Hatékony modellezés az Allplan segítségével? – Első rész

2022. 03. 09.

A hatékony modellezés hogyan lehetséges? Akár építész vagy, akár mérnök, az Allplan számos eszközt és munkafolyamatot kínál a 3D-s modellezéshez. Ezen eszközök hatékony használatának megtanulása azonban időbe telik – hacsak nincs egy szakértő, aki megmutatja, hogyan optimalizálhatod a munkafolyamatokat. Martin Mikus, az ALLPLAN egyik termékmenedzsere, aki 13 éves Allplan-tapasztalattal rendelkezik, pontosan ezt tette az Allplan blogjában, mi pedig elhoztuk a cikket magyarul.

Koncepcionális hatékony modellezés

A koncepcionális modellezést – amelyet tömegmodellezésnek vagy térfogatmodellezésnek is neveznek – különböző célokra használják, általában a BIM-folyamat alacsonyabb részletességi szintű szakaszaiban. Lehetővé teszi az épület vagy szerkezet alapvető formájának megtekintését, esetleg annak megállapítására, hogy illeszkedik-e a környező tájba, vagy akár a projekt durva méretének vagy költségének megítélésére.

A tömegmodellek gyors elkészítéséhez az Allplan egyszerű eljárást biztosít az Extrudálás és az Palást eszközök használatával. Miután az alap tömegmodell egyszerű formákból elkészült, további modellezési műveletekkel továbbfejleszthető, hogy több részletet adjon hozzá, vagy az alapformát a végső formához igazítsa. Például az Peremtávolság és a Boole operátorok eszközök segítségével meghatározhatja az objektum kontúrjait vagy az élek lekerekítését. Az összetettebb alakzatok vagy szabad alakú geometriák olyan fejlett eszközökkel modellezhetők, mint az Extrudálás útvonal mentén, Profilforgatás, Loft vagy Söprési útvonal.

Építészeti alkalmazásoknál a térfogatmodellezést is használják részletesebb formák létrehozására, szintén az általános 3D modellezési funkciók és munkafolyamatok felhasználásával a kívánt forma elérése érdekében. Jó példa erre a St. Gallen-i Új Könyvtár építési tanulmánya. A környező épületek digitális modelljének elkészítéséhez a homlokzati kontúrokat egy .DWG fájlból importálták, kivetítették, majd többek között az Estrudálás, Palást és Boole operátorok eszközökkel újramodellezték. Ezután az épületekre textúrát alkalmaztak, hogy úgy nézzenek ki, mint a fehér papírmodellek, így létrehozva a projekt részletes ábrázolását a különböző érdekelt felek számára történő bemutatáshoz.

A mérnöki alkalmazásokban a térfogatmodellezés hasznos eszköz a konkrét alkatrészek létrehozásához. A betonobjektum gyors modellezése lehetővé teszi a betonvasak pontos részletezését gyorsan és egyszerűen.

Parametrikus épületelemek

A 3D modellezés egy másik fejlett technikája a parametrikus építőelemek használata. A parametrikus objektumok használata gyorsabbá és egyszerűbbé teszi a modellezést, ami különösen hasznos az összetettebb projekteknél.

Az olyan nagyobb projektek, mint a kórházak, szállodák vagy magas lakóépületek összetettsége, mérete vagy a szükséges adatmennyiség miatt kihívást jelentenek. A parametrikus épületelemekkel az olyan objektumok, mint a falak, födémek, nyílások, helyiségek, ablakok vagy ajtók gyorsan elhelyezhetők a megfelelő információszinten (vagyis Level of Detail, a BIM-ben LOD-nak is nevezik.) Ezáltal gyorsan készíthetők pontos tervek, nézetek, metszetek, alaprajzok és mennyiségi kimutatások.

Az Allplan nemcsak az ilyen objektumok által tartalmazott nagy mennyiségű adatot képes kezelni, hanem az épületkomponensek közötti prioritásalapú interakciókat is kínál. Ez jelentősen felgyorsítja a modellezési folyamatot, miközben csökkenti az összetevők közötti ütközéseket, és elkerülhetővé teszi a bonyolult munkafolyamatok vagy megoldások szükségességét. Ezt a Prioritás attribútummal lehet meghatározni, amely automatikusan ellenőrzi, hogy az összetevők összemetszésekor melyik komponens élvez prioritást. Jó példa erre, amikor a tartófödémeknél a fal és az oszlopok számára kivágás van – a falak és az oszlopok magasabb prioritásúak, mint a födém, így automatikusan készül számukra egy nyílás.

Az Allplanon belül a beépített Visual Scripting eszközzel egyedi paraméteres PythonPart elemek készítése is lehetséges. Ez lehetővé teszi az objektumok intuitív létrehozását, de a meglévő parametrikus objektumok módosítását vagy optimalizálását is hatékonyabban teszi lehetővé, mint a szerkesztő vagy a tulajdonságpaletta használata. A Visual Scripting segítségével akár teljes munkafolyamatok is létrehozhatók – itt olvashatja el, hogyan.

Síkok, szintek és felületek modellezése

Még a legegyszerűbb modellek is általában különböző magasságú épületelemeket tartalmaznak. A Szint- és síkkezelő eszközökkel bármely objektum magassági viszonyait hatékonyan módosíthatja. A modellben található épületelemek többsége egy adott síkhoz van rendelve, és követi annak geometriáját. Ez nemcsak a tervezési szakaszban, hanem a részletezés és a kivitelezés szakaszában is különösen fontos.

Az egész modell magassági paraméterei ellenőrizhetők, megjeleníthetők és módosíthatók a Síkok paletta segítségével. A referenciarendszer segítségével az eltolt síkok segítségével például egy magasépület minden emeletén egységes magassági viszonyok hozhatók létre.

Egy nagyon hatékony technika a szabad síkok vagy referenciafelületek használata, amely lehetővé teszi, hogy bármilyen modellezett poligonális vagy szabad 3D felületet használjon az építőelemek magassági referenciájaként. Esetünkben az attika falak alakját reprezentáló szabad alakú felületet adunk hozzá a szintmodellhez, és a kiválasztott komponensekhez használjuk, hogy azonnal megkapjuk a megfelelő alakot.

Hatékony modellezés 3D-ben

A fenti példák azt mutatják, hogyan kezdheti el használni az Allplan néhány fejlett eszközét, hogy nagyobb kihívást jelentő modellezési feladatokat hajtson végre. A második részben Martin bemutatja, hogyan hozhatunk létre egyedi építészeti formákat, például szabad alakú épületelemeket, díszítőelemeket és moduláris mérnöki elemeket. Emellett azt is leírja, hogyan lehet pontfelhőket és 3D hálót importálni a felmérésekből, és ezeket a BIM-en belül különböző alkalmazásokhoz felhasználni.

Ha még nem ismered az Allplan-t, és a fenti példák felkeltették érdeklődésed, töltsd le a 30 napos ingyenes próbaverziót, hogy saját szemeddel láthasd, milyen egyszerű lehet 3D modelleket készíteni.

Még több hasznos szakmai cikk

Bimplus: Közös adatkezelési platform az építőiparban

Bimplus ismertető - Mivel az építészeti, mérnöki és építőipari (AEC) ágazat gyorsan halad az...

3 mód a BIM minőségének növelésére az optimális építhetőség érdekében

A minőséget nem lehet a projekt egy adott szakaszában hozzáadni - a minőség már az elején...

Tudtad? Olcsóbb a jogtiszta szoftver, mint a büntetés!

„Persze, minden szoftvert árusító cég ezt kommunikálja” – mondhatnád, ahogy azt is, hogy: „Még...

Nők az építőiparban

Nők az építőiparban? - Egyesek számára ez láthatóan még mindig nem általános. Négy, az iparágban...

A modern építészet kulcsszavai: online, home office, high tech

Statikus, építőmérnök, építészmérnök társadalom, FIGYELEM! Home office és irodai munka együtt? A...

Fő termékeink

Utolsó hírünk

Allplan Infrastruktúra

2024. június 6-án 9:00 és 15:00 kezdettel az Allplan webináriumot hirdet, amelyben az Allplan...