Az 5 leghasznosabb adatalapú munkafolyamat az AEC vállalatok számára

2021. 12. 07.

A számos hatékony, adatalapú munkafolyamat kialakítása kulcsfontosságú eleme az építési projektek időben és költségvetésen belüli megvalósításának. Mivel az építményinformációs modellezés (BIM) hangsúlyozza az adatok növekvő fontosságát és értékét egy projekten belül, a projektinformációk zökkenőmentes megosztását és rendszerezését biztosító munkafolyamat kifejlesztése hatalmas előny. Az Allplan Bimplushoz hasonló modell-együttműködési platformmal a meglévő munkafolyamatok racionalizálhatók az optimális hatékonyság érdekében. Például az alábbi öt adatalapú munkafolyamat mindegyike javult a Bimpluson keresztül megvalósított adatvezérelt munkafolyamat eredményeként.

Adatalapú munkafolyamat #1: Szakterületeken átívelő kommunikáció

Kevés építési projektet tervez és szállít egyetlen vállalat, és ha elő is fordulna ilyen, akkor is több szakterület dolgozik egy időben. A múltban nagy és hosszadalmas személyes megbeszélésekre volt szükség, hogy a projekttervek sok kinyomtatott példányát megtekintve megosszák és megvitassák az ötleteket. Mindez megnehezítette az ötletek megosztását és annak biztosítását, hogy minden problémát azonosítsanak és kezeljenek. Ma már a csapatok megszokták, hogy 3D modellekkel dolgozzanak, a felhőalapú kommunikáció pedig lehetővé teszi a közös, multidiszciplináris modell alapján történő megbeszéléseket.

A Bimplus lehetővé teszi, hogy az egyes szakterületek almodelljeit egy központi helyre töltsék fel és egy közös platformon tekintsék meg, függetlenül a modell létrehozásához használt szoftvertől. Minden szakterület 3D-ben láthatja munkájának hatását a projekt más részeire, ahelyett, hogy több 2D-s rajzból próbálná kitalálni. Az összekapcsolt modellhez utasításokat és megjegyzéseket is lehet fűzni, és azokat az illetékes személyhez lehet rendelni, így semmi sem maradhat ki. Ennek eredményeképpen a kommunikáció jelentősen javul.

Adatalapú munkafolyamat #2: Zökkenőmentes munka különböző CAD modellekkel

A jobb kommunikáció az együttműködésre is hatással van. Egy olyan platform használatával, mint a Bimplus, a különböző elemek közötti ütközéseket könnyebben és sokkal korábban fel lehet fedezni a tervezési folyamat során, ami által az esetleges problémák orvoslása kevésbé megterhelő. Így minden különálló szakterület vagy csapat együttműködő és átlátható módon járulhat hozzá a projekthez. Miközben az integrált 3D-modell megtekintése és az azon való együttműködés hasznos az ötletek megvitatásához és megosztásához, a modell referenciamodellként is letölthető, és alapul szolgálhat a saját modellen végzett további munkához.

adatalapú munkafolyamat

Adatalapú munkafolyamat #3: A BIM-követelmények problémamentes végrehajtása

Az ügyfél által meghatározott BIM-követelmények – például a munkáltatói információs követelmények (Employer’s Information Requirements, EIR) dokumentumban – több AEC-program használata esetén kihívást jelenthetnek. A Bimplus ezt különböző funkciókkal teszi egyszerűbbé, amelyek aztán az Allplan 3D modellező szoftverben szinkronizálhatók és kitölthetők. Van egy Excel plugin is, amely lehetővé teszi több tulajdonság gyors és egyszerű módosítását. Ez sokkal egyszerűbbé és könnyebben betarthatóvá teszi a BIM végrehajtási terv (BIM Execution Plan, BEP) teljesítését a projekt során, valamint könnyebbé teszi a reagálást, ha változások történnek.

Adatalapú munkafolyamat #4: Problémakezelés és BCF munkafolyamatok

A problémakezelés (Issue Management) végrehajtása a legnehezebb feladat rosszul kezelt adatok esetén. Megfelelő folyamat nélkül a problémák gyorsan elveszhetnek és megoldatlanul maradhatnak, amíg az építési helyszínen fel nem fedezik a problémát, amit sokkal nehezebb orvosolni. A problémák ellenőrzése könnyebb, ha a feladatokat nyíltan ki lehet osztani és nyomon lehet követni, így mindenki tisztában van az aktuális előrehaladással. A Bimplusszal a projektcsapat tagjai könnyen létrehozhatnak egy problémát, a BIM Collaboration Format (BCF) fájlokat az Allplan vagy a Bimplus Issue Manager segítségével beépíthetik a közös adatkörnyezetbe, és a feladatokat a projektcsapat felelős tagjaihoz rendelhetik. Azok viszont, akiknek intézkedniük kell a kérdéssel kapcsolatban, ezután megkapják a feladatokat az Allplanban, pontosan ott, ahol az információra szükségük van.

Adatalapú munkafolyamat #5: Természetes integráció a tartószerkezeti számításokkal

A statikai számítás korábban olyan munkafolyamat volt, amely kívül esett a tervezési folyamat többi részén. A 3D-s geometriai modellt általában újra létre kellett hozni egy speciális szerkezeti elemző szoftverben, mielőtt méretezni lehetett, majd az eredményeket vissza kellett vezetni a geometriai modellbe. A SCIA Autoconverter elkerüli ezt a párhuzamos munkát, és ehelyett egy ellenőrzött, automatizált folyamatot használ a geometriai modell elemzési modellé alakításához. Az integrált változáskezeléssel az analízismodell módosításai könnyen kezelhetők és automatikusan frissíthetők a geometriai modellben. A Bimplusszal kombinálva a szerkezeti analízis munkafolyamat integrálódik a teljes tervezési munkafolyamatba, biztosítva, hogy minden fél a modell legfrissebb verzióját használja.

Az optimális hatékonyság elérése az adatalapú munkafolyamat során

A hatékony munkafolyamatok, amelyek minden érdekelt fél számára nyílt és átlátható hozzáférést biztosítanak, maximalizálják a projektadatok értékét. Ezáltal jelentősen javul a termelékenység és az együttműködés, és az olyan célok, mint a szállítási határidők és a költségvetések könnyebben elérhetők. A Bimplus segíthet az egyszerűsített munkafolyamatok megvalósításában, és a hatékonyan futó projektek álmát valósággá teheti – ismerd meg ezeket jobban, vedd fel velünk a kapcsolatot.

Még több hasznos szakmai cikk

Hogyan válasszunk építészeti tervezőszoftvert

Az építészeti BIM-szoftver kritikus szerepet játszik a tervezési folyamatban. A megfelelő...

Allplan funkciók: A 4 legjobb (Pietro Massai építész szerint)

Pietro Massai, építész és BIM menedzser vendégposztja az Allplan blogjából Az Allplan már évek óta...

A vasbeton részlettervezés 5 kihívásának leküzdése

A vasbeton részletezési rajzok mindig kihívást jelentenek - az előírt minőségi szabványoknak...

Építési botanika – van jogosultsága és jövője?

Mai cikkünkben az építési botanika témáját járjuk körül – afféle érdekességként, vagy inkább...

Dobjunk be még egy dimenziót – avagy mi az az 5D BIM?

Normál esetben kicsit ódzkodnánk attól, hogy újabb dimenziókba emeljünk egy meglévő szolgáltatást...

Fő termékeink

Utolsó hírünk

Allplan Infrastruktúra

2024. június 6-án 9:00 és 15:00 kezdettel az Allplan webináriumot hirdet, amelyben az Allplan...