Magas szintű adatcsere az Axis és az Allplan között

2017. 03. 03.

A magyar szerkezettervező mérnökök nagy többsége számára tartogat előnyöket az a fejlesztés, amely a két hazai piacvezető mérnöki szoftver forgalmazói közötti együttműködésnek köszönhető: az Axis programmal végzett számítások eredményei ezentúl közvetlenül használhatók az Allplannal történő méretezéshez.

20120606_axis

A mérnöki munka folyamatos támogatását, hatékonyabbá és egyszerűbbé tételét az Axis fejlesztői, valamint az Allpan forgalmazója, a Nemetschek egyaránt fontosnak tartják; ezért döntöttek úgy, hogy a két szoftver legmagasabb szintű összehangolása mellett kötelezik el magukat. Az ennek köszönhető eredmény a gyakorlatban azt jelenti, hogy monolit vasbeton födémek és falak Axissal végzett méretezésének eredményei – melyek a vasalási szükségletet mutató „térkép” formájában állnak elő – közvetlenül behívhatók az Allplan programba. Ez utóbbival készülő vasalási terv hatására a vasigények kielégítésekor az adott helyeken elhalványodik a „térkép”. Ezt az eljárást természetesen nem csak tervezésre, hanem meglévő szerkezetek ellenőrzésére – a kritikus helyek azonosítására – is kiválóan lehet használni.

A tervezőknek az eljárás alkalmazásához az Axis forgalmazójától kell egy kiegészítő modult megvásárolniuk – mindössze 30 ezer Ft-ért. Az Allpannal semmi további teendőjük nincs a felhasználóknak; ez utóbbi program eleve tudja mindazt, ami az említett adatcseréhez szükséges (és ez a korábbi Allplan-verziókra is igaz).

A két szoftver közötti összhang megteremtésével a forgalmazók azt a – nyugaton már széles körben elterjedt – gyakorlatot kívánják segíteni, hogy egy-egy mérnökiroda több különböző CAD-programot is használ tervezési és szakértési feladatai megoldásához. Ezzel biztonságosabbá, az egyes speciális feladatokhoz jobban illeszkedővé válik az iroda által nyújtott szolgáltatás, és nem utolsó sorban a más irodákkal való együttműködés is rugalmasabb lehet.

20120606_axis_01

További részletek az adatcsere működéséről

Az Axis új exportfunkciójával felületszerkezetek födémeit vagy falait, illetve a számított vagy hozzárendelt vasalásukat lehet kiírni az Allplan által értelmezhető fájl formátumban. A fálj a födém/fal kontúrját és a lyukak kontúrját tartalmazza, valamint az alsó, illetve felső X és Y irányú vasmennyiségeket. Amennyiben egy födém/fal több tartományból áll, akkor az adatok tartományonként külön fájlokba kerülnek. Az Allplan egyszerre több fájlt is képes importálni, tehát ezek egyszerre beolvashatók.

A födémek/falak X-Y vagy X-Z síkba lesznek transzformálva attól függően, hogy melyik sík van közelebb az egyes födémek/falak síkjához.

Az exportálásnál beállíthatjuk, hogy milyen típusú vasalási eredmények íródjanak ki: szükséges (számított) vagy tényleges (alkalmazott) vasalás, vagy pedig pontonként ezek közül a nagyobb érték.

Olvass bele legújabb cikkeinkbe

3 mód a BIM minőségének növelésére az optimális építhetőség érdekében

A minőséget nem lehet a projekt egy adott szakaszában hozzáadni - a minőség már az elején...

Szennyvízcsatornázás: Automatizált tervezés, fenntartható gyártás

A 80 százalékos időmegtakarítás sok vállalat számára elérhetetlen álomnak hangzik. A CREABETON...

Partneri ökoszisztéma a digitális megoldásokhoz

Stefan Kaufmann, az ALLPLAN BIM-stratégia és új technológiák termékmenedzsere Hogyan győzzük le az...

Onda Atlántica gyalogos híd: Széles ívben

Las Palmas de Gran Canaria nemcsak remek strandokkal rendelkezik, hanem nemrég egy gyönyörű híddal...

4 példa a BIM bevezetésére az építőiparban

Az épületinformációs modellezés (BIM) elfogadott módszer a tervezési fázisban, de gyakran...

Fő termékeink

További hasznos cikkek

Építészmérnökök mentik meg a világot?

Mostani érdekesség cikkünkben egy különleges építészeti megoldást szeretnénk bemutatni. Ebben a...

A modern építészet kulcsszavai: online, home office, high tech

Statikus, építőmérnök, építészmérnök társadalom, FIGYELEM! Home office és irodai munka együtt? A...

A beton már rég nem az, amit gondoltunk róla

Mai cikkünkben a beton világába szeretnénk egy kisebb szakmai, érdekesség kirándulást tenni....

Üzleti inspiráció mérnökirodáknak – mindent egyetlen forrásból: Carré Bleu

Ezúttal üzleti inspiráció céljával mutatjuk be ezt a cikket, hiszen a Te irodád számára – mindegy,...

Szennyvízcsatornázás: Automatizált tervezés, fenntartható gyártás

A 80 százalékos időmegtakarítás sok vállalat számára elérhetetlen álomnak hangzik. A CREABETON...