Hotel Oberthaler: egy felújítás, amely a csillagokat célozza meg

2023. 06. 16.

Az „Oberthaler Park Hotel” épületfelújítási és bővítési projektjét 2023 januárjában mutatta be a Studio Tecnico Associato FMP. Ez a projekt legalább annyira ambiciózus, mint amennyire egyedülálló a helyi viszonyok között. A szerkezet korszerűsítése folyamatban van, amelynek célja egy olyan korszerű szállásmegoldás létrehozása, amely képes a vendéglátás színvonalának emelésére, és rendelkezik a nagy Hôtellerie-től elvárt összes szolgáltatással. Sebastian De Mario, a cég műszaki osztályának vezetője mesél nekünk erről a lenyűgöző felújítási projektről.

Idilli környezet

A szappadai terület természeti és antropológiai jellegzetességekkel egyaránt rendelkezik; az előbbit a dolomitláncok képviselik, amelyek a völgyet elfoglaló réteket és mezőket keretezik, míg az utóbbi a területre jellemző történelemre és építészetre utal. A Piave folyó, amelynek forrása néhány kilométerre Sappada falutól felfelé található, szintén a völgy meghatározó jellegzetessége. Ebben a környezetben a szálloda kiváltságos helyzetben van a faluhoz képest. Csak egy rövid sétára van a falu központjától, ahol a Borgata Granvilla temploma és a főbb szolgáltatások, például éttermek, bárok és üzletek találhatók. Ugyanakkor kissé félreeső helyen is van, a beépített terület után elterülő rétekre néző, a Monte Siera és a Col dei Mughi csúcsaira, a golfpályára és a Piave folyó menti területre nyíló látványos kilátással.

© Studio Tecnico Associato FMP

A bővítési munkálatok lehetővé teszik a szálloda szálláskapacitásának megduplázását. Emellett a lakókomfortot is növelni fogja, többek között egy innovatív wellness-központ kialakításával, amely szépségkezelő helyiségeket, fedett úszómedencét és konferenciatermet kínál majd.

Digitális tervezés és együttműködés

A tervezési fázis a meglévő épület külső és belső felmérésével kezdődött. Műszaki részlegünk a projekt során végig az Allplan Architecture-t használta, az előzetes tervezéstől a végső kivitelezési fázisig, beleértve az ügyféllel a projekt különböző fázisaiban tartott különböző megbeszéléseket is. A fotorealisztikus renderelések egyszerű elkészítésének köszönhetően gyorsan, világosan és érthetően tudtuk bemutatni a tervezési javaslatot az ügyfélnek.

© Studio Tecnico Associato FMP

A projekt fejlődése különösen gyors volt. A meglévő szerkezet külső felmérésének gyors beszerzése és a 3D modell elkészítése után a különböző keresztmetszetek könnyen elkészíthetőek voltak az új bővítés tervezési magasságainak figyelembevételéhez. A szálloda jelenleg négy szintre tagolódik, és két különálló épületből áll.

Az ügyféllel való többszöri találkozókat megkönnyítette egy nyíltBIM megosztó CDE (Közös Adatkörnyezet) platform, esetünkben a Bimplus használata, amely lehetővé tette, hogy az ügyfelet folyamatosan tájékoztassuk a projekt előrehaladásáról anélkül, hogy minden alkalommal személyesen kellett volna találkoznunk. Ez lehetővé tette számunkra, hogy meghatározzuk a legjobb és legfunkcionálisabb belső elosztást a különböző emeletek között, és ami nem kevésbé fontos, az új szálloda külső megjelenését. Ebben a vonatkozásban a 3D modell használata elsődleges fontosságú volt, mivel lehetővé tette számunkra, hogy rendereléseket kapjunk, hogy „megmutassuk” az ügyfélnek a különböző választott opciók alapján a végeredményt, megváltoztatva a különböző anyagtextúrákat az épületen belül és kívül egyaránt.

© Studio Tecnico Associato FMP

Egy építészetileg ambiciózus, könnyedén megtervezett szerkezet

Építészetileg a projekt jellegzetes és innovatív része a második emeleten található négy új „teleszkópos” Junior lakosztály, amelyek téglalap alakú teleszkópra emlékeztetnek. A cél az, hogy a vendég számára az ablakok kerülete által meghatározott, egyedülálló kilátást biztosítsanak az épülettől délre fekvő völgy természeti szépségére. Ezek a rendkívül kényelmes szobák az alattuk lévő medence fölé nyúlnak, lenyűgöző tájképi hatást keltve, amely minden bizonnyal meghálálja a szerkezeti tervezésükbe és összeszerelésükbe fektetett jelentős erőfeszítést.

© Studio Tecnico Associato FMP

Az Allplan anyaglistázásában rejlő lehetőségek ugyanolyan fontosnak bizonyultak, mint az esztétikai vonatkozások. Valójában a háromdimenziós modell és az abból levezethető listák használata lehetővé tette számunkra, hogy a projektet úgy fejlesszük, hogy közben folyamatosan szem előtt tartjuk az anyagokat és a mennyiségeket, így biztosak lehettünk abban, hogy a rendelkezésre álló költségvetést betartjuk.

A projektet az ügyfél nagyra értékelte és elégedetten hagyta jóvá. A felújítási munkálatok megkezdéséről az ügyfél dönt, a turistaforgalom alapján, és úgy, hogy az a lehető legkisebb hatással legyen a vendégekre.

Szerzői jogi megjegyzés:

A bemutatott ábrázolások és képek minden joga, beleértve a szerzői és egyéb szellemi tulajdonjogokat is, a Studio Tecnico Associato FMP tulajdonát képezi és marad.

Még több hasznos szakmai cikk

Független és öntámogató: önellátó falvak

A Föld túlnépesedik. A világ népessége másodpercenként 2,5 emberrel növekszik. Bolygónknak több...

Allplan Bimplus és az összehangolt tervezés – avagy hogyan kezdjünk hozzá a BIM-hez?

Így működik a BIM: A Depenbrock fővállalkozó izgalmas betekintést nyújt a BIM bevezetésébe és a...

Mobil előregyártó üzem nyitja meg az utat a megfizethető lakhatás felé

Az ENSZ becslései szerint 2030-ra a világ népességének 70%-a városokban fog élni. Lehet, hogy az...

Hatékony hídtervezés Törökországban

Ők már tudják milyen a hatékony hídtervezés! 2017-ben a Yüksel Proje - Törökország egyik...

TUM Hyperloop: Bajnokok építenek életnagyságú prototípust

A Müncheni Műszaki Egyetem (TUM) mérnökei közlekedési történelmet írnak. Miután a TUM...

Fő termékeink

Utolsó hírünk

Az ALLPLAN elindítja az Allplan Cloud szolgáltatásokat az Allplan előfizetésekkel együtt

Továbbfejlesztett tervezés-építés munkafolyamatok az Allplan Cloud segítségével Az ALLPLAN ma...