Kifejezetten kis projekteket készítő – vagy egyelőre csak részfeladatokat végző – statikusoknak kiváló lehetőség a 2013. november 1-től bevezetett új programcsomag. A befektetés nem vész el: később bármikor kibővíthető a teljes, professzionális programra, amibe a megvásárolt Basic csomag árát teljes egészében beszámítják.

Új Allplan-programcsomagot vezetett be kísérletképpen a Nemetschek Magyarország: az Allplan Engineering Basic programmal alapvetően 2D szerkesztések és vasalási tervek készíthetők.

Egy épület komplett 3D modellezésére nem alkalmas, de maga a vasalás természetesen 3D-ben készül. Ez a szűkített funkcionalitás elegendő a kisebb projektek vasalásának elkészítésére, illetve abban az esetben is jól használható, ha a programcsomag felhasználója a tervező kollégájától készen megkapja a 3D modellt.

Hasonló, mintegy „belépő szintű” tervezőszoftvert jó ideje nem kínál a Nemetschek, azonban a jelenlegi hazai viszonyok között – amikor sok iroda nem engedhet meg magának jelentősebb beruházást – jó lehetőséget kínálhat ez a csomag. Az igen kedvező áron – a teljes csomag díjának kevesebb, mint feléért – kínált programmal a fent vázolt feladatok magas színvonalon elvégezhetők, később pedig kibővíthető a szoftver a teljes Építőmérnöki csomagra. Az Engineering  Basic változat megvásárlására fordított befektetés pedig nem vész el; az esetleges fejlesztéskor csak a különbözetet kell fizetni.

A programcsomag bevezető ára 460.000.- Ft + áfa