A home office átállás „hogyan”-jai mérnököknek

2020. 03. 15.

Azt hihetnénk, hogy a home office mérnököknek könnyű, csak egy csendes szoba kell és bárhool képes dolgozni… csakhogy a valóság cseppet sem ilyen!

 

Építészek, statikus tervezők figyelem! – csekklista az online átálláshoz

Múlt héten még kezdhettük volna úgy ezt a cikket, hogy játsszunk egy gondolatkísérletet és járjuk közbe az alábbi kérdéseket:

 • mi történhet veled, ha holnaptól nem járhatsz dolgozni?
 • hogyan tudsz tovább dolgozni otthonról úgy, hogy a jövedelmed ne csökkenjen, sőt akár növekedjen?
 • milyen technikai feltételek kellenek ahhoz, hogy minden munkád zökkenőmentesen menjen tovább?
 • milyen lépéseket kell tenned ahhoz, hogy akár azonnal át tudj állni home office, távmunka, online munka üzemmódra?

Mára azonban már nemcsak feltételesen kell játszanunk a gondolattal, hanem olyan tennivalókat szedtünk össze egy csekklistában, amit akár azonnal alkalmazhatsz.

1. alkalmas számítógép

Nem véletlenül cikkeznek arról, hogy a laptopvásárlás tízszeresére nő, hiszen pont az otthoni munkára felkészülés során döbbentek rá sokan, hogy „még egy kicsit kihúzza” alapon álltak hozzá az otthoni számítógépeikhez. Néha leáll a monitor, az operációs rendszer sem a legújabb, hiányzanak update driverek… végül is „működnek” ezek a gépek, de ha ezután ezek kell dolgozni, leállás nélkül, akkor nem veszíthetünk időt azzal, hogy nekiállunk karbantartani, frissíteni, alkatrészt rendelni ill. cserélni.

Jól gondold végig, hogy
A) stabil technikai háttérrel rendelkezel-e, s ha nem, akkor most szerzel új hardvert (printert, winchestert stb.)
B) szükséges-e programokat telepíteni, frissíteni, s mindez mennyi idődbe kerül.

2. adattárolás

Mekkora tárhelyed, winchester kapacitásod van arra, hogy a folyamatban levő (plusz az elmúlt 2-3 évben végzett) munkáidat „kézhez közel” tartsd?

Gondold végig, hogy külső adathordozón, pendrive-on, winchesteren tárolod-e, mennyire gyorsan kereshetőek elő ezek, van-e bármiféle (rendezett!) mappa-rendszered, vagy ömlesztve tárolod és úgy kell előturkálni ezeket a fájlokat.

Tervezz be időt arra, hogy legalább a friss munkáidra kitalálj egy tárolási módszert, rendszert, a komolyabb rendrakásnak nem most van itt az ideje.

3. adatmegosztás

Ha többen dolgoztok, akkor van-e olyan megbeszélt közös platform (felhő alkalmazás pl. Google Drive, BIM+ tárhely stb.), ahol ezek a munkák a team minden tagja számára könnyen elérhetőek?

4. kommunikáció

A 4 fő kérdés, amit járj körbe:
(A) kivel,
(B) mikor,
(C) hol,
(D) mit kommunikálsz.

 • A) kivel

Egyeztess a megbízókkal, kollégával, alvállalkozóval egyeztetni, hogy a jövőben hol, hogyan, mikor érhetnek el. Írj egy listát azokról, akiket értesítened kell, és jelezd is ezt nekik (lehetőleg ne körlevélben, hanem elegánsan, vigyázva a partnereid adataira…!)

 • B) mikor

Az online kommunikáció gyors, rugalmas és néha hajlamosak elfeledkezni az emberek arról, hogy az online élet nem azt jelenti, hogy bármikor kereshetnek. Sőt képesek megsértődni, ha azt látják: éjjel 11-kor dolgozol (online vagy), de bezzeg egy üzenetükre nem válaszolsz. Tereld időbeli mederbe azt, hogy milyen időintervallumban, idősávokban, napokon mikor vagy elérhető számukra, és értesd meg velük azt is, hogy ezen időkereteken kívül ne várjanak el állandó jelenlétet, készültséget… valamikor dolgoznod is kell, nemde?

 • C) hol és D) mit

Érdemes az ügyfeleiddel, kollégáiddal, a teljes irodával egyeztetni azt, hogy milyen felületen történjen a mérnöki tervezői munkáddal kapcsolatos kommunikáció. Nincs annál kellemetlenebb, amikor sms, email, FB csoport, messenger üzenet is érkezik egy embertől, egy téma kapcsán is több szálon folyik az egyeztetés és úgy kell összefésülni, hogy hol is tartotok, miben állapodtatok meg. Legyél határozott, tartsd és tartasd be, hogy az adott munkával hol legyen a kommunikáció.

Képzeld el azt a szituációt, amikor a statikus Pistával épp a múlt heti sörözésről beszélgettek messengeren, közben 2 mondat erejéig eszébe jut: ne feledd el a pénteki 10 órás meetinget! Erről küld egy körlevelet, Gizikét kihagyva, pedig ő is kell hozzá. Nem baj, neki majd küld SMS-t. De a projektről szóló FB csoportba beküldi a legújabb vicces koronavírus mémet…. Sarkos példa, de a lényeget érted belőle 🙂

Különösen akkor fontos deklarálni a munkával kapcsolatos infócserét, ha az adott emberrel személyes kontaktban is vagy, ezért a személyes üzenetek között a céges kommunikáció is keveredhet – érdemes tisztán tartani a munkával kapcsolatos egyeztetéseket, információkat.

5. munkatervezés, munkaszervezés

Ahol többen dolgoztok azonos projekten, ott már ismerős lehet számodra, hogy pl. online felületen alakítjátok ki a munkafolyamatokat, léteznek erre hasznos programok (Trello, Asana). Ezekben nyomon követheted (jogosultsági szinted szerinti mélységben, részletességgel), sőt kifejezetten javasoljuk: kövesd nyomon, hogy az adott munkafolyamatokkal ki hol tart, mi történik, mi az aktuális feladat.

6. legyen „B” terv

„B terv” alatt mi azt értjük, hogy mi mivel, ki kivel helyettesíthető. Mi van akkor, ha az egyik nyomtató megadja magát, van másik hardver, ami használható? Mi történik akkor, ha a kollégák egyike kiesik a munkából (elutazik, karanténba kerül, megbetegszik stb.). Nem azt mondjuk, hogy legyél örök pesszimista, aki mindig a rosszra készül, de néha legyél az ördög ügyvédje és próbáld meg észrevenni a szűk keresztmetszeteket, a kritikus pontokat, amiken a munkavégzés megakadhat, elakadhat.

Allplan építész – és statikus tervező program

Miért vannak lépéselőnyben az Allplant használó az építész, szerkezettervező, statikus, építőmérnöki irodák?

Az Allplan eddig is tökéletesen alkalmas volt az online munkavégzésre, távmunkára, home office-ra. Számos ügyfelünk van, akinél az irodában 3-4 programot használnak, és sokan mások bedolgoznak, projekt jelleggel vállalnak munkát Allplannal úgy, hogy anélkül is zökkenőmentesen tud dolgozni a team, hogy fizikailag egy helyen lennének.

Évek óta beszél a szakma a külföldi munkák elvállalásáról, a szabadúszásról, a távmunkáról – akik az Allplan mellett döntöttek, azoknak rendkívül könnyű lesz az átállás akkor, amikor a kollégák fizikailag nem tudnak megjelenni, vagy ország szintű rendelettel javallott a távolmaradásuk.

A) Licencelés

 • Az Allplan licenceket (a 2016-os verzió óta) internetes kapcsolattal vissza lehet adni, majd egy másik gépen ismételten aktiválni. Ez korlátlanul ismételhető. A védelem azt biztosítja, hogy egy Allplan licenc egy időben csak egy helyen tud működni.
 • Lehetőség van ún. licenc-szerver bevezetésére. Ennek lényege, hogy a cég licencei egy szervergépre vannak feltöltve, és akinek van hozzáférése ehhez a szerverhez, az a soron következő licencet hívhatja le a saját gépére.

B) Csoportmunka, adattárolás

 • Telepítéskor az Allplannak meg kell adni a „Központi fájlmappa” helyét. Ez lehet egy felhőtároló (Dropbox, Google Drive, OneDrive, stb.). Így a projektek bárhonnan elérhetők
 • Workgroupmanager kiegészítés: Irodai szerveren tárolhatók az adatok, amelyekhez minden munkatárs a neki kiosztott jogokkal fér hozzá. Workgroup-online üzemmódban az irodán kívülről, FTP kiszolgálón keresztül érhetjük el projektjeinket.
 • Allplan Share + Bimplus az Allplan felhőszolgáltatása. A BIM filozófia jegyében tárolhatók a legfrissebb adatok, a hozzáférés naplózható, lehetőség nyílik BCF formátumú együttműködésre is.

Még több hasznos szakmai cikk

Az 5 leghasznosabb adatalapú munkafolyamat az AEC vállalatok számára

A számos hatékony, adatalapú munkafolyamat kialakítása kulcsfontosságú eleme az építési projektek...

Digitális iker: a NASA-tól a földi mérnöki tervezésig

A digitális iker tényleg a jövő! Az épített környezet egyik legnagyobb kihívása az erőforrások...

5 AEC iparági trend, amelyre 2021-ben figyelni kell

Az elmúlt év jelentősen felforgatta többek között az építészeti, mérnöki és építőipari (AEC)...

Így használja ki a BIM-technológia lehetőségeit!

Az Egyesült Királyság Építőmérnöki Intézete (ICE) nemrég készített egy tanulmányt, mely kimutatta,...

A digitális ikrek felváltják a BIM-et?

A digitális ikrek az épületinformációs modellezés (BIM) következő szintjét jelentik, vagy...

Fő termékeink

Utolsó hírünk

Az ALLPLAN elindítja az Allplan Cloud szolgáltatásokat az Allplan előfizetésekkel együtt

Továbbfejlesztett tervezés-építés munkafolyamatok az Allplan Cloud segítségével Az ALLPLAN ma...