5 fejlesztés az építész tervező szoftverek terén

2019. 06. 18.

Az építész tervező szoftverek világa soha nem volt ennyire fejlett. A jelenleg rendelkezésre álló nagy teljesítményű, bivalyerős és intelligens programok szinte korlátlan lehetőségeket kínálnak az építész, építőmérnök illetve statikus szakma képviselői számára. Emellett lehetővé teszik a bonyolult és kreatív formatervezési minták könnyed modellezését. Ugyanígy lehetővé teszik az együttműködést és a mára már mindenhol bevett kifejezést, a BIM-et (Building Information Modeling), azaz az épületinformációs modellezést. Íme egy gyors útmutató a legfrissebb fejlesztésekhez, és hogyan befolyásolják a tervezési projekteket.

1. Tervezés pontosan és szabadon

Hatalmas előny az építészek számára, hogy a szoftver képes a pontos tervek könnyen és intuitív módon történő létrehozására, függetlenül attól, hogy mennyire komplex formáról van szó. Ez biztosítja azt a rugalmasságot, hogy egy építész vagy statikus tervező mérnök bármilyen, számára tetszőlegesen elképzelhető objektumot megtervezhessen.

A modellező szoftvercsomagokban szereplő geometriai modellező programrészek – például a Siemens Parasolid – lehetővé teszik, hogy az amorf formák gyorsan és könnyedén modellezhetők legyenek, páratlan pontossággal.

Egy másik előrelépés az intelligens paraméteres objektumok bevezetése, mint például a Python Part elemeknek az Allplan programhoz való hozzáadása. A Python programozási nyelv használatával a Python Part-ok a blokkhoz hasonlóan működik, de meghatározott hierarchikus programozott kapcsolatokkal. A megadott paraméterek használata megkönnyíti a modellezést. Az objektumok a megadott paraméterek alapján intelligensen alkalmazkodnak és beállítják a körülöttük lévő objektumokat a megadott paraméterek alapján. Ez lehetővé teszi az ismétlődő változások automatizálását – ez pedig rendkívül egyszerű módja a tervezési termelékenység növelésének.

2. Továbbfejlesztett integráció a modern építész tervező szoftverek terén

 

Az információk megosztása az ügyfelekkel, a designpartnerekkel és a többi résztvevővel mindig problémás volt. Legalábbis eddig. A szabványos adatcsere formátumok – az openBIM mögött álló alapelv – megkönnyítik az adatok megosztását a projektcsapat között, valamint jobb adatmegőrzést biztosítanak.

A veszteségmentes adatmegosztás elengedhetetlen a hatékony és együttműködő munkához.

 

3. Információ menedzsment

 

A projektek hagyományos szervezési módszerei során a projektinformációkat külön dokumentumokban részletezik. (Mint például a műszaki tartalmat, a geometriai adatatokat, valamint és minőségi specifikációkat külön dokumentumban.)

Az információkezelés szempontjából hatalmas előrelépés az, hogy az attribútumokkal rendelkező objektumokhoz képesek vagyunk csatolni az információkat, mivel az egész projektcsapatnak minden központi információja megvan a központi helyen – a modellben. Mindenki hatékonyan dolgozik egyetlen közös adatforrásból, ami alaposan tájékozottsággal látja el a projektcsapatot és megalapozottá teszi az építész, statikus vagy gépész tervezőmérnök döntéseit.

 

4. Jobb megjelenítés, jobb építész tervező szoftverek

 

A tervezői kommunikáció az építész elsődleges feladata. Míg a vizualizáció már régóta rendelkezésre áll, a legújabb megjelenések a renderelésben azt jelentik, hogy rendkívül élethű modelleket lehet létrehozni és könnyen megjeleníteni. A technikai részleteket könnyen meg lehet magyarázni a nem szakmabeli közönség számára, és a vizuális visszajelzést különböző nézetek, anyagok és fényviszonyok ellenőrzésére lehet használni.

Elkészíthetőek az épületek végső kialakításának animációi, vagy azok fotorealisztikus képei, akár animálva, akár valós környezetben, ez pedig tökéletesen alkalmas az ügyfelek lenyűgözésére és inspirálására. A virtuális valóságot nemcsak a tervezési fázisban használják, hanem akár még a szerződések odaítélését megelőzően.

Azaz egyértelműen kimondhatjuk, hogy egy olyan modern építész tervező program, mint pl. az Allplan, nagyban elősegíti az építészeti szolgáltatások értékesítését.

5. Együttműködési lehetőség

 

Minden sikeres projektet egy csapat hoz létre, aki egy közös cél érdekében dolgozik. Az együttműködés a legújabb technológiával sokkal hatékonyabbá és könnyebbé vált. A hagyományos 2D-s tervezéshez szükséges tevékenységek – mint például a rajz PDF-fájlok létrehozása és e-mailezésük – elhagyhatók a megfelelő szoftverrel, sőt a tervezési és a munkafolyamatok is nagyban leegyszerűsödnek.

A tervezés, a feladatkezelés és a koordináció közvetlenül is elvégezhető magában a tervben, még akkor is, ha a külső felek egymástól fizikailag távol, felhő alapú platformokon dolgoznak a közös terven. Ez az együttműködés lehetővé teszi az épületinformációs modellezés (BIM) munkamódszereit, így az egész csapat a tőlük telhető legjobb projektet tudja megvalósítani, azt is a lehető leghatékonyabb és legkorszerűbb módon.

 

Mely szakmák képviselői tudják a lehető legteljesebben kihasználni az Allplan programot?

  • építőmérnök
  • statikus tervező; szerkezettervező; tartószerkezeti tervező
  • vasbeton szerkezeti szakember
  • építész vagy építészmérnök
  • belsőépítész; lakberendező

Akar Ön modern eszközzel dolgozni?

Tudta, hogy jún. 30-ig meglevő programjának árát is beszámítjuk az Allplan vásárlásakor?

Megkímélné magát a sokszoros újraszámolásoktól és a csökkentené a hibalehetőségeket?

Aktuális keresztfrissítés ajánlatunkért kattintson most:
áttérési kedvezmény 2019

Olvass bele legújabb cikkeinkbe

3 mód a BIM minőségének növelésére az optimális építhetőség érdekében

A minőséget nem lehet a projekt egy adott szakaszában hozzáadni - a minőség már az elején...

Szennyvízcsatornázás: Automatizált tervezés, fenntartható gyártás

A 80 százalékos időmegtakarítás sok vállalat számára elérhetetlen álomnak hangzik. A CREABETON...

Partneri ökoszisztéma a digitális megoldásokhoz

Stefan Kaufmann, az ALLPLAN BIM-stratégia és új technológiák termékmenedzsere Hogyan győzzük le az...

Onda Atlántica gyalogos híd: Széles ívben

Las Palmas de Gran Canaria nemcsak remek strandokkal rendelkezik, hanem nemrég egy gyönyörű híddal...

4 példa a BIM bevezetésére az építőiparban

Az épületinformációs modellezés (BIM) elfogadott módszer a tervezési fázisban, de gyakran...

Fő termékeink

További hasznos cikkek

Építészmérnökök mentik meg a világot?

Mostani érdekesség cikkünkben egy különleges építészeti megoldást szeretnénk bemutatni. Ebben a...

Ellenőrző lista: A lakásprojektek optimalizálásának 30 kritériuma

Mit kell tennie a korszerű tervezőszoftvereknek ahhoz, hogy hatékonyan támogassák az AEC-ipart a...

Beszámoló egy Allplan kihívásról, avagy mi a hézag?

Az Allplan kiválasztotta a kreatív réspályázatának nyerteseit - és annyira különbözőek, amennyire...

Okosabb munka testreszabott tervezési munkafolyamatokkal

Mindenki tudja, hogy kevesebb idővel, kevesebb munkaerővel és kevesebb pénzzel kell az eddigieknél...

Új típusú munkavégzés: irodai tervezés ÉS home office

Mi történik az építőiparban? sokan állnak vissza irodai munkavégzésre az építész, statikus,...