Építményinformációs modellezés a hídtervezésben– a BIM nem csak épületekre hasznos!

2021. 07. 20.

Amikor először javasolták a svájci Alpokban található Tamina-híd építését, a mérnökök nem voltak biztosak abban, hogy hogyan fognak létrehozni egy olyan hidat, amely a völgy két oldalán különböző magasságokban, 220 méterrel a terep fölött ível át. E kihívások ellenére a híd a tervezettnél egy évvel korábban, mindössze négy év alatt készült el – főként az épületinformációs modellezés (BIM) által biztosított hatékonyságnak köszönhetően. Bár a név véletlenül azt sugallhatja, hogy csak az épületek élvezhetik az épületinformációs modellezés előnyeit, a BIM a hidak tervezése és építése során is számos előnyt kínál. Ezért célszerűbb inkább építményinformációs modellezésnek nevezni.

Interdiszciplináris koordináció

Egy hídprojektben sok különböző szakember vesz részt – például a közlekedéstervező- a hídász mérnök, a szerkezeti konstruktőr és a geotechnikai szakemberek. Mindegyiküknek más-más információkra van szüksége munkája elvégzéséhez, ugyanakkor azt is biztosítaniuk kell, hogy modelljeik és dokumentumaik ugyanazt a projektet írják le. Egy olyan adatkezelési platformmal, mint az építménynformációs modellezés folyamatait alkalmazó Bimplus, a feltöltött modellek könnyen kombinálhatók, így az ütközések és ellentmondások gyorsan felismerhetők. Ezután minden probléma gyorsan megvitatható és megoldható a többi szakterülettel, és mindenki ugyanazon információk alapján dolgozhat. Ezzel szemben egy 2D-s CAD-ben tervezett híd esetében az ütközések csak a munka megkezdésekor derülhetnek ki, ami többletköltségekhez és időbeli csúszásokhoz, valamint elpazarolt anyagokhoz vezethet.

Építményinformációs modellezés

Megépíthetőségi felülvizsgálatok

Annak megállapítása, hogy a híd megépíthető, megvalósítható-e, könnyebbé tehető az erre a célra kifejlesztett 3D hídtervezési szoftverek segítségével. Egy egyesített modell – egy olyan modell, amely az egyes szakterületek egyes almodelljeit egyetlen, összefüggő egésszé egyesíti – használatával a hídmodellező szoftver beépített szabályai segítségével a kézi ellenőrzésekhez képest töredéknyi idő alatt ellenőrizhető, hogy a híd megfelel-e a szabványoknak és előírásoknak. Ezenkívül az építményinformációs modellezés (BIM) és a 3D modellezés segítségével értékelhetőek az építkezésből eredő károk valamint a híd végleges látványa is a helyszínen, ami fontos lehet, ha a híd sűrűn lakott vagy érzékeny területen található.

Költségoptimalizálás építményinformációs modellezés segítségével

Az együttműködés és a koordináció javítása a hibák és ellentmondások kiküszöbölése érdekében segíthet megtakarítani az utómunka költségeit, mind a tervezőirodában, mind a helyszínen. A hibák elkerülése az építés során azt jelenti, hogy nem merülnek fel extra költségek a tervek megváltoztatásából, ami akkor fordulhat elő, ha a kivitelező túllépi a költségvetést, és más területeken akarja csökkenteni a költségeket. A módosítások vagy utómunkálatok okozta késések az építés ütemezését a tél, kiszámíthatatlan időjárási időszakokba tolhatják, ami még több késedelmet okozhat, vagy esetleg azt jelenti, hogy újabb előírások betartása válik szükségessé. A tervezési hibákból eredő apró változtatások hullámhatása gyorsan azt jelentheti, hogy a projektek kicsúsznak az irányítás alól – az épületinformációs modellezés segítségével azonban ennek kockázata drasztikusan csökken.

Építményinformációs modellezés

A hídépítés jövője az építményinformációs modellezés, a BIM használatában rejlik

Az építményinformációs modellezés lehetővé teszi a háromdimenziós hídmodell használatát kommunikációra, együttműködésre, szimulációra és optimalizálásra. Segítségével pontos költségbecsléseket lehet készíteni, szerkezeti elemzéseket lehet végezni, és meg lehet jósolni az építési ütemterveket, miközben lehetővé válik az összes érdekelt féllel való koordináció. Még az üzemeltetési fázis is javítható a BIM-modell használatával. Húsz év múlva senki sem fogja tudni elképzelni, hogy napjainkban hogyan valósulhattak volna meg az építési projektek a BIM nélkül. Ha szeretnéd megismerni a hidakra vonatkozó BIM hatékony funkcióit, töltsd le az Allplan-Bridge ingyenes, 30 napos próbaverzióját, vagy vedd fel velünk a kapcsolatot.

Még több hasznos szakmai cikk

Okosabb munka testreszabott tervezési munkafolyamatokkal

Mindenki tudja, hogy kevesebb idővel, kevesebb munkaerővel és kevesebb pénzzel kell az eddigieknél...

Beton részlettervezés az Allplan segítségével

Egy tipikus betonacél részlettervezés során az irodában különböző korosztályok dolgoznak - a...

Allplan, Scia, Frilo – Nemetschek, Tangens… – Igazodjunk el gyorsan a márkanevek közt!

Előfordult már veled is, hogy csak kapkodtad a fejed a hasonló termékek márkái között, akár a...

Altglienicker híd: BIM önkéntes alapon

A berlini Altglienicker-híd 30 évvel a forgalomból kivonása után végre új kiegészítő szerkezetet...

Bimplus: Közös adatkezelési platform az építőiparban

Bimplus ismertető - Mivel az építészeti, mérnöki és építőipari (AEC) ágazat gyorsan halad az...

Fő termékeink

Utolsó hírünk

Országjárásra indulunk

Különleges roadshow veszi kezdetét jövő héten, hiszen az Allpan, az Archicad, a FEM-Design és a...