Építményinformációs modellezés a hídtervezésben– a BIM nem csak épületekre hasznos!

2021. 07. 20.

Amikor először javasolták a svájci Alpokban található Tamina-híd építését, a mérnökök nem voltak biztosak abban, hogy hogyan fognak létrehozni egy olyan hidat, amely a völgy két oldalán különböző magasságokban, 220 méterrel a terep fölött ível át. E kihívások ellenére a híd a tervezettnél egy évvel korábban, mindössze négy év alatt készült el – főként az épületinformációs modellezés (BIM) által biztosított hatékonyságnak köszönhetően. Bár a név véletlenül azt sugallhatja, hogy csak az épületek élvezhetik az épületinformációs modellezés előnyeit, a BIM a hidak tervezése és építése során is számos előnyt kínál. Ezért célszerűbb inkább építményinformációs modellezésnek nevezni.

Interdiszciplináris koordináció

Egy hídprojektben sok különböző szakember vesz részt – például a közlekedéstervező- a hídász mérnök, a szerkezeti konstruktőr és a geotechnikai szakemberek. Mindegyiküknek más-más információkra van szüksége munkája elvégzéséhez, ugyanakkor azt is biztosítaniuk kell, hogy modelljeik és dokumentumaik ugyanazt a projektet írják le. Egy olyan adatkezelési platformmal, mint az építménynformációs modellezés folyamatait alkalmazó Bimplus, a feltöltött modellek könnyen kombinálhatók, így az ütközések és ellentmondások gyorsan felismerhetők. Ezután minden probléma gyorsan megvitatható és megoldható a többi szakterülettel, és mindenki ugyanazon információk alapján dolgozhat. Ezzel szemben egy 2D-s CAD-ben tervezett híd esetében az ütközések csak a munka megkezdésekor derülhetnek ki, ami többletköltségekhez és időbeli csúszásokhoz, valamint elpazarolt anyagokhoz vezethet.

Építményinformációs modellezés

Megépíthetőségi felülvizsgálatok

Annak megállapítása, hogy a híd megépíthető, megvalósítható-e, könnyebbé tehető az erre a célra kifejlesztett 3D hídtervezési szoftverek segítségével. Egy egyesített modell – egy olyan modell, amely az egyes szakterületek egyes almodelljeit egyetlen, összefüggő egésszé egyesíti – használatával a hídmodellező szoftver beépített szabályai segítségével a kézi ellenőrzésekhez képest töredéknyi idő alatt ellenőrizhető, hogy a híd megfelel-e a szabványoknak és előírásoknak. Ezenkívül az építményinformációs modellezés (BIM) és a 3D modellezés segítségével értékelhetőek az építkezésből eredő károk valamint a híd végleges látványa is a helyszínen, ami fontos lehet, ha a híd sűrűn lakott vagy érzékeny területen található.

Költségoptimalizálás építményinformációs modellezés segítségével

Az együttműködés és a koordináció javítása a hibák és ellentmondások kiküszöbölése érdekében segíthet megtakarítani az utómunka költségeit, mind a tervezőirodában, mind a helyszínen. A hibák elkerülése az építés során azt jelenti, hogy nem merülnek fel extra költségek a tervek megváltoztatásából, ami akkor fordulhat elő, ha a kivitelező túllépi a költségvetést, és más területeken akarja csökkenteni a költségeket. A módosítások vagy utómunkálatok okozta késések az építés ütemezését a tél, kiszámíthatatlan időjárási időszakokba tolhatják, ami még több késedelmet okozhat, vagy esetleg azt jelenti, hogy újabb előírások betartása válik szükségessé. A tervezési hibákból eredő apró változtatások hullámhatása gyorsan azt jelentheti, hogy a projektek kicsúsznak az irányítás alól – az épületinformációs modellezés segítségével azonban ennek kockázata drasztikusan csökken.

Építményinformációs modellezés

A hídépítés jövője az építményinformációs modellezés, a BIM használatában rejlik

Az építményinformációs modellezés lehetővé teszi a háromdimenziós hídmodell használatát kommunikációra, együttműködésre, szimulációra és optimalizálásra. Segítségével pontos költségbecsléseket lehet készíteni, szerkezeti elemzéseket lehet végezni, és meg lehet jósolni az építési ütemterveket, miközben lehetővé válik az összes érdekelt féllel való koordináció. Még az üzemeltetési fázis is javítható a BIM-modell használatával. Húsz év múlva senki sem fogja tudni elképzelni, hogy napjainkban hogyan valósulhattak volna meg az építési projektek a BIM nélkül. Ha szeretnéd megismerni a hidakra vonatkozó BIM hatékony funkcióit, töltsd le az Allplan-Bridge ingyenes, 30 napos próbaverzióját, vagy vedd fel velünk a kapcsolatot.

Még több hasznos szakmai cikk

Dobjunk be még egy dimenziót – avagy mi az az 5D BIM?

Normál esetben kicsit ódzkodnánk attól, hogy újabb dimenziókba emeljünk egy meglévő szolgáltatást...

Öngyógyító tégla – innovatív építőanyag a láthatáron?

A CU Boulder kutatói öngyógyító tégla kifejlesztésén dolgoznak, mely baktériumokból készül és...

A Riverwave tervezés: Hogyan építsünk hullámot?

A mérnöknek semmi sem túl nehéz - még egy álló folyóhullám tervezés utáni megépítése sem. A...

Hatékony hídtervezés Törökországban

Ők már tudják milyen a hatékony hídtervezés! 2017-ben a Yüksel Proje - Törökország egyik...

Gyorsított hídtervezés: A Rize-Artvin repülőtér hídja

Törökország északkeleti partjainál, rekultivált földterületen található az új Rize-Artvin...

Fő termékeink

Utolsó hírünk

Az ALLPLAN elindítja az Allplan Cloud szolgáltatásokat az Allplan előfizetésekkel együtt

Továbbfejlesztett tervezés-építés munkafolyamatok az Allplan Cloud segítségével Az ALLPLAN ma...