Magas szintű adatcsere az Axis és az Allplan között

2017. 03. 03.

A magyar szerkezettervező mérnökök nagy többsége számára tartogat előnyöket az a fejlesztés, amely a két hazai piacvezető mérnöki szoftver forgalmazói közötti együttműködésnek köszönhető: az Axis programmal végzett számítások eredményei ezentúl közvetlenül használhatók az Allplannal történő méretezéshez.

20120606_axis

A mérnöki munka folyamatos támogatását, hatékonyabbá és egyszerűbbé tételét az Axis fejlesztői, valamint az Allpan forgalmazója, a Nemetschek egyaránt fontosnak tartják; ezért döntöttek úgy, hogy a két szoftver legmagasabb szintű összehangolása mellett kötelezik el magukat. Az ennek köszönhető eredmény a gyakorlatban azt jelenti, hogy monolit vasbeton födémek és falak Axissal végzett méretezésének eredményei – melyek a vasalási szükségletet mutató „térkép” formájában állnak elő – közvetlenül behívhatók az Allplan programba. Ez utóbbival készülő vasalási terv hatására a vasigények kielégítésekor az adott helyeken elhalványodik a „térkép”. Ezt az eljárást természetesen nem csak tervezésre, hanem meglévő szerkezetek ellenőrzésére – a kritikus helyek azonosítására – is kiválóan lehet használni.

A tervezőknek az eljárás alkalmazásához az Axis forgalmazójától kell egy kiegészítő modult megvásárolniuk – mindössze 30 ezer Ft-ért. Az Allpannal semmi további teendőjük nincs a felhasználóknak; ez utóbbi program eleve tudja mindazt, ami az említett adatcseréhez szükséges (és ez a korábbi Allplan-verziókra is igaz).

A két szoftver közötti összhang megteremtésével a forgalmazók azt a – nyugaton már széles körben elterjedt – gyakorlatot kívánják segíteni, hogy egy-egy mérnökiroda több különböző CAD-programot is használ tervezési és szakértési feladatai megoldásához. Ezzel biztonságosabbá, az egyes speciális feladatokhoz jobban illeszkedővé válik az iroda által nyújtott szolgáltatás, és nem utolsó sorban a más irodákkal való együttműködés is rugalmasabb lehet.

20120606_axis_01

További részletek az adatcsere működéséről

Az Axis új exportfunkciójával felületszerkezetek födémeit vagy falait, illetve a számított vagy hozzárendelt vasalásukat lehet kiírni az Allplan által értelmezhető fájl formátumban. A fálj a födém/fal kontúrját és a lyukak kontúrját tartalmazza, valamint az alsó, illetve felső X és Y irányú vasmennyiségeket. Amennyiben egy födém/fal több tartományból áll, akkor az adatok tartományonként külön fájlokba kerülnek. Az Allplan egyszerre több fájlt is képes importálni, tehát ezek egyszerre beolvashatók.

A födémek/falak X-Y vagy X-Z síkba lesznek transzformálva attól függően, hogy melyik sík van közelebb az egyes födémek/falak síkjához.

Az exportálásnál beállíthatjuk, hogy milyen típusú vasalási eredmények íródjanak ki: szükséges (számított) vagy tényleges (alkalmazott) vasalás, vagy pedig pontonként ezek közül a nagyobb érték.

Olvass bele legújabb cikkeinkbe

Szeizmikus korszerűsítés rekordidő alatt az Allplan Bridge segítségével

Egy 1960-as évekbeli viadukt vizsgálatához és szeizmikus korszerűsítéséhez a Fanigliulo...

Hotel Oberthaler: egy felújítás, amely a csillagokat célozza meg

Az "Oberthaler Park Hotel" épületfelújítási és bővítési projektjét 2023 januárjában mutatta be a...

ACMS Architects: Építészet az éghajlatváltozás idején

Prof. Christian Schlüter, az ACMS Architects munkatársa betekintést nyújt az éghajlatbarát és...

Hogyan válasszunk építészeti tervezőszoftvert

Az építészeti BIM-szoftver kritikus szerepet játszik a tervezési folyamatban. A megfelelő...

MENSE-KORTE: A 3D-s betonnyomtatás lenyűgöző technológiája

A 3D-s betonnyomtatás úttörői, a MENSE-KORTE ingenieure+architekten bebizonyították, hogy ez a...

Fő termékeink

További hasznos cikkek

Integrált munkafolyamat megoldások mérnök irodák számára

Folyton az integrált munkafolyamat kifejezést halljuk mostanában a mérnökszoftverek, így az...

Allplan 2021: openBIM – az új megközelítés a szerkezetépítésben

Az Allplan 2021 kiküszöbölte a BIM technológia legnagyobb hátrányait és az új fejlesztések még...

Előregyártott beton: Unalmas és szürke volt tegnap

Az előregyártott betonelemek már régen lerázták magukról az unalmas, előregyártott épületek képét....

Hídtervezés – Cseh vasúti felüljáró

A csehországi Kynšperk nad Ohříban hamarosan új híd váltja fel a meglévő vasúti átjárót. Ez...

Karbonbeton: Forradalmi újítás, vagy valami egészen más?

A karbonbeton meséje így kezdődne, ha mesékben emlegetnék: Létezik egy építőanyag, amely több mint...