Lakossági tervezés megkönnyítése

2022. 08. 31.

Mladen Morača, az NS Drafter tervezőjének vendégposztja az Allplan blogjában jelent meg.

Egy új, ötemeletes lakóépület tervezésekor Észak-Rajna-Vesztfáliában, Németországban az NS Drafter az Allplan használatát választotta a modellezéshez. Egy ilyen nagyméretű lakóépület-projekt esetében a betonvasalás tervezése a tervezési ütemterv nagy részét felemészthette volna. Mladen Morača, az NS Drafter tervezője elmagyarázza, hogy a számos mérnöki eszköz hogyan segítette az egy évig tartó lakóépület-projekt zökkenőmentes előrehaladását.


A projekt háttere

Az épület nagy alapterületű volt, az első emelet kivételével minden emeleten 500 m² lakóterületet foglalt magába. A földszinten 250 m² alapterület volt lakóterület, míg a fennmaradó 450 m²-en garázs kapott helyet. A födémek és a tartófalak betonból készültek. Míg a többi fal nagy része falazott volt, néhányat részben előre gyártottak. A födémek közül azonban sok háromszög alakú, egyenes külső szélekkel rendelkező lemezekből állt. Az ezekben az elemekben lévő nyílások nagy száma, a változó födémvastagságokkal és a szokatlan alakkal együtt megnehezítette a vasalási tervek készítését. Ezenkívül a megrendelő kikötötte, hogy nem lehet változó vasalási pozíciókat alkalmazni.

A legfelső emelet fala is különleges volt. 20 fokos szögben álló ferde és egyenes részekből álló, váltakozó falszegmenseket tartalmazott. A modellezésnél változó magasságú sok kis háromszög alakú elemet hoztak létre. E falelemek vasalása is komoly kihívást jelentett ennél a projektnél.


Hatékony vasbeton modellezés

A modell 3D-s nézete, amelyet az Allplan lehetővé tett, számos előnnyel járt. Az épület és a tartószerkezet modelljének megtekintése lehetővé tette az NS Drafter csapata számára, hogy egyértelműen megjelenítse a betonacélokat, és biztosítsa, hogy a modellezés során minden a megfelelő helyre kerüljön.

Az „Elem konvertálása, átvétele” és a „Szár hozzáadása” funkciók különösen fontosak voltak a vasalás modellezése során. Bár ezek egyszerű másolási funkciónak tűnhetnek, helyes használatuk alapvető fontosságú volt. Ha különböző emeleteken hasonló elemekkel dolgoztunk, a teljes vasalási modellt modellt – beleértve a metszeteket és nézeteket – át lehetett másolni az új emeletre, miközben a pozíciós számok megmaradtak. Ez jelentős időt takarított meg a modellezési fázisban.


Egyszerű változáskezelés

Az építészeti és szerkezeti rajzokon gyakran kell változtatni, és ez a projekt sem volt ez alól kivétel. Minden egyes változtatás azonban azt jelentette, hogy a vasalást ki kellett igazítani, és az elemek építészeti jellemzőit újra hozzá kellett rendelni, mivel az ügyféltől a frissített modelleket IFC formátumban küldte el. Ez a formátum importáláskor nem rendelkezik az építészeti elemekhez rendelt minden szükséges információval, például az anyagok felületének tulajdonságaival. Ez azért fontos, mert ez határozza meg, hogy az elemek hogyan jelennek meg a dokumentációban, például a szerkezeti tervekben és a részletekben. Minden egyes változtatással újra hozzá kellett rendelni a megfelelő anyagokat és vizuális információkat (mint például a mintákat, kitöltéseket vagy sraffozásokat). Szerencsére az Allplan rendelkezik olyan eszközökkel, amelyek segítenek az attribútumok gyors és egyszerű hozzárendelésében.

Az Allplan egy másik hasznos funkciója az elemek szűrésének lehetősége volt számos tulajdonság alapján. Ez azt jelentette, hogy a megfelelő elemek könnyen megtalálhatók voltak, és hasznos volt, amikor egy módosítást gyorsan és pontosan kellett végrehajtani.

Az Allplan lehetséges betonacél-módosításainak széles választéka is sokkal könnyebben kezelhetővé tette a munkát, amikor hasonló elemeken dolgoztak. A betonvas pozíciójának másolásának, új szám hozzárendelésének, majd módosításának lehetősége sokkal gyorsabbá tette a folyamatot, mintha csak ismételten megrajzoltuk volna a betonacélt, és elhelyeztük volna a modellben. Ha bármilyen változás történt az elem alakjában, a betonacél modell frissítése szintén nagyon egyszerű és gyors volt, sőt bizonyos esetekben automatikus. Más eszközök – mint például a pozíciók átrendezése, a vaslisták és a vasak elkülönítése ellenőrzés céljából – szintén hasznosak voltak, és értékes tervezési és ellenőrzési időt takarítottak meg.


Megoldások lakóépületek tervezéséhez

Az Allplan által biztosított vasbeton szerkesztői eszközök rendkívül hasznosak a lakóépület-projektek esetében, különösen az olyan projekteknél, mint ez, ahol a vasalás tervezése összetett és sok változtatást kell figyelembe venni. Az NS Drafter számára az Allplan nélkülözhetetlen eszközzé vált a lakóprojekteknél.

Még több hasznos szakmai cikk

Hogyan válasszuk ki az ideális megoldást az előregyártott elemek tervezéséhez?

Jó szoftverekkel az előregyártott projektek hatékonysága hihetetlenül megnövelhető. A megfelelő...

Hogyan tervezhetünk jobban, a megépíthetőség érdekében?

Lehetnek kiváló tervek, ha az építés folyamatai nehézkesek, akkor ott baj van. Az megépíthetőség...

Szennyvízcsatornázás: Automatizált tervezés, fenntartható gyártás

A 80 százalékos időmegtakarítás sok vállalat számára elérhetetlen álomnak hangzik. A CREABETON...

Allplan Bimplus és az összehangolt tervezés – avagy hogyan kezdjünk hozzá a BIM-hez?

Így működik a BIM: A Depenbrock fővállalkozó izgalmas betekintést nyújt a BIM bevezetésébe és a...

Látványos tervezés Allplan és Cinema 4D segítségével!

Biztos láttál már olyan látványtervet, amin szinte megszólaltak az odagenerált emberek, hallottad...

Fő termékeink

Utolsó hírünk

Az ALLPLAN elindítja az Allplan Cloud szolgáltatásokat az Allplan előfizetésekkel együtt

Továbbfejlesztett tervezés-építés munkafolyamatok az Allplan Cloud segítségével Az ALLPLAN ma...