Hatékony tervezési folyamat létrehozása

2021. 12. 21.

Egy takarékos, és hatékony tervezési folyamat kialakítása a kulcsa annak, hogy a költségvetést maximálisan betartsuk és a projektcélokat elérjük. Mivel a mérnökökre és építészekre egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy kevesebb szakképzett munkaerővel gyorsabban és olcsóbban valósítsák meg a projekteket, a versenyképesség megőrzésére törekvő vállalatok számára már nincs helye a hibáknak és a nem megfelelő hatékonyságnak. Ennek eléréséhez a tervezés másfajta megközelítésére van szükség – olyan új eszközöket és technológiákat kell alkalmazni, amelyek rugalmas és időtakarékos munkafolyamatokat kínálnak.

Automatizált tervezési folyamat bevezetése

Az építészeti és építőmérnöki tervezőszoftverek egyik leghasznosabb fejlesztése az olyan feladatok automatizálása, amelyek a hagyományos módszerekkel kézi bevitelt igényelnek. A 2D-s CAD-szoftverekről a 3D-s modellező szoftverekre való áttérés jelentős lehetőségeket kínál a tervezési tevékenységek automatizálására, például az alaprajz-, metszet- és részletnézet származtatása a 3D-s modellből, ahelyett, hogy a 2D-s módszerekkel egyenként rajzolná meg őket. Ezen túlmenően a 3D modellezés a 2D-s rajzolásnál összetettebb munkafolyamatot igényel, azonban gyakran kevesebb lépést – és így kevesebb időt – igényel ugyanannak az eredménynek az eléréséhez.

Ez azonban csak egy töredéke annak, amit a fejlett 3D modellező szoftverek képesek elérni. Az olyan hatékony eszközökkel, mint a Visual Scripting, a tervezők olyan egyedi programokat hozhatnak létre, amelyek automatizálják az ismétlődő feladatokat, vagy grafikus felület segítségével projektspecifikus űrlapokat, jelentéseket vagy elemzéseket generálhatnak. Az építészek és mérnökök egyik problémája például az, hogy sok általánosan használt épületelemet, például a gerendákat vagy oszlopokat minden projekthez hozzá kell igazítani. Ez azt jelenti, hogy minden projekthez egyedi méretű gerendarajzra van szükség, ami értékes időt vesz el. Még a szabványos elemek könyvtárával együtt is időigényes lehet az elemek 2D-s szoftverrel történő, kívánt méretre igazítása. A parametrikus modellezés és a Visual Scripting segítségével olyan parametrikus elemek hozhatók létre, amelyek intelligensen alkalmazkodnak a hozzájuk rendelt paraméterek alapján, anélkül, hogy programozási ismeretekre lenne szükség. Ez jelentősen növelheti a tervezés hatékonyságát és értékes időt takaríthat meg.

Javított költségkontroll a tervezési folyamat része

Az automatizálás további előnye, hogy a projekteknek ezáltal jobb a költségkontrollja. Mivel a tervezési folyamat hatékonyabbá válik, kevesebb időre van szükség ugyanazon eredmények előállításához. A határidőn belüli befejezés elérése ezért kisebb kihívássá válik, csakúgy, mint a költségek kezelése.

A hatékonyságon keresztül elért megtakarítások mellett az automatizált folyamatok segítenek csökkenteni a hibák és eltérések számát a tervezésben és a rajzokban. Az Allplanon belül például a rajzok elrendezése a 3D-s modellen alapul, és frissül, amikor a modellben bármilyen változás történik, ahelyett, hogy manuálisan kellene módosítani, mint a 2D-s rajzok esetében. Az ütközések észleléséről jelentések is készíthetők, amelyek kiemelik a modellkomponensek közötti ütközéseket. A vizuális szkriptelés ezt még tovább tudja vinni, lehetővé téve nagy teljesítményű, testreszabott programok létrehozását, amelyek számos eredményt érhetnek el, például a modell különböző hibák szempontjából történő elemzését.

A változtatások hátrányos hatása is jelentősen mérsékelhető olyan 3D modellező szoftverekkel, amelyek tartalmazzák a Visual Scripting módszerét. Például a különböző tervezési lehetőségek vagy iterációk gyorsan létrehozhatók a paraméterek módosításával, miután létrehoztak egy szkriptet. Azáltal, hogy az objektumokhoz olyan paramétereket rendelünk, amelyek leírják, hogy milyen műveletet kell végrehajtani egy változó megváltoztatásakor, a tervek frissítése sokkal gyorsabb, egyszerűbb és pontosabb.

A hatékonyság maximalizálása a tervezési folyamat során

Az Allplan 3D modellező szoftvert olyan funkciókkal és eszközökkel tervezték, amelyekre az építészeknek és mérnököknek szükségük van ahhoz, hogy a formaalkotási és részlettervezési folyamatot a számukra megfelelő módon végezhessék. Az Allplan által kínált erőteljes parametrikus modellezési funkciók – a Visual Scripting egyszerűségével és hozzáférhetőségével kombinálva – lehetővé teszik a tervezők számára, hogy saját eszközöket és munkafolyamatokat hozzanak létre a végső termelékenység és rugalmasság érdekében. Azzal a további előnnyel, hogy zökkenőmentesen tud egyszerre 2D-ben és 3D-ben dolgozni, az Allplanra való áttérés egyszerű. Az ingyenes, 30 napos próbaverzióval kockázatmentesen kipróbálhatod a benne rejlő lehetőségeket. Vedd fel velünk a kapcsolatot.

Még több hasznos szakmai cikk

Okosabb munka testreszabott tervezési munkafolyamatokkal

Mindenki tudja, hogy kevesebb idővel, kevesebb munkaerővel és kevesebb pénzzel kell az eddigieknél...

A BIM üzleti előnyei: vizsgáljuk meg közelebbről

Az épületinformációs modellezést (BIM) egyre több megrendelő és hatóság írja elő. A kérdés azonban...

Felhőbe tervezés

A számítástechnika felhőbe költözése gyorsan forradalmasítja az információmegosztás és -hozzáférés...

Allplan Bimplus és az összehangolt tervezés – avagy hogyan kezdjünk hozzá a BIM-hez?

Így működik a BIM: A Depenbrock fővállalkozó izgalmas betekintést nyújt a BIM bevezetésébe és a...

OpenBIM mint a digitális adatcsere jövőbeli szabványa

Ma már egyértelműen kijelenthetjük, hogy az OpenBIM a digitális adatcsere jövőbeli szabványa. A...

Fő termékeink

Utolsó hírünk

Az ALLPLAN elindítja az Allplan Cloud szolgáltatásokat az Allplan előfizetésekkel együtt

Továbbfejlesztett tervezés-építés munkafolyamatok az Allplan Cloud segítségével Az ALLPLAN ma...