A digitális ikrek felváltják a BIM-et?

2021. 11. 30.

A digitális ikrek az épületinformációs modellezés (BIM) következő szintjét jelentik, vagy különálló, létesítménygazdálkodásra használt eszközök? Sokak számára ez a nézőponttól függ – egyes érdekeltek, például építészek, mérnökök és kivitelezők a digitális ikert egy előrejelző modellnek tekintik. Mások leíró modellként – az eszköz pontos digitális másolataként – használják a digitális ikert, mint például a tulajdonosok és a létesítménygazdák. A gyakorlatban azonban, ha a digitális iker egy épület vagy eszköz múltbeli, jelenlegi és jövőbeli információinak összessége, akkor valójában mindkettő.

Digitális ikrek mint prediktív modellek

Egy modellalapú munkamódszer, például a BIM használata hozzájárul a digitális iker létrehozásához, ha helyesen végezzük. Létrejön az elkészült szerkezet digitális másolata, és a modellhez információkat – például termékadatokat és teljesítményinformációkat – adunk hozzá. A digitális iker lehetővé teszi az építészek, mérnökök és kivitelezők számára, hogy az építkezés minden fázisát prototípusba foglalják, a kezdeti tervezéstől az építésen át az üzemeltetésig és az átadásig. Ez segít jobban megérteni a jövőt – hogyan fog kinézni, érezni és működni az épület, hogyan lehet megépíteni, és mikor lesz szükség karbantartásra, miközben az idő- és költségvonzatokat már jóval az épület létezése előtt figyelembe veszik. Így az eszköz elkészülte előtt a digitális iker egy előrejelző modell, amely az építési helyszínből és a helyi körülményekből áll.

Digitális ikrek, mint leíró modellek

Az építkezés befejezése után a digitális iker inkább leíró modell – megmutatja, hogyan épült az épület, és hogyan teljesít az eszköz. Az eszközzel kapcsolatos információk széles skáláját tartalmazza, például terveket, dokumentumokat, termékadatokat, pontfelhőket, szerződéseket, talajviszonyokat és térinformatikai adatokat. De nem halott. A mobil rendszerek és a telepített érzékelők által szolgáltatott működési adatokkal összekapcsolva megmutatja, hogyan teljesít a valós épület, és segít a karbantartási tevékenységek előrejelzésében és tervezésében. Az autonóm épületek elterjedésével egyre több adat fog közvetlenül magából az épületből származni. Az eszköz és annak digitális ikertestvére együttesen jobb szolgáltatást nyújt a felhasználók számára, ami a tulajdonosok és az üzemeltetők érdeke.

Az egyéni adatbázisok (adatsilók) lebontása

A digitális ikrek hozzáadott értéket teremthetnek azáltal, hogy lebontják a hagyományosan különálló információs adatbázisokat, amelyek jellemzően kiszolgálták az építési projekteket. Jelenleg egy épületről vagy építményről számos különböző információforrás áll rendelkezésre, amelyeket az egyes érdekelt felek külön-külön tárolnak. A projektről létrehozott vagy generált információk mennyisége is növekszik a digitális munkamódszerek, például a BIM eredményeként. A digitális iker segítségével ezek az információk központilag hozzáférhetővé válnak, és a digitális iker értéke minden egyes hozzáadott adattal vagy összekapcsolt forrással növekszik. A mesterséges intelligencia fejlődésével ez az érték jelentősen növekedhet, mivel a viselkedés és a problémák azonosítása és előrejelzése egyre könnyebbé válik.

A digitális ikrek életre keltik az építési projektekről létrehozott információkat, szemben egy 2D-s rajzzal vagy egy grafikonnal egy táblázatban. Kontextust adnak az információknak, és bárki számára elérhetővé teszik azokat, akinek szüksége van rájuk. Az eredmény jobb információkezelés, ami adatvezérelt döntésekhez és jobb eredményekhez vezet az egész ellátási lánc számára. Vannak, akik arra számítanak, hogy a BIM-modelleket az épület üzemeltetési fázisában pontfelhők fogják felváltani, mivel olcsóbb őket naprakészen tartani, mint a BIM-modelleket. Mivel a pontfelhők csak az épület látható részét mutatják, és a láthatatlan rész az összes technológiával együtt sokkal érdekesebb információ az épület üzemeltetésében, a tervezési folyamat során létrehozott BIM-modellek jobb alternatívát jelentenek. Legalábbis addig, amíg az érzékelők vakok az eltakart alkatrészekre.

Ami azt illeti, valószínű hogy az ikrek felváltják-e a BIM-et, bár a kettő egyre inkább integrálódni fog. , A két érdekelt fél nézőpontja közötti különbségek miatt egy ideig valószínűleg különbséget tesznek majd közöttük – még akkor is, ha ugyanazt a szerepet töltik be.

Ismerd meg a jövő tervező szoftverét!

Vedd fel velünk a kapcsolatot és segítünk a legjobb szoftvert megtalálni, amire tervező irodádnak szüksége lehet!

Még több hasznos szakmai cikk

4 példa a BIM bevezetésére az építőiparban

Az épületinformációs modellezés (BIM) elfogadott módszer a tervezési fázisban, de gyakran...

Unalmas a home office? Mérnök vagy! Dobd fel kicsit!

A home office egy idő után kellemetlen lehet, hiszen a bezártság és a monoton körülmények...

Hatékony modellezés az Allplan segítségével? – Első rész

A hatékony modellezés hogyan lehetséges? Akár építész vagy, akár mérnök, az Allplan számos eszközt...

Karbonbeton: Forradalmi újítás, vagy valami egészen más?

A karbonbeton meséje így kezdődne, ha mesékben emlegetnék: Létezik egy építőanyag, amely több mint...

A BIM szerepe a hídépítésben

A hídépítés különleges követelményeket támaszt a BIM munkamódszerének alkalmazásával kapcsolatban....

Fő termékeink

Utolsó hírünk

CyberWeek a Tangens.hu-n!

A tangens.hu Cyber Week akció keretein belül az új és meglévő Allplan és ALLTO felhasználók...