A parametrikus hídtervezés

2021. 11. 09.

Mivel a hidak a legbonyolultabb épített szerkezetek közé tartoznak, ebből következik, hogy a hídtervezés is összetett folyamat. Bár a 3D modellező szoftverek felbecsülhetetlen értéket képviselnek az épületek tervezésénél, ezek a szerkezetek nem jelentenek olyan mérnöki vagy építési kihívásokat, mint a hidak – például az épületek gyakran lineáris, függőleges szerkezetek, minimális akadályokkal. Természetesen az épületek is lehetnek összetettek, amelyeket az alkalmazási követelmények, a talaj- vagy terepviszonyok, vagy akár a tisztán építészeti tervezés is vezérelhet. A hidak ezzel szemben gyakran nem lineáris, vízszintes szerkezetek, amelyeknek akadályok, meglévő építmények és többszörös útkorlátozások között kell áthidalniuk az utat – nem is beszélve a gyakran kihívást jelentő mérnöki követelményekről és helyszínekről, ahol épülnek. A nem lineáris geometriához és a hidak egyedi követelményeihez alkalmazkodni képes 3D tervezőszoftverek megtalálása saját problémákat vet fel. Az olyan innovatív eszközökkel, mint a parametrikus modellezés, a hatékony hídtervezés érdekében azonban leküzdhetők ezek a problémák.

Mi az a parametrikus hídtervezés

Az épületinformációs modellezés (BIM) segítségével egy 3D-s modellt hoznak létre, majd elemzik azt, hogy az megfelel-e a kívánt célnak. A parametrikus modellezéssel a paramétereket a mérnök állítja be, majd a megadott igényeket kielégítő terv kialakításához használják – ez sokkal hatékonyabb módszert biztosít a 3D-s hídtervezéshez. A tervezés módosításai is kevésbé időigényesek, mivel egy paramétert módosítani lehet, és a szoftver kiszámítja, hogy a változás hogyan hat a teljes modellre, frissítve a modellt, miközben biztosítja, hogy az összes egyéb feltétel továbbra is teljesüljön. Nincs szükség a teljes modell átdolgozására, ami értékes időt takarít meg.

Ismerős és felhasználóbarát

A „parametrikus hídtervezés” kifejezés hihetetlenül technikainak hangzik, ami azt sugallja, hogy nehéz megtanulni. Az olyan hídtervezési szoftvereket azonban, mint az Allplan Bridge, kifejezetten úgy fejlesztették ki, hogy felhasználóbarát legyen a tervezőmérnökök számára. A kétdimenziós keresztmetszetek és táblázatok segítségével 3D-s parametrikus modelleket állítanak elő olyan módon, amely nagyon hasonlít a 2D-s vázlatokhoz és táblázatokhoz, amelyeket sok hídtervező mérnök már ismer. A háttérben a szoftver elvégzi a számításokat anélkül, hogy szükség lenne a kódolási vagy programozási nyelvek ismeretére. A vízszintes szerkezetek, például hidak modellezésének ez a módszere eltér a hagyományos lineáris variációs modellezési képességektől, amelyeket a vertikális építőiparból vettek át.

A parametrikus hídtervezés előnyei

A parametrikus hídtervezés amellett, hogy gyorsabb és egyszerűbb a hídtervek létrehozása és módosítása, más előnyöket is kínál. Rövid idő alatt több különböző részletes hídkoncepciót lehet létrehozni, lehetővé téve a projekt számára optimális megoldás kiválasztását. A végleges szerkezet 3D-s geometriai ábrázolásának megtekintése szintén segíti a vizualizációt és a kivitelezhetőség értékelését.

A legtöbb előnyt mégis a kifejezetten a hídtervezők számára tervezett modellezési megoldások jelentik. Az Allplan Bridge segítségével különböző terhelési forgatókönyvek elemezhetők, akár a kezdeti tervezési, akár az építési szakaszban – mindezt egyetlen modellen belül. A nyomatékok, nyírás, lehajlás, kúszás és zsugorodás, hőmérséklet és még sok más hatás elemezhető minden egyes fázisban. Az Allplan Bridge egy könyvtárat is összeállít az elkészült projektek keresztmetszeteiből, hogy javítsa és tájékoztassa a jövőbeli terveket és versenyképesebb ajánlatokat tegyen. A parametrikus modellezés valódi értéke azonban az, hogy a BIM-hez képest a tervezőknek felajánlja a lehetőséget, hogy az összes bizonytalanságot még az építkezés megkezdése előtt megoldják, így a helyszínen nem kell költséges vagy kockázatos találgatásokkal számolni. Az Allplan Bridge-hez hasonló hídtervezési szoftverek képessége és pontossága igazi innováció a hídtervezésben.

Még több információ a parametrikus hídtervezés kapcsán?

Nézd meg hidtevrezoszoftver.hu oldalunkat és töltsd le a brossúránkat. Kérdés esetén vedd fel velünk a kapcsolatot, és segítünk.

Még több hasznos szakmai cikk

A BIM-mel többet adunk, kevesebbért

Amikor a "Donna Lelia Caetani" állami általános iskola, amely az olaszországi Norma településen, a...

Faszerkezet: modern hangszigetelés megoldás

Faszerkezet - előny vagy hátrány? Egyre több ember élvezi a faépítmények pozitív ökológiai és...

Hatékony hídtervezés Törökországban

Ők már tudják milyen a hatékony hídtervezés! 2017-ben a Yüksel Proje - Törökország egyik...

Lakossági tervezés megkönnyítése

Mladen Morača, az NS Drafter tervezőjének vendégposztja az Allplan blogjában jelent meg. Egy új,...

Tudtad? Olcsóbb a jogtiszta szoftver, mint a büntetés!

„Persze, minden szoftvert árusító cég ezt kommunikálja” – mondhatnád, ahogy azt is, hogy: „Még...

Fő termékeink

Utolsó hírünk

Az ALLPLAN elindítja az Allplan Cloud szolgáltatásokat az Allplan előfizetésekkel együtt

Továbbfejlesztett tervezés-építés munkafolyamatok az Allplan Cloud segítségével Az ALLPLAN ma...