukturális projekt, amelynek keretében a portugál...